Goran Aleksić: Dodjela Zlatne kune kriminalnom PBZ-u sramota je za HGK

Foto: fah

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić u srijedu je nazvao kriminalcem Privrednu banku Zagreb (PBZ) jer je ta banka “nezakonito stekla možda i više od milijardu kuna na temelju nezakonitih povećanja kamatnih stopa”, a sramotom za Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) što je takvoj banci dodijelila priznanje, “Zlatnu kunu”.

Privredna banka Zagreb je do 31. prosinca 2012. ugovarala sa svojim dužnicima, potrošačima nezakonit način promjene kamatne stope što je utvrđeno i kolektivnom sudskom presudom, upozorio je Aleksić nakon stanke u Saboru.

Isto tako, dodaje, kolektivnom sudskom presudom utvrđeno je da sve banke koje su ugovarale takve nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe moraju prestati s takvim ponašanjem. No, upozorava, PBZ nije prekinula s takvim ponašanjem, nego je nastavila ponašati se na isti način i nakon presude. Dapače, na temelju izmjena zakona o potrošačkom kreditiranju krajem 2013., PBZ je uzela u svim potrošačkim kreditima postojeću kamatnu stopu koja je bila veća od početne, oduzela je od te kamatne stope vrijednost promjenjivog parametra krajem 2013. koja je bila blizu nule i na takav način je dobila fiksnu kamatnu maržu. To znači da je fiksna kamatna marža u velikom broju ugovora postala čak i veća od početno ugovorene kamatne stope, objasnio je.

PBZ se, dakle, nakon kolektivne sudske presude, nakon zakona kojim je dobila obaveze da mora definirati, uskladiti i ugovoriti parametre za promjenu kamatne stope sa svojim dužnicima i dalje ponaša nezakonito i primjenjuje nepoštene ugovorne odredbe i krši zakon. Taj kriminalac je nezakonito stekao možda i preko milijarde kuna na temelju nezakonitih povećanja kamatnih stopa. I takvom kriminalcu HGK udjeljuje Zlatnu kunu, naglasio je Aleksić.

Podsjetio je također kako je prije bilo dobitnika Zlatne kune koji su završili na optuženičkoj klupi.

“Kad se malo vratimo u povijest, mislim da je bilo još nekih takvih koji su dobivali ‘Zlatne kune’, a kasnije bi završili negdje na optuženičkoj klupi… To je sramota za HGK”, poručuje Aleksić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž