GI ‘U djeci je budućnost’ Visokom upravnom sudu podnijela podnesak: ‘Nadamo se odluci u korist roditelja odgojitelja’

GI
Zagreb, 10.01.2022 - Konferencija za medije na kojoj je dio roditelja odgojitelja koji okuplja GI "U djeci je budućnost" zajedno sa Ivicom Lovrićem predao skupni podnesak Visokom upravnom sudu tražeći da isti po službenoj dužnosti pokrene ocjenu zakonitosti donesene Odluke. Na fotografiji Dunja Jeleč. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

U ponedjeljak je ispred Visokog upravnog suda dio roditelja odgojitelja koji okuplja GI “U djeci je budućnost” zajedno s Ivicom Lovrićem s opunomoćenikom predala skupni podnesak Visokom upravnom sudu tražeći da isti po službenoj dužnosti pokrene ocjenu zakonitosti izmjena Mjera roditelj odgojitelj, koju je ukinuo zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka gradska skupština na sjednici 9. prosinca 2021. izglasala je promjene mjere roditelj odgojitelj kojom se uređuje status budućih, ali i trenutnih korisnika. Roditelji odgojitelji prosvjeduju od ukidanja, a okrenuli su i borbi pred sudovima.

Organizirani u različite udruge roditelji će podnositi Visokom upravnom sudu zahtjeve za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Grada Zagreba o naknadama.

> UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Stručnjak za upravno pravo: Tomašević nije smio ukinuti naknade roditeljima odgojiteljima

 

Tomaševićeva protuzakonita odluka

Dunja Jeleč, kordinatorica inicijative “U djeci je budućnost” rekla je: “Predali smo skupni podnesak za ocjenu zakonitosti donesene odluke jer smatramo da je ista protuzakonita. Roditelji su sami odlučili da će biti roditelji odgojitelji. Grad nas svjesno gura na tržište rada. Nemamo mjesta u vrtićima, a da bi mogli aplicirati na vrtić moramo imati zaposlenje. Vjerujemo da će sud brzo donijeti rješenje koje će ići u korist roditelja odgojitelja. Radi se o 5800 roditelja odgojitelja i 21 000 djece”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka protiv roditelja odgojitelja suprotna Statutu grada Zagreba i zakonu o regionalnoj samoupravi i Ustavu RH

Roditeljima odgojiteljima danas se pridružio i bivši pročelnik Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Ivica Lovrić, za vrijeme čijeg je mandata mjera i uvedena.

“Kao pročelnik ureda za obrazovanje od prvog trenutka kada sam čuo da je Tomislav Tomašević najavio ukidanje ove mjere, shvatio sam da je moja zadaća zaštiti roditelje odgojitelje, jer sam se na 1000. rješenje upravo ja potpisao. Tada sam najavio da ću im pružiti besplatnu pravnu pomoć. I danas je 320 roditelja dalo svoju punomoć. Još je važno napomenuti da je odluka koja je donesena krajem godine suprotna Statutu grada Zagreba i zakonu o regionalnoj samoupravi i Ustavu RH. Očekujemo da će sud donijeti odluku do 30.4.2022. Ipak se radi o desecima tisuća ljudi”, naglasio je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> GI ‘U djeci je budućnost’ predaje podnesak Visokom upravnom sudu: Traže zaštitu zakonom zajamčenih prava roditelja odgojitelja

Odluka Visokog upravnog suda odnosit će se na sve korisnike mjere roditelj odgojitelj

U petak će podnesak predati i roditelji odgojitelji organizirani kroz Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja, ali također i udruga U ime obitelji sljedeći tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Visokog upravnog suda odnosit će se na sve korisnike mjere roditelj odgojitelj, ne samo one koji sudjeluju u podnošenju ovog zahtjeva ili koji će sudjelovati u radu pravnih timova HURO-a ili U ime obitelji.

Podsjetimo, u subotu je U ime obitelji održala konferenciju za medije ispred Ministarstva pravosuđa i uprave na kojoj je sudjelovala i predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i GI „U djeci je budućnost“.

Pozvali su ministra Ivana Malenicu da provede nadzor zakonitosti Odluke od 9. prosinca u Gradu Zagrebu, za što ima zakonsku mogućnost i obavezu, a ne da pilatovski prebacuje lopticu na sljedeće ministarstvo kojim HDZ upravlja. Naglasili su da ministar Malenica ne koristi svoje zakonske ovlasti i obavezu da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigura da jedinice lokalne samouprave provode zakone RH.

“Imamo u gradskoj skupštini HDZ koji se bori protiv ukidanja ove mjere i istovremeno ovdje je ministar iz HDZ-a koji ping ponga lopticu nekom dalje. Pa ja to ne razumijem”, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji.

“Roditelji odgojitelji preko udruge ili samostalno tijekom sljedećeg tjedna podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti Odluke koju je Tomaševićeva Skupština donijela 9. prosinca 2021. o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za više od 5800 roditelja odgojitelja koji se brinu o više od 21.000 djece, od toga oko 6000 vrtićke dobi. Dakle, kao građani mi se borimo protiv protuzakonitog djelovanja jedinice lokalne samouprave. Ali, s punim pravom očekujemo da Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzme korake u zaštititi zakonskih prava građana Hrvatske. Ministarstvo pravosuđa i uprave ima na to zakonsko pravo i obavezu“, upozorila je dr. Markić.

Najavili su i da će ići prema Ustavnom sudu, a veliko nezadovoljstvo izrazili su i što od Ministarstva pravosuđa i uprave, a niti od drugih državnih tijela nisu dobili očitovanje na spornu odluku.

Mjesec dana bez ikakve reakcije državnih tijela

“Činjenica je da je od dana donošenja te odluke proteklo mjesec dana bez ikakve reakcije državnih tijela u čijoj je nadležnosti postupanje i kontrola jedinica lokalne samouprave“, rekao je odvjetnik Karlo Novosel iz udruge “U ime obitelji”.

Istaknuo je kako je udruga “U ime obitelji” inicirala Ministarstvo pravosuđa i uprave da poduzme radnje koje je po zakonu dužno poduzeti, no ono je predmet proslijedilo na daljnje postupanje Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te time otklonilo postupanje.

Argumenti i podatci koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec

> Marijan Kozić: ‘Tomašević je obećavao “rezanje” korupcije, a sad “reže” sve mjere koje podupiru djecu i mlade!’

U razgovoru sa Željkom Markić, IT stručnjak čija supruga koristi mjeru, Marijan Kozić, iznio je niz argumenata i podataka koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec kako mjera roditelj odgojitelj nije demografski uspješna ili kako će za četiri mjeseca biti u vrtićima mjesta za dodatnih 5 ili 6000 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.