GONG poručuje MUP-u da ‘stane malo na loptu’

Foto: Fah

GONG se oglasio u ponedjeljak priopćenjem kojim poziva MUP da malo stane na loptu i pažljivije donosi rješenja o odjavi prebivališta uz dodatne provjere sumnjivih slučajeva.

Zabrinjavajuće su dojave građana GONG-u o „brisanju“ onih koji nemaju fiktivna prebivališta. Tijekom ljeta građani su na odmorima i nedopustivo je da MUP olako donosi rješenja o odjavi prebivališta samo temeljem terenske provjere, ocjenjuje GONG.

MUP mora nastaviti pažljivo provoditi Zakon o prebivalištu u svim dijelovima Hrvatske bez diskriminacije i selektivnosti odjavljujući samo one građane koji stvarno imaju tzv. fiktivna prebivališta kako bi se smanjile mogućnosti za izborne manipulacije, upozoravaju u svom priopćenju.

GONG poziva MUP da ipak malo „stane na loptu“ i pažljivije donosi rješenja o odjavi prebivališta uz dodatne provjere sumnjivih slučajeva, ističe Dragan Zelić, u GONG-ovom priopćenju.

Dodatno, ne smije se dogoditi da MUP određene građane s tzv. fiktivnim prebivalištima u nekim mjestima odjavljuje, a u nekima ne odjavljuje. Zakon se mora provoditi jednako i u Vrgorcu, Vukovaru, Imotskom, Zagrebu, Kninu…, upozoravaju iz GONG-a uz pohvalu da je MUP krenuo u sređivanje evidencije prebivališta što se izravno odrazilo i na broj birača koji je sada puno realniji, a registar birača sređeniji. Na predsjedničkim izborima 2009. na području Hrvatske bilo je upisano 4 089 025 birača, a na predsjedničkim izborima 2014., nakon početka provođenja Zakona o prebivalištu i Zakona o registru birača, broj birača je značajno smanjen na 3 785 465. Kritike sadašnjeg broja birača ne mogu se temeljiti usporedbom „krušaka i jabuka“, tj. popisa stanovništva i Registra birača jer se radi o različitim metodologijama evidentiranja. Popis stanovništva je svojevrsna anketa dok je Registar birača službena evidencija, poručuje Zelić.

Posebno iz GONG-a skreću pozornost na problem ažuriranja podataka preminulih birača u dijaspori, a aktivnom se registracijom smanjuju moguće izborne manipulacije na izborni dan.

Podsjetimo, SDP-u blizak GONG, afirmativno je ocjenjivao gotovo sve poteze vlasti Zorana Milanovića, pa je tako pozitivnim isticao kad je “popis birača Arsen Bauk počeo sređivati u Vrgorcu”, a Vrgorac etiketirao simbolom nesređenih popisa birača.

> DVOSTRUKI KRITERIJI: Kad Bauk kaže da imamo 4 milijuna birača, iako imamo 3,5 milijuna punoljetnih građana – nije problem

U slučaju Baukovih “birača duhova”, ova SDP-ova parapolitička organizacija podržavala je “uvođenje reda” i navodili da “primjerice njih 30-ak više se ne bi iz ovih ili onih razloga mogli opirati zakonima fizike i prebivati na jednoj adresi, baš kao što ni jedan stanodavac više ne bi trebao plaćati odvoz smeća za 25 fiktivnih stanara pri čemu ih dakako sve ne bi mogao ni prijaviti – što su samo neki od primjera iz prakse”.

GONG je također podržao Baukovu strategiju javne uprave koju je počeo provoditi samo 6 mjeseci prije prošlih parlamentarnih izbora.

“Etični” GONG i u Etičkom povjerenstvu

Ustavni sud Republike Hrvatske prije dva tjedna imenovao je Etičko povjerenstvo, nadstranačko tijelo koje će ocjenjivati ponašanje izbornih sudionika. Povjerenstvom po položaju predsjeda HAZU-ov predsjednik akademik Zvonko Kusić.

Profesori iz Zagreba Nikola Mijatović i Stanko Bruno Uršić te profesor Zvonimir Lauc s osječkoga Pravnog fakulteta imenovani su u Povjerenstvo na prijedlog saborske većine.

Oporbene političke stranke zastupljene u Saboru predložile su profesore sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti Tvrtka Jakovinu i Gorana Čulara te Anu Gruden.

“Ovako sastavljeno tijelo ne može isključiti princip nepristranosti bez obzira što njegovi članovi nisu politički aktivni u političkim strankama. Prema kojim su kriterijima političke stranke kandidirale pojedince za to tijelo, te zašto u njemu nije prisutna regionalna, rodna, dobna ili nacionalna zastupljenost biračkog tijela? Od sedam članova povjerenstva njih šest je iz Zagreba, a imenovana je i samo jedna žena”, upozorili su iz Transparency international Hrvatska povodom imenovanja članova Etičkog povjerenstva.

“Trošak provedbe prošlogodišnjih parlamentarnih izbora iznosio je ukupno 94,8 mil. kuna prema izvješću DIP-a, a od tog iznosa je 7 članova ovog tijela potrošilo oko 97 tisuća kuna i to 71. tisuća kuna za naknade članovima, te 17 tisuća kuna za putne troškove jednog člana povjerenstva.

Temeljne vrijednosti koje se traže od političkih aktera u izbornom procesu moraju biti primjenjive i na one koji kontroliraju proces prema istom principu poštenja i odgovornosti“, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Tako sad u Etičkom povjerenstvu sjede zamjenik predsjednika Vijeća GONG-a Goran Čular, zatim Ana Gruden, kći HNS-ove Morane Paliković Gruden i Tvrtko Jakovina, povjesničar, prijavljen Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta zbog – kako se navodi u prijavi – kleveta i laži kojima se je obrušio na znanstveni rad mr. sc. Blanke Matković i Stipe Pilića.

Ova navodno nevladina udruga nakon četiri godine potpore SDP-ovoj vlasti prvom je prilikom napala novu Vladu s Tihomirom Oreškovićem na čelu, a onda se redovito počela oglašavati raznim kritikama, željama za “uravnoteženje” ustavnih sudaca “prema svjetonazoru”, daljnim napadima na Tihomira Oreškovića uz hvalospjeve Sanaderu i Jadranki Kosor ili stajući uz kontroverznog Antu Tomića u njegovim napadima na ministra Kulture Zlatka Hasanbegovića, kojega je Tomić u beogradskom NIN-u, između ostaloga, opisao kao “retarda”, “ustaškog klauna” i “političkog minotaura”.

Sorosev utjecaj

Udruga GONG član je Platforme 112 i u posljednje četiri godine SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate Vlade Zorana Milanovića poput nametanja nestručnog “zdravstvenog odgoja” djeci u svim hrvatskim školama ili predvodila kampanju protiv referenduma o braku kojoj su za tu kampanju odobrena posebnom odlukom sredstva iz državnog proračuna. Udruga s prividno visoke pozicije uz stalno medijsko pojavljivanje zapravo rovari za jednu političku opciju.

GONG financira i George Soros. Iz GONG-a to nisu nikad skrivali, navodeći da je Soros primjerice sufinancirao kampanju za osvještavanje građana o važnosti glasovanja na EU parlamentarnim izborima.

Politolog Instituta za europske i globalizacijske studije na GONG-ova opravdanja kaže da svi koji nekoga financiraju traže nešto zauzvrat.

“GONG i druge udruge civilnog društva jesu u funkciji razvoja civilnog društva, a s druge strane su u funkciji održavanja poretka lijevo liberalno demokratsko orijentiranog projekta”, kaže Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu

Podsjećamo, skraćenica naziva “GONG” dolazi od “Građani organizirano nadziru glasanje“.

Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala je svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imala promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Primjerice udruga „U ime obitelji“ imala je 682 promatrača.

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. No financiraju se iz državnog proračuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, dok žele cenzurirati neistomišljenike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr