Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila je u petak, 8. svibnja prijedlog gradonačelnika Milana Bandića Odluke o izmjenama i dopuna Odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom COVID-19 na gospodarstvo Grada Zagreba.
U sklopu mjera predviđenih za ugostitelje, omogućeno je proširenje odobrenih otvorenih terasa na javnim površinama i bez naknade, navodi se u priopćenju.
“Pozivamo ugostitelje zainteresirane za korištenjem ove mjere da čim prije podnesu svoje zahtjeve gradskom upravnom tijelu nadležnom za komunalne poslove budući je krajnji rok za predaju zahtjeva 1. lipnja 2020.”
Obrazac zahtjeva i podatke o dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz zahtjev možete pronaći na web stranicama Grada Zagreba.
>Bjelovar izlazi ususret ugostiteljima po uzoru na glavni grad Estonije
Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz pridržavanje svih produepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.
“Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.
Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi
jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.
Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke”, navodi se u nekima od mjera od HZJZ-a.