GONG je stranačku neutralnost odbacio još kad se izjasnio protiv referenduma za promjenu izbornog sustava

Foto: Fah; gong, sdp; fotomontaža: Narod.hr

“Godine 2014. udruga “U ime obitelji” pod motom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom te birajmo sposobne, a ne podobne” pokrenula referendumsku inicijativu kojoj je cilj bio dovesti do uspostave pravičnijeg izbornog sustava te do demokratizacije političkih stranaka: zastupnici bi se, kako je poznato, birali imenom i prezimenom, a ne samo prema partijskim listama, čime bi se praktički dokinuo politički duopol HDZ-SDP, ali i omogućilo da se zastupnici u parlamentu izjašnjavaju po savjesti, a ne po stranačkoj stezi, te da odgovaraju biračima a ne vođama stranke i partije.

> Dragan Zelić, bivši čelnik GONG-a od srijede zaposlenik Kluba zastupnika SDP-a

Neovisno o političkim preferencijama, takva inicijativa kojom bi se uvelo preferencijsko glasovanje definitivno je išla u smjeru demokratizacije politike, i neposrednijeg odlučivanja građana, što su, na papiru, bili i ciljevi GONG-a.

Referendum nije dobar za demokraciju?

Dr. Željka Markić pozvala je tada GONG da podupre referendumsku inicijativu za izmjenu izbornih pravila i da im pomogne u informiranju birača, što bi GONG-u trebao biti i posao i za što prima milijune iz proračuna. No GONG je odlučio ne podržati referendumsku inicijativu!

“Smatramo da ovakvim inicijativama nije mjesto u Ustavu, nego da izbornu problematiku treba promijeniti zakonom, jer ako to stavimo u Ustav, to će biti i zacementirano’, odgovorio joj je novopečeni SDP-ovac Dragan Zelić preko t-portala. Dodao je i da u Hrvatskoj postoje saborski zastupnici i Vlada koji su plaćeni da provode reforme: drugim riječima, narod se nema što miješati vladi u posao! Dakle, “pustimo dvije velike stranke da same sebi ukinu monopol!”

> Postoji li i od kada tajna veza Zelića, GONG-a i SDP-a?

U Zelićevom GONG-u se nisu složili ni s prijedlogom “U ime obitelji” o tome koje dijelove izbornog zakonodavstva treba mijenjati: “U ime obitelji” se zalagao za izmjene Ustava i zakona kojima bi se biračima omogućilo da svojim preferencijskim glasom bez cenzusa biraju do tri kandidata, te da se izborni prag s pet posto smanji na tri, ujednači vrijednost glasova birača u izbornim jedinicama i omogući glasovanje dopisnim i elektroničkim putem, kako je u svim normalnim državama, a zabranile bi se i zajedničke predizborne liste dviju ili više političkih stranaka kakve ne postoje nigdje u razvijenim demokracijama, i koje omogućavaju strankama poput HNS-a da praktički vladaju Hrvatskom bez ikakve potpore birača. Odnosno, da s oko 0,9% glasova birača – koliko im daju zadnje ankete – postavljaju lavovski dio direktora javnih tvrtki, i da su uvijek zastupljeni u Saboru posve neproporcionalno svojoj popularnosti u biračkom tijelu.

Nevladini igrači SDP-a

Sve su to, neovisno od koga dolaze, nesporno bili demokratski zahtjevi. Ali Zelić i GONG su rekli da nema potrebe smanjivati izborni prag, a na ostalo umjesto podrške odgovarali protupitanjem: “Zanima nas bi li oni podržali prijedlog GONG-a i Platforme 112 o tome da se zabrani kandidiranje osobama koje su osuđene za teška kaznena djela, poput ratnog zločina?”.

> GONG-ova zaposlenica Škrabalo vlasnica tvrtke na adresi SDP-a

Dakle: umjesto da se bavi onim za što je registriran i plaćen, nadziranjem neovisnosti izbornog procesa i promicanjem demokracije, GONG se bavio političkim aktivizmom i agitiranjem. Iako bi im interesi svih građana i demokracije trebali biti na prvom mjestu, oni su zapravo promicali interese političke oligarhije. A što i očekivati od Zelića, koji je odbio dati informaciju za “Narod.hr” rekavši: „Dajemo informacije svim drugim medijima i u pravilu smo otvoreni, osim kada suštinski ne podupiremo ciljeve inicijative. To je stvar integriteta”.

Nadzor izbornog procesa, kao i promicanje demokracije, zahtijevaju principijelnost i nepristranost neovisno o osobnim političkim sklonostima i nagnućima. Zelić i GONG to, međutim, nisu pokazali.

“Demokracija je preskupa”

A obrazloženje GONG-a zašto ne žele podržati inicijativu je glasilo: “Ne vidimo razloga da se troši novac na nepotreban referendum kad se može i ima vremena urediti sve kroz saborsku proceduru”. Naravno da Sabor u kom većinu imaju SDP i HDZ neće ništa mijenjati u izbornom zakonu koji im to osigurava! Pa zašto onda ne bismo ukinuli i izbore? Oni isto koštaju, i to ne malo, pa možemo sve urediti i puno jeftinije, onako kako je nekad bilo. U diktaturama nema troška izbora niti referenduma.

Isti argument o “skupoći” referenduma nismo niti od GONG-a niti Zelića čuli u vezi drugih referendumskih inicijativa. Čini se da GONG procjenjuje je li referendum skup ili ne ovisno o tome tko ga pokreće i kakvo je referendumsko pitanje. Za vrijeme referenduma o promjeni izbornog sustava, Zelić je u medijima postavljao pitanje – odakle udruzi “U ime obitelji” novac za organizaciju referenduma. Pa sigurno ne od Sorosa i stranih veleposlanstava, zar ne?

GONG se dakle očito ovdje upleo u stranačku politiku, i stao na stranu partijskog duopola, iako je nominalno bio ‘neovisan i nestranački’ i iako mu je deklarativna svrha razvoj demokracije, u što sprječavanje referendumskog izjašnjavanja građana o izbornom sustavu svakako ne spada. Je li to zbog neslaganja s političkom orijentacijom “U ime obitelji”, ili zato jer to nije odgovaralo SDP-u, koji je kao i HDZ želio praktički onemogućiti referendumsko izjašnjavanje građana?

Svejedno: jedno i drugo je suprotno principima za koje se deklarativno zalažu. Jer, zar u prvom slučaju, ako se ne slažu s UIO oko drugih pitanja – na primjer, referenduma o braku kod kojeg se GONG uključio u kampanju protiv ustavne definicije braka kao zajednice žene i muškarca – nisu trebali podržati promjenu izbornog sustava u smjeru veće transparentnosti kojoj su se protivile obje najveće stranke u Hrvatskoj, SDP i HDZ? Tako bi dokazali da su politički neutralni. Ako nisu, kako onda mogu biti kvalificirani neovisno nadgledati izbore ili “neovisno” tumačiti promjene izbornog sustava ili… bilo što drugo? Prelazak Dragana Zelića na mjesto izvršnog tajnika SDP-a – razotkrio je do kraja političku navezanost GONG-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr