Marija Burazer: “Oni koji primaju plaću od novca koji plaćam u proračun me potcjenjuju i lažu”

Foto: snimka zaslona

Ja sam Marija Burazer. Znam čitati. I premijer Plenković mi ne treba interpretirati što sam pročitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završila sam farmaciju, imam posao, sve što jesam ili imam postigla sam zahvaljujući svom radu i potpori moje obitelji.

Danas sam ovdje, jer mi je dosta. Dosta mi je da me oni koji primaju plaću od poreza koji ja uplaćujem u državni proračun potcjenjuju i lažu.

Izjava kojom premijer Plenković u ime Republike Hrvatske tumači što njegova Vlada „smatra da odredbe konvencije znače ili ne znače“ nema nikakvu pravnu težinu. Sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država koja ratificira konvenciju ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji, a smatraju se “rezervama općeg karaktera”.

Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije. U članku 78. Konvencije jasno piše da su rezerve moguće samo za točno pobrojane članake, pa tako nisu dopuštene za ideološke odredbe o “rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola”, obvezu financiranja organizacija civilnog društva ili proizvoljni nadzor odbora GREVIO nad Vladom i državom koja konvenciju ratificira.

Interpretativna izjava nema pravni učinak i zato će se kroz hrvatsko pravosuđe i obrazovanje morati provoditi rodnu ideologija kao i u drugim državama u kojima je zakonom obvezujući koncept „roda kao društvenog konstrukta odvojenog od spola“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je malteška je vlada u rujnu 2017. uvela oznaku „X“ na službenim dokumentima, uključujući putovnice, osobne iskaznice i dozvole za boravak. Svi mogu, radi „rodne ravnopravnosti“ zatražiti da njihov spol na službenim dokumentima bude označen s „X“.

U listopadu 2017. Savezni ustavni sud Njemačke presudio je da parlament (Bundestag) do kraja 2018. mora donijeti zakon koji omogućuje upis i “trećeg spola” u rodni list.

A vlade Danske i Velike Britanije su preporučile Odboru za ljudska prava UN-a da u svojem komentaru Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (MPGPP) umjesto termina “trudna žena” koristi termin “trudna osoba” jer smatraju da je formulacija “trudna žena” uvredljiva za “transrodne” osobe – žene koje smatraju da su muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju, kao što ratifikacija Istanbulske konvencije neće zaštititi žrtve nasilja, tako interpretativna izjava neće zaštititi moje građansko pravo da mi nitko ne može teorije i ideologije nametati kao neupitnu istinu.

Želim da se hrvatski zakoni provode i štete sve žrtve nasilja. Očekujem da štite i moje građansko i ljudsko pravo da kažem da je spol biološki određen, kao muški i ženski te da su spol i rod istovjetni – bez straha od progona i tužbi u ime antidiskriminacije.

Očekujem od svih saborskih zastupnika kojima je stalo do slobode govora i građanskih prava da glasaju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.