Hanžek iznio podatke o obnovi nakon potresa: Evo što tvrdi

Hanžek
Foto: snimka zaslona

Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je počela izgradnja na osam višestambenih zgrada u Petrinji, na četiri višestambene zgrade u Glini te priprema temeljnog tla u Topuskom za dvije višestambene zgrade. Govorio je među ostalim i o realizaciji nekonstrukcijske obnove, zamjenskim objektima te ugovorenim obvezama putem javne nabave.

Nastavljamo još s dvije višestambene zgrade, s po 13 stanova, u Gvozdu. Trenutačno su u natječaju zadnje četiri višestambene zgrade, od toga tri u Glini s 57 stanova i jedna u Dvoru. Rok dovršenja je 12 mjeseci, a što se tiče sredstava radi se o 95 % bespovratnih Europske unije, dodaje Hanžek. Istaknuo je da bi u tim zgradama trebali biti smješteni isključivo stradalnici potresa, obitelji koje nemaju čvrsti krov nad glavom, koje čekaju obnovu i oni koji su bili u državnim stanovima, a čiji su stanovi toliko oštećeni da u njima neće moći živjeti.

Zamjenske obiteljske kuće – 86 je potpisanih ugovora

Odgovarao je i na pitanja o tome kakva je trenutačna situacija s izgradnjom zamjenskih obiteljskih kuća. Rekao je da je trenutačno 86 potpisanih ugovora, na 74 kuće su počeli radovi, a na 12 lokacija se još uklanjaju objekti. Ovisno o tehnologiji i izvođačima radova, sada ćemo na tjednoj razini imati informacije o gotovim kućama, a od rujna ćemo dnevno dobivati informacije o tome, kazao je Hanžek te dodao da bi za obitelj Vratarić iz Dužice kuća mogla biti gotova za dva tjedna.

> Ponovno potres na Banovini: ‘Ovako se već dugo nismo tresli’

U vezi s nekonstrukcijskom obnovom na Banovini rekao je da se sad već radi o 67 % riješenih situacija.

– Više od 3.100 kuća je obnovljeno. Organizirana je obnova 916 kuća, a sada je već više od 200 novčanih nadoknada isplaćeno stradalnicima koji su izvršili samu obnovu. Na tom programu je realizirano 150 milijuna kuna. Ukupno je u programu 8.300 kuća, a računamo da će 5.500 kuća biti potrebno završiti kroz taj program, dodao je.

Hanžek: Obnova je maratonska utrka

Budući da se ljudi često žale da je spora obnova, Hanžek odgovara da je još i prije godinu dana rekao da je obnova maratonska utrka.

– U nekonstrukcijskoj obnovi je realizirano 150 milijuna kuna. Danas je u izgradnji višestambenih zgrada trenutačno u realizaciji 230 milijuna kuna. Imamo 80-ak gradilišta u zamjenskim objektima. Više od 400 milijuna kuna je u raznim fazama realizacije. Više je od 950 milijuna kuna ugovorenih obaveza putem javne nabave. Sutra će biti vidljiva u Elektroničkom oglasniku javna nabava za 250 kuća, istaknuo je Hanžek.

Danas je na sjednici Vlade donesena odluka o Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Hanžek je naglasio da je Program mjera vrlo bitan i da će umnogome pomoći u konstrukcijskoj obnovi. Dodaje da će se među ostalim kroz Program mjera moći provesti i opremanje samih objekata.

Više pogledajte u videu:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.