(FOTO) Povodom Dana policije uručene nagrade najuspješnijima: ‘Ne zaboravimo žrtvu policajaca za stvaranje naše domovine’

Zagreb, 27.09.2019. - Svečana akademija povodom obilježavanja Dana policije održala se u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Na fotografiji Nikola Milina, Damir Krstičević. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

U zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana povodom Dana policije i njenog zaštitnika sv. Mihovila održana je svečana akademija na kojoj su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ravnatelj policije Nikola Milina najuspješnijim policajcima i odjelima uručili godišnje nagrade.

Među nagrađenim policajcima je i Duje Podrug koji je uhvatio pljačkaša banke na Črnomercu kao i policajci koji su iz tonućeg kombija spasili skupinu migranata. Nagrađena je i skupina djelatnika PNUSKOK-a koji su proveli akcije ‘Tebra’ i ‘Familia’ kojom su u međunarodnoj policijskoj suradnji razbijeni lanci krijumčarenja narkoticima.

Ministar Božinović je, čestitajući Dan policije, podsjetio kako je početkom rujna, s europske razine dobivena potvrda o ispunjenju zahtjeva iz posljednjeg područja za pristupanje prostoru bez graničnih kontrola, tj. Schengenu.

“To nam daje pravo da očekujemo i finalnu vijest o našoj tehničkoj spremnosti, čime će se potvrditi da je Hrvatska ispunila sve tehničke pretpostavke za priključenje Schengenu”, ustvrdio je ministar te je dodao kako se sve to događa u vrijeme kad migracije postaju jedno od temeljnih pitanja europske pa i globalne ne samo političke sadašnjosti, već i budućnosti.

Rekao je da je Hrvatska zauzela jasnu poziciju sprječavanja ilegalnih migracija, uz očuvanje politike međunarodne solidarnosti.

Kazao je i kako će jedna od vodećih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU biti upravo sigurnost.

“Sva naša razvojna nastojanja imaju i svrhu vraćanja digniteta policijskim službenicima i policijskom pozivu, jer ne zaboravljamo žrtvu koju su ljudi iz ovog sustava dali za stvaranje i obranu naše domovine, kao i za današnju sigurnost svih naših građana i sve brojnijih gostiju”, zaključio je Božinović.

Milina: U vremenu kada smo tkali niti hrvatske samostalnosti bili smo neustrašivi

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina podsjetio je na 761 poginulog i 26 nestalih policajaca u Domovinskom ratu, ali i na 29. obljetnicu osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije – Antiterorističke jedinice Lučko.

”U tom vremenu, kada smo tkali snažne niti hrvatske samostalnosti i slobode Domovine Hrvatske, bili smo mladi i neustrašivi, puni ljubavi i strasti prema policijskom pozivu. Danas, 29 godina poslije, ništa se nije promijenilo. I zato, naše mlade generacije policajaca trebaju biti svjesni žrtve koju je podnijela hrvatska policija i koja je utkana u temelje naše Domovine Hrvatske”, kazao je.

Milina je također rekao kako je policiji prioritet rasvijetliti sve zločine počinjene u Domovinskom ratu.

”U kriminalističkim istraživanjima ratnih zločina počinjenih na području Vukovara, Škabrnje, Gospića, Petrinje i Glinske Poljane podnijeli smo kaznene prijave, a u prijavljivanju i procesuiranju krivaca i dalje ćemo biti ustrajni i pritom nećemo posustati u prikupljanju i sistematiziranju svih činjenica koje nam mogu pomoći u otkrivanju počinitelja ratnih zločina”, poručio je.

Istaknuo je i kako su policijski rezultati u suzbijanju gospodarskog kriminaliteta “izuzetno reprezentativni” te je pohvalio policiju zbog procesuiranja većeg broja počinitelja koji su počinili znatnu štetu državnom proračunu.

“Porezne prijevare više nisu siva zona kriminaliteta, a nastavit ćemo aktivnosti na rješavanju korupcijskih kaznenih djela posebno u javnom sektoru, ali i u svim sferama našeg društva”, kazao je Milina. Pritom je zaključio da korupcija podriva same temelje društva i donosi višestruku štetu jer dovodi u pitanje povjerenje građana u institucije države.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr