Foto: Snimka zaslona

Veliki požari divljaju hrvatskom obalom. Ima izgorenih kuća i ozlijeđenih vatrogasaca. Aktivno je sedam požara i munjevito se šire na području između Splita i Omiša. Nadljudskim naporima vatrogasci i mještani s vatrom se bore od jutra, a gašenje otežava snažan vjetar. U mjestu Srinjine požar je zahvatio i jednu kuću te nekoliko radnih strojeva, javlja Dnevnik.hr.

Policija je na cesti prema Kučinama zaustavila muškarca koji je nosio crijevo kako bi pomogao gasiti požar. Molio je policajce da ga puste jer mu je kćer na području koje je ugroženo vatrom, no nisu ga pustili, javlja N1.

Prema najnovijim informacijama, požar plamti na području dugom oko deset kilometara i širokom nekoliko kilometara, a i dalje se širi. Cijelo opožareno područje prekriveno je gustim dimom.

Stotinu hrvatskih vojnika stiglo u Žrnovnicu kao pomoć gasiteljima

Stotinu hrvatskih vojnika stiglo je u Žrnovnicu, najistočni dio Splita, kako bi bili raspoređeni na požarište i pomogli gasiteljima, izjavio je u ponedjeljak za Hinu ministar obrane Damir Krstičević.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina obilaze mjesta u Dalmaciji zahvaćena velikim požarima.

Kasno poslijepodne stigli su u Žrnovnicu, odakle su se uputili kroz područje zahvaćeno požarom do mjesta Sitno Gornje. Na nekoliko mjesta prošli su cestom na čijim je rubovima plamtjela vatra koja je bila tek oko pola metra od njihovih vozila.

Prema najnovijim informacijama, požar plamti na području dugom oko deset kilometara i širokom nekoliko kilometara, a i dalje se širi. Cijelo opožareno područje prekriveno je gustim dimom.

Mještani Žrnovnice dolaze u DVD i traže da im se da oprema, piše Slobodna Dalmacija.

“Gori mi kuća, ne mogu je gasiti! Plamen je 50 metara visok, oni šalju dvoja vatrogasna kola. Ja živin od toga da vanka po svitu obučavan ljude za gašenje požara. Dajte nan opremu”, uporni su i glasni mještani, no vatrogasci ih uvjeravaju kako im nemaju što dati. Gori borovina, sada je još bliže kućama. Kronično nedostaje snaga na terenu.

Božinović: Vjerujem da je najgore iza nas

“Vatrogasci i zrakoplovne snage su maksimalno angažirane. Vjerujem da ćemo učiniti sve da se situacija sanira. Zahvalan sam svim lokalnim ljudima na svemu i vatrogascima koji čine sve da se sve stavi pod kontrolu na terenu“, istaknuo je ministar Krstičević.

Najvažnije je da su hrabrošću i uvježbanošću vatrogasaca i stanovništva spriječene ogromne štete, istaknuo je ministar Božinović.

“Uz maksimalan angažman vjerujem da je ono nagore iza nas. Postoje izazovi, vjetar često mijenja svoju putanju i to dodatno otežava situaciju„” rekao je ministar Božinović.

Kako je izvijestilo Ministarstvo obrane, tri kanadera CL-415 angažirana su na požarištima kod Podstrane , a dva kanadera CL-415 i tri zračna traktora tri AT-802 kod Radošinovaca, a dva zračna traktora upućena su na požarište kod Bibinja.

Stotinu pripadnika Oružanih snaga iz vojarni u Kninu i Gospiću prebačeno je u vojarnu Lora u Splitu i u Žrnovnicu i spremni su u bilo kojem trenutku pomoći civilnim snagama sukladno procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na požarištu zabilježena prva smrt

Na požarištu u Srinjinama, točnije u Sitnom Gornjem i Donjem je zabilježena i prva smrt, no još se pouzdano ne zna je li uzrok smrti 65-godišnjaka gušenje od dima ili srčani udar za koji se pretpostavlja da ga je dobio, nakon što je vidio da mu je izgorio maslinik i da mu je vatra zahvatila kuću. U KBC Split nisu potvrdili da je smrt nastupila zbog požara već kažu da se to može pouzdano potvrditi jedino obdukcijom, javlja HRT.

Zbog cijele situacije na teren su došli glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Splitsko-dalmatinskog Blaženko Boban i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Štetu koju je do sada napravila vatra trenutno je nemoguće prebrojiti, no za sada se raspolaže informacijama da je izgorjelo nekoliko kuća, poslovnih prostora i radnih strojeva, vrtić, dio groblja, brojni maslinici, a nagorilo je i Zvjezdano selo Mosor. Svi stariji stanovnici, žene i djeca, ali i nešto turista koji su bili smješteni u okolnim apartmanima, zbog gustog dima, ali i blizine vatre, evakuirani su iz svojih domova, dok su oni boljeg zdravlja i mlađi ostali pomagati gasiteljima i braniti kuće.

Izvor: narod.hr/Hina/hrt/dnevnik.hr