Glavni državni inspektor Andrija Mikulić postao šef predsjedničine kampanje za Zagreb

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Nakon što je formiran izborni stožer predsjednice Republike na nacionalnoj razini, koji vodi Ivan Anušić, u tijeku je ustrojavanje stožera po cijeloj Hrvatskoj.

Predsjedništvo zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a već je prošli četvrtak osnovalo stožer Kolinde Grabar-Kitarović za Zagreb, a njegov je voditelj – glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Tko je HDZ-ov Andrija Mikulić, novi glavni državni inspektor: Od suzdržanosti prema spomeniku Ivi Loli Ribaru do glasovanja za IK

Tajnik Glavnog odbora Ivan Ćelić, koji je operativni direktor predsjedničinog stožera u Zagrebu, naglašava činjenicu da u ovom slučaju nije prekršen niti jedan hrvatski zakon. On kao primjer navodi Davora Božinovića, koji je ministar policije i kao takav dio represivnog aparata, ali je istovremeno međunarodni tajnik stranke, javlja Novi list.

U izbornim stožerima Zorana Milanovića i Miroslava Škore, dvojice glavnih protukandidata Kolinde Grabar-Kitarović, nisu htjeli komentirati Mikulićevo imenovanje.

Nešto rječitiji je bio potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin:

“HDZ je mjesecima uvjeravao hrvatsku javnost da rade na depolitizaciji državne uprave. U Saboru smo prošli tjedan promijenili čak 60 zakona upravo pod tom egidom depolitizacije. Ali, ovim potezom su sva ta uvjeravanja HDZ-a i Vlade pala u vodu. Ako se glavnog državnog inspektora imenuje za voditelja kampanje predsjednice Republike, koja je kandidatkinja HDZ-a, jasno je da od obećane depolitizacije ne ostaje ni d.”

Andrija Mikulić rođen je 1969. u Zagrebu, gdje je završio Kemijsko-tehnološku srednju školu te diplomirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Na istom fakultetu upisao je i doktorski studij. Profesionalnu karijeru započeo je kao mlađi asistent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, a zatim je radio u Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Od 2004. do 2012. bio je pomoćnik glavnog državnog inspektora Državnog inspektorata RH.

Obnašao je dužnosti zamjenika predsjednika te predsjednika Nadzornog odbora HŽ Cargo, zamjenika predsjednika Nadzornog odbora hotela “Palace”, predsjednika nadzornog odbora HŽ infrastrukture te je bio član više različitih povjerenstava RH za područja rudarstva i geologije.

Demantirao da se izjašnjavanjavao kao Jugoslaven i bio član omladine KPJ-a

O Mikuliću su se pojavljivali medijski napisi da se za vrijeme bivše države izjašnjavao kao Jugoslaven te da je navodno bio član omladine KPJ-a.

U lipnju 2016., već kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, te je optužbe komentirao gostujući u emisiji “Pressing” N1 televizije.

Na pitanje je li bio član Komunističke partije, kazao je:

“Ja ću Vam na to vrlo rado odgovoriti: protiv tjednika koji je to objavio sam podigao tri tužbe. Imam tri sudska spora. Ovog trena ne mogu govoriti o tome kakve će biti odluke suda. Ne, nikada nisam bio član ni jedne druge političke stranke osim HDZ-a, pa ni Komunističke partije.”

Evo kako su zastupnici HDZ-a glasovali o Istanbulskoj konvenciji, jedna se zastupnica predomislila i glasovala ZA!

“Nikada se nisam izjašnjavao kao Jugoslaven, ja sam Hrvat i uvijek sam bio Hrvat.” – rekao je tada Mikulić.

Odbijanje prijedloga o micanju biste Ivi Loli Ribaru: “Ne želimo se uvlačiti u ideološke rasprave”

U prosincu 2017., kada je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini klub zastupnika Neovisnih za Hrvatsku izinio inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara, klub zastupnika HDZ-a, na čelu s Andrijom Mikulićem bio je suzdržan te su time njihovi glasovi spriječili uklanjanje spomenika.

Za taj prijedlog glasovalo je 16 gradskih zastupnika, 15 je bilo protiv, a 10 suzdržanih. Zastupnici HDZ-a bili su suzdržani, a Andrija Mikulić je tada poručio: „Ne želimo se uvlačiti u ideološke rasprave, od toga se bolje i kvalitetnije u gradu Zagrebu ne živi i nema potrebe da se ovdje bavimo ideologijom“.

„Ne bi se trebalo ničemu čuditi. HDZ je već i po nekim drugim pitanjima, poput onog o Istanbulskoj konvenciji, odnosno rodnoj ideologiji o kojima smo također imali rasprave u Skupštini, pokazao da im nije stalo da se neke stvari mijenjaju u smjeru na koji se i sami programski i deklarativno pozivaju.“ – poručila je tom prilikom Bruna Esih.

Glasovanje za IK u Saboru, luksuzni automobil i gliser na imovinskoj kartici

Kao Saborski zastupnik Andrija Mikulić svojim je glasom podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije, kao i 35 drugih članova HDZ-a.

Imovinska kartica predsjednika zagrebačke Gradske skupštine koju je u svibnju 2016. analizirao Zagreb.info pokazuje da je Mikulić, osim luksuznih automobila, ljubitelj i motocikla, ali i glisera.

Tako se u njegovoj imovinskoj kartici navodi da posjeduje AUDI A6 u vrijednosti od 200.000 kuna, ali i Volkswagen Golf čija je pak vrijednost 60 tisuća kuna, a u vlasništvu je njegove supruge.

No, osim luksuznog Audija, Mikulić posjeduje i motocikl Piaggio Beverly u vrijednosti od 36700 kuna, a s obzirom kako, između ostalog, ima i kuću u Malinskoj na Krku od 180 metara kvadratnih čija je vrijednost preko dva milijuna kuna, šef zagrebačkog parlamenta može se pohvaliti i gliserom marke Cruiser Yacht 3075. No, zanimljivo je kako se u imovinskoj kartici navodi kako je vrijednost glisera 75 tisuća kuna, međutim prema stranici yachtworld.com isti se model procjenjuje na preko 40 tisuća dolara. 

“Sumnjiva rudarska ekipa”

U prosincu 2016. Jutarnji je objavio članak: “Andrija Mikulić: Od sumnjive rudarske ekipe do prvog zagrebačkog HDZ-ovca” u kojemu autor Denis Kuljiš ističe povezanost Dragana Krasića, načelnika Sektora za rudarstvo u Upravi za energetiku i rudarstvo i Andrije Mikulića kao Krasićevog kuma. Mikulić je za vrijeme dok je Krasić obnašao dužnost načelnika Sektora za rudarstvo postao glavni državni inspektor za rudarstvo.

Kuljiš, među ostalim, piše:

“Da bi baš sve baze bile pokrivene, Krasićev kum, Andrija Mikulić, postao je, štoviše, glavni državni inspektor za rudarstvo! A zatim je postao poslovni partner Krasićeve žene Ozane, geologinje. S kapitalom od 18 tisuća kuna njih su dvoje 1998. popola osnovali firmu Adriakamen i od Krasićeva Sektora za rudarstvo 1999. zatražili otvaranje istražnog polja Plano, pet kilometara sjeveroistočno od Trogira. Riječ je o rimskom kamenolomu na brdu poviše mjesta gdje se kamen, na ležištu Seget, vadio od pamtivijeka – od njega su načinjeni Radovanov portal trogirske katedrale, zvonik splitske prvostolnice, mnoge palače u Veneciji i Carigradu, a Fischer von Erlach upotrijebio ga je za dogradnju bečkog carskog dvorca Hofburg.

(…)

Koncesija na kamenolom pet kilometara udaljen od centra Trogira, malog mjesta u kojem se sve zna, izazvala je ogovor, pa Mikulić i gospođa Krasić prodaju svoju firmu nekim ljudima za – 70 tisuća eura. (…)

Kad je članak izašao u Globusu, gdje je sve to bilo nadugo i naširoko elaborirano i ilustrirano fotografijom džipa Mercedes ML koji voze samozatajni supružnici, Sanaderova je Vlada smjesta smijenila Krasića i Mikulića. Zatim je pala, a premijer i ministar poduzetništva završili su u zatvoru. A što se dogodilo s protagonistima priče o “dragom kamenu”? Za vladavine Jadranke Kosor i Đure Popijača Krasić je odmah vraćen u Ministarstvo. Opet je dobio svoj stari posao načelnika Sektora rudarstva. Andrija Mikulić otišao je iz Državnog inspektorata (Sektor rudarstva), ali je došao u Ministarstvo da pomaže kumu”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list