(FOTO) Vučić se posvađao s novinarima: ‘Izmislili ste to za ‘Veliku Srbiju’, toga u govoru o Glini nema’

Foto: fah

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak u Vrginmostu da Srbi i Hrvati imaju gotovo iste probleme koje je zato lakše rješavati zajedno, naglasio kako je kod hrvatskog čelništva prepoznao iskrenu volju za suradnjom i poručio će vrlo brzo uzvratiti poziv predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u Srbiju.

(VIDEO) Vučić izjavio da nije četnik, prisjetimo se njegovog govora iz okupirane Gline 

Novinari su pitali Vučića da komentira govor u Glini koji je održao za vrijeme okupacije, na što je rekao:

“Od vas sam čuo jučer milijun istih pitanja. Mjera vaše podrške, poštovanja, da ne govorim ljubavi ili nečeg drugog, direktno je proporcionalna mjeri poniznosti koju očekujete od nekoga tko je došao među vas.

Takvu vrstu pozninosti, straha ili potrebe da vam se dodvoravam, nećete nikada vidjeti.Bio sam vrlo pristojan, ozbiljan i odgovoran, nisam htio uvredama i klevetama odgovarati na isti način. O sebi sam i danas slučao najgore moguće stvari i neistine. Neću dozvoliti nikome da me ponižava, niti mene niti bilo koga iz Srbije.

Imamo potpuno različite poglede na ono što se događalo prije 23 i 28 godina. Dovoljno sam sretan da takvu vrstu hajke i harange neće niti jedan predsjednik i premijer doživjeti u Srbiji. Slušao sam priče o sebi kao bahatom četniku.

Vučić nije bio četnik. 1992. godine sve su kuće Vučića spaljene u selu Čikurić, naišle su hrvatske jedinice. Nitko ih nije branio. Nisam tražio ničiju ispriku. Naše viđenje 1995. godine i vaše viđenje 1995. godine je nešto sasvim različito.  Ali to nije razlog da ne razgovaramo, moramo pričati o budućnosti.

Izmislili ste to za ‘Veliku Srbiju’, to ste dodali na onaj video. Toga nema u govoru u Glini. Nemamo nikakvih teritorijalnih problema s Hrvatskom. Vi hoćete dobiti nešto što bi iskoristili za osobno ponižavanje predsjednika Srbije i nekoga drugoga iz Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je posjetio obitelj Lapčević koja je izabrana jer je riječ o povratnicima s troje djece, potom je obišao osnovnu školu u Vrginmostu kojoj je donirao deset računala za opremanje informatičke učionice, a zatim pogledao učionicu srpskog jezika i kulture.

“Lijepa škola, ali važno je da bude više djece. To je očito velik problem i u Hrvatskoj i u Srbiji”, rekao je Vučić.

Ta osnovna škola ima 94 učenika, od kojih je 42 posto pravoslavne vjere. Učenici imaju zajedničku nastavu, no postoje izborni predmeti pravoslavnog vjeronauka, kao i srpskog jezika i kulture, kazala je ravnateljica škole Barbara Ljubišić.

Dodala je i kako je zamjetan pad broja pada učenika jer je 2002., u vrijeme kada je ona počela ondje raditi, u njoj bilo 230 učenika.

“Kompletne obitelji iseljavaju iz mjesta i odlaze za boljim životnim uvjetima. Ovdje su životne prilike vrlo loše, tako da se to vidi i na broju naših učenika”, rekla je ravnateljica.

Predsjednik Srbije se nakon škole uputio u društveni dom u Vrginmostu gdje je govorio pred dvjestotinjak pripadnika srpske zajednice i tamošnjih vlasti.

Vučić im je zahvalio što su ostali u tom kraju usprkos teškim životnim uvjetima, dodavši kako je na putu prema Vrginmostu svjedočio tragovima ratnog razaranja i malom broju ljudi koji ondje žive.

“Došao sam u Hrvatsku zato da bi se napravili bolji odnosi između Hrvata i Srba, ne odnose u kojima netko nekog ponižava i pobjeđuje, nego odnose suradnje, one u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji i sigurniji u svoju budućnost”, poručio je.

Dodao je da zato ne razumije one koji napadaju hrvatsku predsjednicu i ponovio da “usprkos različitim pogledima na prošlost ne postoje nikakve velike razlike u interesima Srba i Hrvata oko budućnosti”.

“Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme, te da ih možemo mnogo lakše rješavati ako to činimo zajedno, ne samo u Hrvatskoj i u Srbiji, nego u cijeloj regiji”, poručio je srbijanski predsjednik.

“Moramo ubrzano razgovarati o povezivanju, o izgradnji željeznica i prometnica, i o tome kako da u svakom selu i gradu vidimo kako Srbija može pomoći, a kako Hrvatska. Mislim da je to najbolja poruka za vas”.

“Ne ustručavajte se tražiti pomoć i od Hrvatske i od Srbije. Mi ćemo pomoći koliko god možemo jer želimo da svatko tko je Hrvat u Srbiji s ponosom nosi hrvatsko ime, da se nikoga ne plaši i da može reći da je Hrvat”, rekao je Vučić.

“Isto tako hoću da svi vi ovdje koji ste Srbi s ponosom nosite svoje srpsko ime i prezime, da se nikoga ne stidite i nikoga ne bojite”, naglasio je.

Kazao je da je ima dobre razgovore s hrvatskim čelništvom. “Kod Kolinde Grabar-Kitarović sam vidio iskrenu volju da surađujemo i donesemo rezultate u nekoliko mjeseci. Vrlo brzo ću uzvratiti poziv u Srbiju”, zaključio je Vučić.

Prema popisu stanovništva iz 2011., u Općini Gvozd u 19 naselja živi 2970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 posto. Gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij