(FOTO) Milanović: ‘Za nekoliko mjeseci završava višegodišnja avantura SAD-a i nas u Afganistanu’

Zagreb, 3.3.2020 - Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovat je na svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

U utorak je održana svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja. Primopredaji je prisustvovao predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja.

To imenovanje jedan je od prvih dogovora premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Viceadmiral Hranj rođen je 1962. u Varaždinu, završio je Vojnu akademiju – smjer pomorstvo te u SAD-u Mornaričku ratnu školu. U Americi je bio i vojni izaslanik. Obnašao je i dužnost pročelnika Ureda za NATO u MORH-u. Bio je zapovjednik Zapovjedništva za izobrazbu i obuku RM-a Petar Krešimir IV, a od 2009. do 2012. na dužnosti je zamjenika vojnog predstavnika za NATO u Bruxellesu. Zapovjednik HRM-a bio je od studenoga 2012. do siječnja 2015.

“Za nekoliko mjeseci završava višegodišnja avantura SAD-a i nas u Afganistanu. Povlače se, a povlačimo se i mi. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, Ustav to jasno definira. HV se vraća iz Afganistana domu svome, bit će i dalje prisutna u svijetu, u žarištima, tamo gdje se tek rasplamsavaju žarišta i tamo gdje se djeluje preventivno uvijek računajući na to što je naš interes. To nije sebičnost već zdrav razum”, kazao je Milanović i dodao da ima ratova koji “nisu naši ratovi”.

“Život je postao komforniji, s jedne strane, a s druge – isprazniji. Mi ne znamo koji su to izazovi i nevolje kojima ćemo se morati prilagoditi. Imali smo migrantski val, a to su, prije svega, ljudi. Možda ćemo opet morati reagirati u situaciji koju ne možemo predvidjeti. Koronavirus je globalna tema. Migranti… ja, Vlada, predsjednik Vlade, što prije sjesti i jasno donijeti odluku o tome koja su to pravila djelovanja HV-a u neželjenoj situaciji. To može samo ujedinjena politika, političke stranke i svi oni koji sudjeluju u tom procesu. U odgovoru na izazove oni koji dođu iza nas reći će – jesmo li ili nismo valjali”, ocijenio je Milanović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr