Grmoja podsjetio Plenkovića na korupciju u MVEP i uručio mu dokument

Zagreb, 15.01.2020. - 16. sjednica Hrvatskog sabora, započela je aktualnim prijepodnevom. Na fotografiji Andrej Plenković, Nikola Grmoja. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

“Nitko nije odgovarao za protupravno potrošene milijune u Sydneyu i Washingtonu – iako imamo nalaz Državne revizije i svjedočenja s Antikorupcijskog vijeća. Podsjećam, Vaš veleposlanik Paro je isplaćivao novac osobi koja nije zadovoljavala postojeće uvjete za rad u Washingtonu, a konzul Petrušić je isplaćivao novac osobi koja u Sydneyu nije ni bila – a kamoli radila”, upozorio je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru.

“Ovo je trebala bit afera Zorana Milanovića i Vesne Pusić jer su se muljaže događale za vrijeme ministrice Pusić i premijera Milanovića a oni su ih odlučili štititi”, naglasio je Grmoja te zapitao “je li to uvod u veliku koaliciju ili štićenje svojih prijatelja iz zrinjevačkog inkubatora?”.

>Nikola Grmoja i Damir Sabljak: USKOK odbio dati rješenje o odbacivanju kaznene prijave za kriminal u MVEP-u!

>Sud imenovan od Vlade odbio na svjedočenje u postupku protiv diplomata Sabljaka – koji je otkrio korupciju u MVEP-u – pozvati Plenkovića

“Poštovani premijeru Plenkoviću, 2018. ste s ovog mjesta izjavila da: „najčešće ne vode ničemu“ predstavke poput one s kojom je prijavljeno protupravno trošenje državnih milijuna u Washingtonu i Sydneyu – kao i zataškavanje u Inspektoratu Ministarstva vanjskih poslova. Na dan Vaše skandalozne intervencije izdano je rješenje o odbačaju kaznene prijave koju DORH nije bio u stanju riješiti jednu godinu. No prošli tjedan je u Saboru zaprimljen novi dokument s kojim je lakše razumjeti zašto je DORH-u za odbacivanje prijave trebala jedna godina – i Vaša intervencija”, ističe Grmoja.

“Taj novi dokument otkriva da je glavni inspektor Ministarstva Božić 2016. pojedine diplomate pisano upozorio da šute o informacijama iz prijave diplomata Sabljaka o kršenju zakona u Sydneyu. Ovo je osobito neugodno jer je inspektor Božić na drugom svjedočenju pred Antikorupcijskim vijećem Sabora ustvrdio da nitko nije vidio Sabljakovu prijavu iz 2016. Međutim inspektor Božić je odmah vidio Sabljakovu prijavu – ali nije proveo inspekciju – nego je istog dana poslao e-mail i upozorio ostale da o informacijama iz prijave nikoga, citiram: „ne treba obavještavati“. Poštovani premijeru Plenković, stojite li danas svojim autoritetom iza inspektora Božića, kao što se stajali 2018.? Odobravate li da ovakav inspektor nastavi nadzirati poštivanje zakona u ministarstvu ključnom za rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije?”, zapitao je Grmoja.

“Na dan Vaše intervencije DORH je odbacio prijavu, a par dana kasnije iz službe je udaljen jedino diplomat koji je inspektoru Božiću prijavio kršenje zakona još 2016. – no inspektor je tada – umjesto inspekcije – e-mailom upozorio da se nikoga ne obavještava o informacijama iz prijave. Zatim je – kao u Monty Pythonu – inspektor, koji je osumnjičen za zataškavanje, utvrdio sve činjenice o vlastitoj odgovornosti za zataškavanje, a DORH je odbio sve zahtjeve diplomata Sabljaka za svjedočenjem. Sabljak ne može svjedočiti u DORH-u, ali može svjedočiti dok se brani na Službeničkom sudu, pa iz zrinjevačkog ormara ispadaju sve veći kosturi – poput ovog inspektorovog e-maila. Izvolite dokument! Ovaj put se ne možete izvlačiti da niste vidjeli e-mail, i poslije uvjeravati javnost da karijeru temeljite na ne-korumpiranosti i poštenju”, zaključio je Grmoja.

Plenković je Grmoji na njegove navode odgovorio da ne zna o čemu se radi i da će odgovoriti pismeno, a Grmoja mu je na kraju izlaganja predao dokument.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr