(FOTO) Medije u 2018. obilježili otkazi na HRT-u, pad naklade tiskovina, tužbe protiv HND-a, preuzimanje Nove TV

Foto: Fah

Otkazi na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), tužbe i presuda protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), preuzimanje Nove TV te osude i sankcioniranje govora mržnje u medijima, najvažniji su događaji u hrvatskim medijima tijekom 2018. godine.

Uprava HRT-a je na samom kraju godine podnijela tužbe protiv HND-a i svojih novinara, ujedno i čelnika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka i predsjednice ogranka te novinarske organizacije na javnoj radioteleviziji Sanje Mikleušević Pavić, tražeći 500.000 kuna naknade štete zbog javnih istupa i kritika rada HRT-a među kojima je najvažnije bilo priopćenje ogranka HND-a o aferama koje su potresale taj javni medij do rujna ove godine.

Foto: Fah

U tom su priopćenju, između ostaloga, upozoravali i ograđivali se od pokušaja preprodaje ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo zbog čega je redovni otkaz dobio komentator i dotad “zaštitno lice HRT-a” Drago Ćosić. U priopćenju se upozoravalo i na spornu HRT-ovu nabavu programa iz vanjske produkcije i navodne nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju HRT-a na što je upozoravao i bivši Nadzorni odbor javne radiotelevizije.

Foto: hrt

Kako su tvrdili, novinari HRT-a i članovi ogranka HND-a, ni na koji način nisu sudjelovali u nabavi serijala iz vanjske produkcije “koji opravdavaju grabež, korupciju i bezakonje”, a naglašavali su i kako su suodgovorni “utoliko što rade svoj posao u tvrtki koju se proziva zbog rušenja vlastita ugleda i koja ne ispunjava svoju ulogu javnog medija”, ali i da to nikako ne znači da podržavaju takvo stanje.

“Nipošto ne impliciramo da smo žrtve, ali jednako tako ne priznajemo na tezu da smo krivi. I to zbog toga što nismo odustali, što smo ostali i što još vjerujemo da je još uvijek moguće da se sve to promijeni. Da umjesto skandala počnemo proizvoditi kvalitetan program”, navodilo se u priopćenju.

Otkaz predsjedniku HND-a nakon svađe s urednicom

No, potom je uslijedio izvanredni otkaz HRT-ovu novinaru i uredniku i predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku zbog “osobito teških povreda iz radnog odnosa” nakon sukoba i navodnih uvreda urednici Katarini Periši Čakarun.

I nakon otkaza Zovko je upozoravao na navodne nepravilnosti i cenzuru na HRT-u. Bio je vraćen na posao, ali je odmah potom i suspendiran te je krajem prosinca u gotovo istom tjednu kao i HND i Sanja Mikleušević Pavić tužen od vodstva HRT-a za naknadu štete.

Sve je to na posljednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare HND-a ocijenjeno kao dosad “nezabilježeni napad na rad ogranka HND-a na HRT-u, zastrašivanje novinara i pokušaj financijskog ataka na HND”. Osim toga, u prvim reakcijama iz EU taj je čin uprave HRT-a protiv HND-a osuđen kao “još jedan neprihvatljiv napad na slobodu medija”.

No, osim najnovijih tužbi treba istaknuti i da je HND izgubio dvadesetpetgodišnji spor s bivšim zakupcem poslovnog prostora u zagrebačkom Novinarskom domu pa na temelju pravomoćne presude HND treba isplatiti više od 320.000 eura. Kako su tada tvrdili u HND-u, vodstvo te strukovne organizacije “intenzivno radi na pronalaženju načina da izvrši sudsku presudu i istodobno osigura daljnje funkcioniranje HND-a”.

U sjeni ovogodišnjih afera i tužbi gotovo nezamijećeno je prošla promjena vlasništva nad NovomTV, najgledanijom hrvatskom komercijalnom televizijom koju je od dosadašnjeg vlasnika CME Media Enterprise preuzela tvrtka Slovenia Broadband, koja je dio poznatog i utjecajnog investicijskog fonda KKR. Promjena vlasništva nad tom televizijom bila je u sudskom registru provedena početkom listopada, a prava cijena tog medijskog preuzimanja, najvažnijeg u Hrvatskoj proteklog desetljeća i odobrenog od Agencije za elektroničke medije (AEM), još nije poznata.

Nastavak trenda pada naklade tjednika i novina

Proteklu godinu obilježio je i nastavak trenda pada naklade i prodaje dnevnih novina i tjednika te se i dalje očekuje potvrda tog trenda na temelju podataka iz istraživanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za 2017. prema kojem najveću prodajnu nakladu ima 24sata, dok je prvi na tržištu oglašavanja i dalje Jutarnji list.

Prema tome istraživanju, za očekivati je i kako se tijekom 2018. za najmanje 10 posto smanjila prodana naklade svih dnevnih novina te se nastavlja negativni trend s obzirom da je 2014. bilo prodano 91,2 milijuna primjeraka, godinu kasnije 80,3 milijuna, 2016. oko 73,7 milijuna, a lani oko 66,1 milijuna primjeraka dnevnih novina.

Promatrano prema vlasničkim grupama, procjenjuje se da na tržištu dnevnika najveći udjel – između 50-60 posto i dalje ima Styria AG, izdavač 24sata i Večernjeg lista, uz blagi rast tržišnog udjela u odnosu na prethodnu godinu.

Za očekivati i je da će Hanza Media, nakladnik Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, zadržati udjel između 30-40 posto te će i dalje bilježiti blagi pad udjela. Prema posljednjim podacima AZTN-a prodana naklada tjednika 2018. pala je za 15 posto u odnosu na 2017.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina