Gradonačelnik Imotskog o krnji s likom gay para i Nenada Stazića: ‘Grad se nije nikada miješao u odluke organizatora’

Foto: hdz-imotski/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić komentirao je za dalmatinskiportal.hr spaljivanje gay para sa saborskim zastupnikom Nenadom Stazićem u naručju tijekom maškara.

“Grad Imotski se nije nikada miješao u odluke organizatora karnevala, pa neće ni sada. Znate da se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora, oko čega se u javnosti lome koplja. Razmijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali to sigurno nije bila namjera organizatora”, istaknuo je Budalić.

Na pitanje smatra li da je čin u redu kazao je: “Zadržao bih svoje mišljenje za sebe”.

>(VIDEO) Evo zašto je Stazić sa gay parom postao krnjo u Imotskom

> U Imtoskom poticaji za treće i svako iduće novorođeno dijete 50 tisuća kuna

> Gradonačelnik Imotskog: “Ratifikacija IK suprotna je svjetonazoru HDZ-a i naših birača”

Podsjetimo, na tradicionalnom karnevalu u Imotskom su za krnju izabrali lik Nenada Stazića, kojem je na čelu bila naslikana crvena zvijezda petokraka, i gay par.

Paljenje Krnje u sklopu karnevala je vrsta folklornog kazališta.

“Princ Karnevala u Dalmaciji je krnjo, u Istri i Primorju pust, u Zagrebu fašnik. Uz njega su određene osobe: tužitelj, branitelj, sudac, krvnik s odgovarajućim maskama. Na određenom mjestu izvodi se prikaz suđenja krnji koji je za sve kriv, te ga na koncu spaljuju ili svečano utope. Pokatkad tu dramu prate i narikače koje žale za krnjom. To folklorno kazalište simbolizira pobjedu proljeća nad zimom koja je obilovala mnogobrojnim nedaćama otjelovljenim u krnji”, naveo je prof. dr. sc. Marko Dragić s Filozofskog fakulteta u Splitu u znanstvenom članku “Velike poklade u folkloristici Hrvata”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dalmatinski portal