UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

„Roditelji odgojitelji preko udruge ili samostalno tijekom sljedećeg tjedna podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti Odluke koju je Tomaševićeva Skupština donijela  9. prosinca 2021. o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za više od 5 800 roditelja odgojitelja koji se brinu  o više od 21 000 djece, od toga oko 6 000 vrtićke dobi. Dakle, kao građani mi se borimo protiv protuzakonitog djelovanja jedinice lokalne samouprave. Ali, s punim pravom očekujemo da  Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzme korake u zaštititi zakonskih prava građana Hrvatske. Ministarstvo pravosuđa i uprave ima na to zakonsko pravo i obavezu“, rekla je izvršna direktorica udruge U ime obitelji na današnjoj konferenciji za medije održanoj ispred Ministarstva pravosuđa i uprave na kojoj je sudjelovala i predsjednica Udruge roditelja odgojitelja i GI „U djeci je budućnost“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kojim se važnijim poslom bavi ministar Malenica?”

Postoji li u ovom trenutku još neka protuzakonita odluka kojom lokalna samouprava, neki grad, unatrag, retrogradno oduzima dodijeljena financijska sredstva za više od 5 800 obitelji i 21 000 djece? Kojim se to važnijim poslom bavi ministar Malenica i stotine zaposlenika Ministarstva pravosuđa i uprave da nemaju vremena provesti nadzor u Gradu Zagrebu i spriječiti samovolju zagrebačkog šerifa Tomaševića?“, upitala je Željka Markić.

Odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora udruge U ime obitelji izjavio je:

„Od 9. prosinca, dana navedene degradacije prava i pravnog poretka te društvenog položaja naših sugrađanki i sugrađana proteklo je mjesec dana u kojem razdoblju od nadležnih državnih institucija ne dolazi nikakva reakcija.“ Dalje je rekao: „Iako je obaveza ovog Ministarstva pravosuđa i uprave po službenoj dužnosti pratiti zakonitost postupanja tijela lokalne i regionalne samouprave te poduzeti sve zakonom propisane radnje kako bi se sankcionirala arbitrarnost i propuštanje poštovanja zakona te Ustava Republike Hrvatske, isto nije poduzelo korake iz svoje nadležnosti. Svjedoci smo teške ogluhe i šutnje administracije koja ima izravne, štetne posljedice za naše sugrađane i isto tako ruši povjerenje u pravni poredak koji upravo izvršna vlast, koju Ministarstvo predstavlja, ima štititi.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Do današnjeg dana nije zaprimljeno nikakvo očitovanje”

“Dapače, udruga U ime obitelji je uslijed izostanka bilo kakve reakcije Ministarstva pravosuđa i uprave istome sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi podnijela zahtjev za pokretanje postupka državnog nadzora kojem je predmet ocjena zakonitosti postupanja u donošenju sporne Odluke Grada Zagreba te ocjena zakonitosti same sporne Odluke. No, isto Ministarstvo pravosuđa i uprave je, unatoč jasnoj zakonskoj obvezi u provođenju nadzora zakonitosti postupanja jedinice lokalne samouprave, predmet proslijedilo na postupanje Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te je na taj način otklonilo od sebe postupanje prebacujući odgovornost na drugo državno tijelo.“

„Do današnjeg dana od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, nije zaprimljeno nikakvo očitovanje“, naglasio je odvjetnik Novosel. „Ovim putem pozivamo sva involvirana državna tijela da konačno preuzmu odgovornost i postupe u službi građana i pravnog poretka, što im je zakonska dužnost. Pozivamo i sve ostale sudionike civilnog društva, udruge, pokrete i inicijative da se probude te svojim djelovanjem i javnim izražavanjem podrške našima najmanjima, našoj djeci, doprinesu zaštiti od ovog institucionaliziranog nasilja.“

“Ne dolazi u obzir da surađujemo s aktualnom vlasti”

Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, naglasila je kako roditelji odgojitelji ne prihvaćaju retrogradno ukidanje mjere roditelj odgojitelj. „Sljedeći tjedan mi ćemo kao građani zatražiti od Visokoga upravnog suda da preispita Odluku Tomaševićeve vlasti, te da istu, kao protuzakonitu i štetnu za korisnike mjere, poništi. Poručujemo kako ne prihvaćamo politikantstvo dogradonačelnice gđe Dolenec: prvo su Možemo i SDP protuzakonito oduzeli dodijeljene prihode gotovo 6 000 obitelji u Zagrebu, a onda se prave da nam nude pomoć i nešto pomažu. Zato smo odbili doći na „razgovore“ s istim onima s kojima smo razgovarali i razgovarali, a oni su unatoč tome – protuzakonito ukinuli mjeru prije gotovo mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera roditelj odgojitelj je demografska mjera. Ona je imala cilj poduprijeti one roditelje koji žele imati više od dvoje djece. Pokazala se izuzetno uspješnom. U Zagrebu je u samo pet godina mjere rođeno 30 % više trećerođene i sljedeće djece. To nije socijalna mjera te socijalne kompenzacijske mjere koje Dolenec obećava – sigurno nisu rješenje.

Ne dolazi u obzir da surađujemo s aktualnom vlasti dok ona svjesno nanosi štetu korisnicima kroz smanjenje opsega odnosno ukidanje stečenog prava.

Još jednom poručujemo svim roditeljima odgojiteljima da za sada ne prihvaćaju nove uvjete koje im Grad nameće. Jer u tom slučaju, kad Visoki upravni sud poništi Tomaševićevu odluku – njihova djeca i obitelji neće u tome moći sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga roditelja odgojitelja zahtjev prema Visokom upravnom sudu predaje u petak, 14. siječnja 2022., u sklopu čega ćemo održati tiskovnu konferenciju s ciljem šireg informiranja javnosti o sadržaju tog dokumenta.”

“Riječ je o uspješnoj demografskoj mjeri”

Dunja Jeleč, koordinatorica GI „U djeci je budućnost“ najavila je da dio roditelja odgojitelja koje okuplja ta inicijativa već u ponedjeljak, 10. siječnja, u 12 sati s opunomoćenikom predaju skupni podnesak Visokom upravnom sudu tražeći da ovaj po službenoj dužnosti pokrene ocjenu zakonitosti donesene Odluke. „Želim i ovdje podsjetiti na važnu činjenicu – da je oko 50 % roditelja koji su prihvatili ponudu Grada Zagreba da se koriste mjerom roditelj odgojitelj – nakon što su je počeli koristiti s najmanje troje djece – dobili još barem jedno dijete. Dakle, riječ je o uspješnoj demografskoj mjeri koja je u kratkom vremenu od samo pet godina postigla izniman uspjeh.”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.