Banac: Znak HOS-a je u Hrvatskoj legalan, pa i na spomen ploči u Jasenovcu

Foto: Narod.hr

“Ljudi koji su pali u Domovinskom ratu sa sloganom ‘Za dom spremni’, vjerujem da su se borili za pravu stvar. Kako su oni komemorirani, ne bi trebalo imati mišljenje iz Beograda”, istaknuo je u razgovoru za Direktno.hr politički analitičar Ivo Banac osvrćući se na prozivke iz Srbije vezano uz otkrivanje spomen ploče u čast jedanaestorici poginulih pripadnika HOS-a u Jasenovcu.

Kako je Banac objasnio , u beogradskoj ”Politici” pročitao je članak o postavljenoj spomen ploči te je za Srbiju ključno samo to što je korišten slogan “Za dom spremni” i ništa drugo.

“U redu je to što imaju svoj stav, ali ne mora biti to nešto što je legalno i mjerljivo kod nas”, nadodao je Banac.

“Znak HOS-a u Hrvatskoj je legalan te to što se koristio na jednom spomeniku, makar i u Jasenovcu, je legalno. Ako se to nekom ne sviđa, naravno, na razne načine može izreći svoje neslaganje, ali ne vidim zašto bi se išta na osnovu toga mijenjalo”, zaključio je Ivo Banac.

Pupovac ponovo napada: Nova meta – ploča u Jasenovcu

Stier: Natpis “Za dom spremni” na spomeniku u Jasenovcu je s grba udruge koju je registrirala Račanova Vlada

Povjesničar Banac: HOS je bio jedan od djelatnijih dijelova hrvatske obrane i u Hrvatskoj i u BiH

“HOS je bio jedan od djelatnijih dijelova hrvatske obrane i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a u Bosni i Hercegovini je slijedio jedan višenacionalni put koji je bio osporavan i zato su komandanti, zapovjednici HOS-a poput Blaža Kraljevića, pali žrtvama jedne nerazumne politike’, rekao je Banac u veljači za Dnevnik.hr.

UDHOS grada Zagreba postavio je spomen-ploču za poginule pripadnike HOS-a u Domovinskom ratu 1. satnije „Ante Paradžik“ u Jasenovcu. Svečano otkrivanje i blagoslov spomen-ploče dogodio se 5. studenog 2016. godine uz prigodni program na Trgu Kralja Petra Svačića 8 u Jasenovcu.

No, jučer, nakon mjesec dana Milorad Pupovac je reagirao na svojem Facebook profilu.

“Na ploči pored imena poginulih nalazi se i pozdrav ‘Za dom spremni’, službeni pozdrav ustaškog pokreta, službeni pozdrav NDH i pozdrav kojim su se pozdravljali oni koji su odgovorni za smrt preko 80.000 dosad poimenično propisanih žrtava – Srba, Roma, Židova i antifašista (mahom Hrvata) u razdoblju od 1941. do 1945”, istaknuo je Pupovac.

Također, 4. prosinca, Pupovčeve Novosti dramatiziraju pišući da su “Veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora, otkrili spomen-obilježje na kojem je uklesano ‘Za dom spremni’. Riječ je o krilatici pod kojom je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 80.000 ljudi”.

Zbog natpisa na ploči u Jasenovcu u nedjelju je reagirao srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin, koji je pozvao EU da reagira na “bujanje fašizma u Hrvatskoj”, ističući da postavljanje takve ploče u Jasenovcu, gdje je tijekom Drugog svjetskog rata bio ustaški koncentracijski logor, više nije pitanje samo za Hrvatsku i Srbiju, već zahtijeva međunarodno reagiranje.

“Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svijet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi”, poručio je Vulin.

Iz HOS-a pak poručuju kako je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav pod kojim su se u Domovinskom ratu borili protiv velikosrpskog agresora na Hrvatsku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/direktno.hr