General Lucić: Perković i Mustač nemaju prevelike zasluge, a generali će žaliti za podršku osuđenim udbašima

Foto: snimka zaslona N1

Odmah na početku general Lucić je rekao kako on nije među generalima koji su potpisali zahtjev za pomilovanjem, niti bi tako nešto ikada potpisao. Dodao je kako se tom inicijativnom stvara “zaglušujuća tutnjava gdje se u drugi plan stavlja nastanak države, a glorificira se uloga Perkovića i Mustača”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne slaže da su njihove zasluge tolike.

“Za Hrvatsku je najviše zaslužan hrvatski narod koji je tijekom povijesti stvorio ogroman bijes prema jugoslavenskoj državi i nepravdama koje su provodile zlokobne organizacije poput UDBA-e, a na čijem čelu su bili Josip Perković i Mustač. To otvarati danas, a posebno od strane hrvatskih generala je vrlo loše jer svjedoci smo otvaranja dubokih podjela od Drugog svjetskog rata, razdoblja Jugoslavije i potpunog preskakanja Domovinskog rata i nastanka države”, rekao je poznati ratni general, piše N1.

Hrvatski narod je trpio pod terorom UDBA-e

“Vrlo je loše to što su potpisali. To je u potpunosti nadležnost predsjednika Republike, on je taj koji dodjeljuje milost pomilovanja i on odlučuje hoće li to učiniti ili ne. U ovom slučaju svaki general koji je potpisao taj zahtjev trebao bi objasniti zašto je to učinio i zašto su potaknuli ovu silinu podjela gdje smo nasuprot toga 30 godina pokušavali se izdignuti iznad nesreće Drugog svjetskog rata i gorčine koje je osjećalo hrvatsko iseljeništvo i terora UDBA-e kojeg su trpjeli”, govori Lucić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Perković i Mustač opet u fokusu: Prisjetite se njihovog suđenja i famoznog zakona ‘Lex Perković’

> Milanoviću na stol stiže molba za pomilovanjem Perkovića i Mustača. Prisjetite se što je o njima ranije govorio

>Oglasio se general Ćosić i objasnio zašto nije potpisao molbu za oslobađanjem Perkovića i Mustača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je:

“Ja se samo ne slažem da je tako značajna uloga Josipa Perkovića i Mustača u nastanku ove države. Ovu državu je stvorio hrvatski narod i svi su uskočili u posljednji vagon nastanka ove države kada su vidjeli da se Jugoslavija raspada i da Hrvatska nastaje. Čak i mnogi koji su ovo potpisali zakasnili su i godinu dana kasnije se pridružili Hrvatskoj vojsci”.

Uloga Zorana Milanovića

Govorio je i o ulozi Zorana Milanovića u svemu ovome:

“Ova inicijativa generala aposlutno skida odgovornost predsjednika Republike i on će se pozvati na te potpise. Nasuprot tih 5,6 generala postoji ogroman broj zapovjednika svih razina u Hrvatskoj vojsci koji su činili sve da se postigne jednistvo Hrvatske vojske i da se odvojimo od Jugoslavije. To je apsolutno skidanje odgovornosti s Milanovića”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako se generalizira, ali da on ne želi da ga se svrstava u društvo generala koji su potpisali za pomilovanje.

Gotovina je dužan sve objasniti hrvatskim vojnicima i žrtvama UDBA-e

Dodaje i kako Gotovina sam svoj potpis treba objasniti jer on “duboko traumatizira ogroman broj pripadnika HV-a te obitelji onih koji su stradali zbog UDBA-e”. General Gotovina u međuvremenu je poslao priopćenje koje možete pročitati ovdje:

Evo kako je general Gotovina objasnio zašto je potpisao pismo podrške Perkoviću i Mustaču

Objasnio je i da Perković i Mustač nisu osuđeni za Domovinski rat:

“Osuđeni su za svoje djelovanje za vrijeme jugoslavenske države. Oni su za zasluge u Domovinskom ratu dobili priznanja, činove i odličja, ali isto tako pitanje pomilovanja je pitanje obitelji, pitanje njihovih prijatelja, ali ovo je sada izazvalo podjele u stavu vojske, mnogo veće nego što neki žele priznati.

Vrlo zanimljivo je da dosad, kad god su generali htjeli ući u politički prostor, to je negirano s političke strane i govorilo se da nemaju što raditi u politici. Odjednom, sad su generali vrlo poželjni u političkom prostoru pa i u stvaranju mišljenja i davanju alibija predsjedniku države”, veli Lucić.

Rekao je i kako ispada da se ne zna tko je pokrenuo inicijativu.

Neka se začetnik ove antihrvatske ideje predstavi javno

“Mislim da bi generali trebali vrlo otvoreno progovoriti, a ne skrivati se iza toga netko je rekao, netko je predložio. Neka se svatko od generala deklarira. Ja se slažem da je potrebno humano promatrati to s pozicije Perkovića i Mustača kao starijih osoba, ali se ne može zanemariti žrtvu svih pobijenih Hrvata u emigraciji. Neću reći da su zaslužni za to, ali pouzdano nisu ni nedužni.

Ovo izaziva podjele mnogo veće nego što se to medijski prikazuje. Mislim da bi bilo u redu da se začetnik ideje imenom i prezimenom predstavi i kaže da je začetnik”, rekao je.

Još jednom je ponovio kako odluku o pomilovanju donosi predsjednik i da se pritom ne bi smio pozivati na generale. “Neki će požaliti jer je ovo duboko zadiranje u emocije cjelokupnog hrvatskog naroda, posebno žrtava UDBA-e i iseljeništva”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.