Sud imenovan od Vlade odbio na svjedočenje u postupku protiv diplomata Sabljaka – koji je otkrio korupciju u MVEP-u – pozvati Plenkovića

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Sudsko vijeće Službeničkog suda u Zagrebu pod predsjedanjem Sandre Kantolić u postupku ministrice Pejčinović Burić protiv diplomata Sabljaka nije dozvolilo svjedočenje ministrice Pejčinović Burić, premijera Plenkovića i bivše ministrice Pusić na ročištu u utorak.

Grmoja: ‘Službenički sud potvrdio je da je ministrica bez dokaza udaljila sa službe diplomata Sabljaka koji je otrkio korupciju u MVEP’

Ista predsjednica Sudskog vijeća u Sudskom vijeću sjedi zahvaljujući potpisu premijera Plenkovića, a na prijašnjem ročištu zatražila je od Ministarstva dokaze o optužbama protiv Sabljaka, pa se postavlja pitanje na osnovu čega je uopće pokrenut postupak koji već mjesecima privlači pažnju javnosti i praktički potvrđuje podatke Europske komisije o političkoj korumpiranosti pravosuđa u Hrvatskoj.

MVEP: ‘Nije točno da je Sabljak udaljen iz službe jer je upozoravao na korupciju, nego je širio neutemeljene informacije’

Po Ustavu su svi pred zakonom jednaki i stoga nije bilo formalne, a ni zdravorazumske zapreke da ministrica i premijer svjedoče u sudskom postupku pokrenutom protiv diplomata koji je ministrici i premijeru još 2017. prijavio premijerove znance zbog protupravnog trošenja proračunskog novca u Sydneyu i Washingtonu. Međutim, sve članove Službeničkog suda imenuje Vlada RH, pa je i rješenje o imenovanju svih članova Sudskog vijeća koje sudi diplomatu Sabljaku potpisao osobno premijer Plenković u prosincu 2018.

U Sydneyu su premijerovi znanci kršenjem propisa isplaćivali javni novac bivšoj glavnoj tajnici Ministarstva Bertoša-Kušen koja u Sydneyu nije ni boravila, a kamoli radila. Sve to bilo joj je lakše provedivo s obzirom na to kako je njezin muž, Damir Kušen, upravo u to vrijeme bio veleposlanik u Australiji. O nepravilnostima u Sydneyu diplomat Sabljak je još 2016. podnio prijavu inspektoru MVEP-a Božiću, no inspektor nije reagirao pa je Sabljak nakon jedne godine prijavio i inspektora ministrici, kao i DORH-u koji je rješavanje kaznene prijave odugovlačio još jednu godinu.

A onda je 19. rujna 2018. DORH munjevitom brzinom izdao rješenje o odbačaju Sabljakove kaznene prijave istog dana (!) kad je premijer Plenković u Saboru otvoreno nasrnuo na pravosuđe izjavom da predstavke poput one Sabljakove – “ne vode najčešće ničemu!”. Stariji ljudi još se sjećaju kad je maršal Tito javno davao naloge pravosuđu izjavama poput one legendarne: “Ne ćemo se držati zakona kao pijan plota”. No u demokratskoj Hrvatskoj političari do sada ipak nisu ovako otvoreno nasrtali na pravosuđe.

Nakon premijerove totalitarne izjave u Saboru ohrabrila se i ministrica Pejčinović Burić pa je iz službe udaljila diplomata Sabljaka, a svim je zaposlenicima novim pravilnikom brzopleto zabranila slobodu na privatno izražavanje u javnosti bez službene suglasnosti Ministarstva – uključujući čak i objave na društvenim mrežama. Pri donošenju tog totalitarnog propisa ministrica je očito smetnula s uma da se kandidirala za glavnu tajnicu Vijeća Europe europske organizacije koja svojom Konvencijom štiti temeljna ljudska prava, uključujući i pravo na slobodu izražavanja “bez miješanja javne vlasti”.

Novi preokret je nastupio u listopadu 2018. kad je inspektor Ministarstva Božić pritisnut dokazima na saslušanju u Saboru priznao da je glavna tajnica Ministarstva doista prisvajala javni novac kršenjem propisa dok je godinama bila s mužom u Canberri – umjesto u Sydneyu gdje je bila raspoređena i primala plaću. Nakon inspektorovog priznanja premijer Plenković je ipak razriješio s položaja glavnu tajnicu Ministarstva. Inspektor Božić, očito kao kaznu za iskrenost i priznanje činjeničnog stanja, dobio je zadatak da na popravnom ispitu bude opunomoćenik ministrice Pejčinović-Burić nastavku ovog politički montiranog procesa.

U Washingtonu su se, pak, premijerovi znanci dosjetili bez propisanih uvjeta godinama isplaćivati javni novac lokalno angažiranoj osobi, što je utvrdila Državna revizija u Izvješću za 2016. Veleposlanik Paro je svaki mjesec izvjesnom Konstantinoviću protupravno isplaćivao 50.000 kuna našeg novca, sve dok taj perfidni aranžman nakon isplaćivanja gotovo 2 milijuna kuna 2016. nije zaustavio upravo diplomat Sabljak – što je također utvrdila Državna revizija.

Ovih dana pratimo suđenje suradnicima gradonačelnika Bandića koji su isplaćivali javni novac ljudima bez formalnih uvjeta u Zagrebu. No zašto onda ne pratimo i suđenje suradnicima premijera Plenkovića koji su javni novac isplaćivali ljudima također bez formalnih uvjeta u Sydneyu i Washingtonu?

Umjesto toga pratimo kako Službenički sud – čije je članove imenovao premijer Plenković – sudi diplomatu Sabljaku koji je institucijama dvije godine prijavljivao premijerove znance zbog protupravnog trošenja našeg novca.

Suđenje se nastavlja 29.05.2019. u 13.00. na Službeničkom sudu u Maksimirskoj 63, a naša redakcija slučaj će i dalje pažljivo pratiti, svjesni kako postoje mnogi koje zanimaju stvari koje se na javnim provladinim medijima ne mogu čuti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.