GONG sumnja u namjere udruge U ime obitelji o uvođenju preferencijalnog glasovanja

„Stječe se dojam da Željka Markić koristi referendum kako bi se pozicionirala na političkom tržištu i kako bi promovirala neke osobne ili neke druge interese“ kazao je Dragan Zelić iz GONG-a za Dnevnik Nove TV ističući kako i sami zagovaraju nove izborne promjene, ali sumnjaju u namjere građanske inicijative U ime obitelj, koja je danas objavila kako žele sljedeće izbore zastupnike birati imenom i prezimenom.

“Nakon poticaja s raznih strana, od građana do udruga, te konzultacija s raznovrsnim pravnim stručnjacima i poznavateljima izbornog sustava Građanska inicijativa pokreče izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma koji će omogućiti da već na sljedećim parlamentarnim izborima birači biraju saborske zastupnike imenom i prezimenom, izravno. Izjašnjavanje birača održat će se od 21.9. do 5.10.2014. brojnim mjestima po cijeloj Hrvatskoj. Referendumom će se u Ustav unijeti načela, poput npr. preferencijalnog glasovanja bez cenzusa  i mogućnosti glasovanja elektroničkim i dopisnim putem”, istaknula je članica Udruge U ime obitelji Željka Markić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek slaže se da aktualni izborni sustav ima mana.

„Jedan od glavnih neodstataka sadašnjeg izbornog sustava je činjenica da je kandidacijski proces potpuno pod kontrolom stranačkih vodstava i najčešće samog predsjednika stranke,“ izjavio je Zakošek za Dnevnik Nove TV.

Iako pozdravlja ideju o prefercijalnom glasovanju, mišljenja je kako se o promjeni izbornog sustava ne bi trebalo odlučivati na referendumu te da je o mehanizmu kako to potrebno provesti širu raspravu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dnevnik Nove TV
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr