Grabar-Kitarović primila izaslanstvo SABA-e: Nezadovoljni micanjem Titove biste, optužili ‘dio katoličkog klera da želi revidirati povijest’

Zagreb, 9.6.2015. - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitaroviæ primila je u utorak èlanove izaslanstva Saveza antifašistièkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), koji su je upoznali s radom udruge i statusnim problemima s kojima se susreæu, priopæeno je iz Ureda predsjednice. foto HINA / Ured predsjednice / mm

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak članove izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), koji su ju upoznali s radom udruge i statusnim problemima s kojima se susreću, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Nezadovoljni micanjem Titove biste s Pantovčaka

Prilikom susreta čelnici udruge, predsjednik Franjo Habulin i zamjenici Josip Milat i Tomislav Ravnić, izrazili su nezadovoljstvo micanjem biste Josipa Broza Tita iz Ureda predsjednice, istaknuvši kako su Tito i antifašizam nedjeljivi, a Grabar-Kitarović ponovila je čelnicima udruge svoje razloge za premještanje biste iz Ureda predsjednice u muzej.

Predsjednica je “izrazila zadovoljstvo otvorenim i konstruktivnim razgovorom, naglasivši kako je antifašizam civilizacijska vrijednost, te kako je on u temeljima suvremene hrvatske države”.

“Pritom je neprihvatljivo izjednačavati antifašizam i komunizam”, kazala je hrvatska predsjednica, sa čime se je složilo i izaslanstvo udruge, navodi se u priopćenju.

Zagreb, 9.6.2015. - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitaroviæ primila je u utorak èlanove izaslanstva Saveza antifašistièkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), koji su je upoznali s radom udruge i statusnim problemima s kojima se susreæu, priopæeno je iz Ureda predsjednice.  foto HINA / Ured predsjednice / mm

Predsjednica naglasila potrebu jednakog komemoriranja svih žrtava

Grabar-Kitarović je posebno naglasila potrebu jednakog komemoriranja svih žrtava, te nužnost dijaloga i onda kada na neke povijesne procese ne gledamo na isti način, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

U priopćenju SABA-e o sastanku navodi se da su članovi Saveza predsjednici Republike ukazali na potrebu “da se antifašizam na državnoj i društvenoj razini prihvati kao civilizacijska vrijednost na kojoj je utemeljena hrvatska država i novi svjetski demokratski poredak”.

Napali “kler i ekstremno desne stranke”

Izaslanstvo je, navode, predsjednici Republike ukazalo na to da odnos prema antifašizmu u Hrvatskoj već više od dva desetljeća karakterizira minimaliziranje, pa čak i kriminaliziranje antifašističke Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i antifašizma uopće, a borci narodnooslobodilačkog rata se “nerijetko prikazuju kao zločinačka komunistička vojska” i tretiraju kao građani drugog reda.

“Ekstremno desne stranke, pojedinci, grupe i dio katoličkog klera nastoje revidirati povijest, što se odnosi na Drugi svjetski rat i NOB, te time nastoje svrstati Hrvatsku na stranu poraženih snaga NDH. Pri tome se minimalizira uloga narodnooslobodilačke vojske i Josipa Broza Tita u NOB-u i konačnoj pobjedi nad fašizmom”, navodi SABA upozoravajući da se umanjuju i civilne žrtve ustaškog režima.

SABA očekuje potporu predsjednice Republike u “poticanju zakonodavne i izvršne vlasti na poduzimanje konkretnih akcija, kako bi udruge, zajednice i Savez, koji baštine hrvatski antifašizam, dobili društveni status koji im kao civilizacijskim vrijednostima i pripada”, navodi se u priopćenju.

FAH-H6094919

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah