Glasovac zahtijeva zaštitu digniteta hrvatske znanosti i Odbora za etiku

Foto: fah

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac poručila je u utorak vladajućima da javno kažu namjeravaju li ugasiti saborski Odbor za etiku u znanosti, jer se “drznuo preispitivati znanstveni rad ministra obrazovanja”, a ako tomu nije tako, pozvala ih je da zaštitite dignitet hrvatske znanosti i stanu u obranu članova tog odbora.

“Moramo im osigurati nesmetan rad, zaštititi od svake vrste pritisaka i omogućiti im da promptno, bez obzira o kome se radilo, rade svoj posao i čuvaju dignitet i dostojanstvo hrvatske znanosti i vjerodostojnost znanstvenika”, poručila je Glasovac nakon stanke koju je zatražila u Saboru o toj temi.

Podsjetila je kako je početkom godine Sabor jednoglasno podržao izvješće o radu tog odbora tijekom 2014. i 2015. godine. “Svi zastupnici su se složili da možemo biti sretni što nakon duljeg razdoblja, kad odbor nije funkcionirao, imamo saziv koji konačno radi svoj posao, kao i da treba jačati njegovu ulogu u promicanju moralnih i etičkih načela”, istaknula je.

Kazala je i kako su predsjednik Odbora Vlatko Silobrčić i dva člana ostavke podnijeli zbog brojnih političkih pritisaka na njihov rad, a u ponedjeljak je rektorski zbor iz Mostara zatražio od hrvatske Vlade da razriješi članove cijelog odbora. “To što gospodin Silobrčić nije predsjednik, kao ni dva člana, ne znači da Odbor ne radi. Treba predložiti nove članove kako bi odbor nastavio sa svojim radom”, rekla je SDP-ova zastupnica.

Silobrčić podnio ostavku zbog slučaja ministra Barišića

Aleksić: Očekujem da Ustavni sud bude na razini zadatka vezano uz tužbu za “švicarac”

Goran Aleksić (Klub zastupnika Živog Zida i SNAGA-e) napomenuo je kako će Ustavni sud tijekom predstojeća dva tjedna odlučiti o ustavnoj tužbi koja je lani podnijeta protiv revizije Vrhovnog suda u dijelu koji se tiče valutne klauzule švicarski franak, a kojom se traži da se odluka Vrhovnog suda poništi u dijelu koji se tiče valutne klauzule, jer ona, rekao je, nije u skladu s pravom EU.

Izrazio je nadu da će u tom smislu Ustavni sud biti na razini svog zadatka. “Ne možemo prejudicirati njegovu odluku, ali nadam se da će biti na nivou svoga zadatka”, poručio je.

Aleksić je podsjetio i kako je prošlog tjedna u organizaciji Udruge Franak zagrebačkom Općinskom udu predana suparničarska tužba dvojice euro dužnika u kreditima s valutnom klauzulom.

Hrelja: Vlada je propustila ispraviti nepravdu prema umirovljenicima

Silvano Hrelja (HSU) upozorio je, pak, kako je Vlada prošli tjedan propustila ispraviti nepravdu prema umirovljenicima koji mirovinu primaju iz susjednih zemalja. Porezna uprava ima dvostruke kriterije djelovanja, poručio je Hrelja i naveo da, ako netko prima 1.000 kuna mirovine iz Hrvatske, a 1.600 iz BiH ili Srbije, Porezna uprava to zbraja i izdaje rješenje da se takav građanin oslobađa plaćanja poreza, jer je to ukupno ispod 3. 800 kuna. Međutim, upozorio je, ako netko prima 2.000 kuna iz Hrvatske i 2.000 iz Slovenije onda slučaj nije takav, već se tada, kaže, sredstva iz Slovenije tretiraju kao drugi dohodak i ne plaća se porez samo na razliku od 3.800 do 4.000 kuna, nego se plaća porez na ukupan iznos od 2.000 kuna.

“Takav umirovljenik umjesto 24 kune poreza plaća 240 kuna svaki mjesec, deset puta preplaćuje iznos svoga poreza, da bi tek u veljači mogao ispuniti zahtjev za povrat više uplaćenih doprinosa”, istaknuo je HSU-ov zastupnik. “Zanima me jesu li tako s porezom u preplati i veliki igrači, vlasnici velikih trgovačkih lanaca, ili to vrijedi samo za obične smrtnike”, dodao je Hrelja.

Umirovljenike koji su mu već pisali zbog tog problema pozvao je da ponove svoje dopise, najavivši da će “svaki, ali baš svaki” dopis kao zastupničko pitanje slati ministru financija dok se to ne riješi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina