GONG i HND bi cenzurirali Narod.hr!

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Portal Narod.hr objavio je 21. travnja vijest pod naslovom “(VIDEO) Spriječen napad u crkvi punoj Hrvata u Münchenu: Afrikanca savladali vjernici i predali ga antiterorističkoj jedinici” u kojem se opisuje situacija kad je muškarac srednjih godina afričkog podrijetla izazvao u subotu uvečer, u crkvi sv. Pavla u Münchenu, izazvao prekid hrvatskog Vazmenog bdijenja, nakon čega je nastala panika i pravi košmar.

Tjedan dana kasnije na Facebooku se administratorima pojavila obavijest da je ocijenjen ocjenom ‘Lažni naslov’ od stranice koju su pokrenuli politički pristrani GONG i HND.

Foto: snimka zaslona

“Narod.hr podijelio je sadržaj koji je ocijenjen od Faktograf.hr-a”, stoji u pojašnjenju, te se dodaje da se više o tome kako funkcionira “provjera činjenica na Facebooku” može saznati na linku. Ispod članka Narod.hr-a kao dodatna izvješća link je na članak “PROVJERA TOČNOSTI: Incident u crkvi u Münchenu lažno prikazuju kao teroristički napad”.

“U borbi protiv lažnih vijesti Facebook smanjuje distribuciju zavaravajućeg sadržaja te istovremeno prikazuje dodatno izvješćivanje o toj temi”, stoji ispod obavijesti u kojoj nema pojašnjenja što je točno u naslovu krivo. Istovremeno se pojašnjava da “stranice koje ponovno objavljuju ili dijele zavaravajući sadržaj će vidjeti kako se njihova ukupna distribucija smanjila, smanjuje se mogućnost monetiziranja, mogućnost za oglašavanjem će biti maknuta, kao i njihova mogućnost da se registriraju kao stranice koje prikazuju vijesti maknuta”. Moguće je da stranica bude i ugašena.

Pod pojašnjenjem što je “lažni naslov” između ostaloga se navodi kako članak može biti istinit, ali naslov može biti “činjenično netočan”.

Faktograf je portal HND-a i GONG-a, koji je dobio mogućnost cenzurirati na FB

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i GONG pokrenuli su 2015. stranicu” specijaliziranu za provjeravanje činjenica”, internetsku stranicu Faktograf.hr, čija je glavna zadaća “provjeravanje istinitosti političkih izjava u javnom prostoru te ispunjavanja predizbornih obećanja”.

Facebook je uoči europskih izbora u svibnju odlučio “suzbiti širenje dezinformacija”, pa je za nove partnere za “provjeru činjenica” uzeo Elliniku Hoaxes iz Grčke, FactCheckNI iz Sjeverne Irske, Observador iz Portugala, Patikrinta iz Litve te Faktograf koji će “sudjelovati u ocjenjivanju točnosti sadržaja na Facebooku”.

HND i GONG pokrenuli internetsku stranicu Faktograf.hr: Nije li to najbolji znak da SDP gubi izbore?

Navedeni portal, politički pristranog HND-a i GONG-a, tako bi sad trebao služiti kao “filtar za FB”, odnosno odlučivati koji portali bi trebali imati veći, a koji manji doseg te u krajnjem slučaju hoće li mu biti dopušteno oglašavanje i prikazivanje kao medija.

Plasiranje lažne vijesti o pokušaju ubojstva tadašnjeg predsjednika HND-a

Podsjetimo, bivši predsjednik HND-a Saša Leković, poznat je inače po skandalu oko ‘priče s prepiljenim vijcima’, zapravo lažne vijesti. Navodni atentat na Lekovića, koji je mimo ikakve logične policijske ili državne procedure dobio status incidenta, pa čak i ‘atentata’. zahvaljujući i SDP-ovom Nenadu Staziću, postao je međunarodni problem kojim se nanosi šteta Hrvatskoj. Do današnjeg dana nismo vidjeli nikakvo službeno izvješće o navodnom atentatu.

“Jučer poslijepodne išao sam iz Zagreba u Novi Sad, auto mi je počeo krivudati po cesti. Ugasio sam automobil i stao na zaustavnu traku. Vidio sam da mi je odvaljen desni kotač. Mehaničar je ustvrdio da je vijak koji drži kotač izvađen, prepiljen na pola, vraćen i djelomično zavrnut, tako da nakon trenja pukne”, ispričao je tada Leković.

Tko su hrvatski kreatori lažnih vijesti?

“Mislim da je ovo što se dogodilo kolegi Lekoviću posljedica rastuće klime netolerancije u Hrvatskoj, koja je poticana s najviših društvenih i političkih adresa u proteklim mjesecima. To je posljedica klime u kojoj je nažalost postalo normalno da se nekoga vrijeđa, tjera iz Hrvatske, proglašava neprijateljem zbog imena i prezimena te stavova koje ima, a koji ne odgovaraju ekstremnim skupinama društva, ili da mu se to radi zbog posla kojeg obavlja. Ovo je posljedica kronične nebrige zakonodavca, a rekla bih i vlasti, za status novinarske profesije u Hrvatskoj, koja je u uvjetima strogo kontroliranih medija postala potpuno nezaštićena”, rekla je tadašnja i sadašnja potpredsjednica HND-a Slavica Lukić, nevjenčana supruga Milorada Pupovca.

Na ovu temu oglasila se tada i predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić, koja je napisala: “Ne znam je li netko pokušao atentat na Sašu Lekovića, ali sigurno znam da ga nitko nije pokušao ubiti jer pošteno i hrabro obavlja svoj posao. Jer to, po mom sudu, ne čini. Ako ga je netko pokušao ubiti na ovako čudan način iz nekog drugog razloga – očekujem, za razliku od Lekovića, da policija otkrije krvce i kazni ih. Opet, ako se pokaže da ga nitko nije pokušao ubiti – zanima me tko će odgovarati za širenje laži o cijeloj Hrvatskoj u inozemstvu – jer, priča da se u Hrvatskoj ubija novinare koji hrabro obavljaju svoj posao – može imati loše posljedice za zemlju kojoj najveći dio BDP-a donosi turizam.”

GONG, HND i njihove ‘tajne’

Podsjetimo, skraćenica naziva „GONG“ dolazi od „Građani organizirano nadziru glasanje“. Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imala promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Svoju pristranost pokazivao je i HND brojnim napadima.

Ivan Munjin: ‘Ni GONG ni HND se za vrijeme referenduma o braku nisu izjasnili za pravo UIO da bojkotira HRT’

“Ni GONG ni HND tada se nisu izjasnili za pravo U ime obitelji da ne dopusti javnoj televiziji koja se financira iz proračuna RH da dođe na privatnu proslavu”, pojasnio nam je ranije Ivan Munjin, član upravnog odbora udruge U ime obitelji, i dodao: “Niti su osudili pritisak Milanovićeve vlade na javnost i medije te sustavno blaćenje i širenje lažnih vijesti o referendumu, U ime obitelji i gospođi Željki Markić. To nam sve govori o GONG-u i HND-u.”

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. Prema vlastitom financijskom izvješću za 2013. godinu, za plaće su potrošili 2.878.799 kn, a za ostale troškove 4.764,591, ukupno 7.643.000 kuna. GONG ima 16 ili 17 zaposlenika, prosječna im je plaća oko 7000 kuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, te financirajući se iz državnog proračuna.

Zanimljiv je i prelazak lijevih aktivista u visoku politiku. Prvo je u ožujku 2018. godine Dragan Zelić, jedan od ključnih ljudi u nevladinoj organizaciji GONG politički se aktivirao te je postao izvršnim tajnikom SDP-a zahvaljujući Arsenu Bauku koji ga je uposlio u Hrvatskom saboru, zatim je početkom godine javnost saznala kako je Zorislav Antun Petrović, nekadašnji predsjednik Transparency Internationala izabran za novog predsjednika stranke Održivi razvoj Hrvatske – ORaH koju je osnovala bivša SDP-ova ministrica Mirela Holy. Nešto kasnije i treći se lijevi aktivist uključio u visoku politiku, a ovog puta riječ je o još jednom članu GONG-a Duji Prkutu koji je postao članom predsjedništva novoosnovane stranke Start Dalije Orešković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr