Hasanbegović: Novi Goldsteinov kolegij ideološki je konstrukt zato što radikalna desnica u Hrvatskoj ne postoji

hasanbegović goldstein
Foto: Fah, snimka zaslona: fotomontaža: Narod.hr

“Ne spadam među povjesničare koji misle da je potrebna vremenska distanca da bi se istraživalo povijesne fenomene. Ima za to dovoljno izvora, ne mora se čekati otvaranje arhiva. No, ovaj je kolegij jedan ideološki konstrukt zato što radikalna desnica u Hrvatskoj ne postoji, niti je nje bilo od 1989. Kako bi naša Vlada, u kojoj sam ja bio ministar, s demokratskim legitimitetom, mogla biti radikalno desna?“, ističe povjesničar dr. sc. Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture i aktualni saborski zastupnik Domovinskog pokreta u razgovoru za Novi list o novom kolegiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu “Hrvatska radikalna desnica (1989.-2019.)”.

“Nema u Hrvatskoj niti radikalne ljevice, SDP je uvijek bio stranka oportunista, pa bi za kolegij na Filozofskom fakultetu primjerena tema bila – postkomunistički revizionizam i relativizacija zločinačkih aspekata jugoslavenskog komunizma u historiografiji i društvu. Moj nekadašnji mentor Ivo Goldstein bi svakako bio predmet izučavanja u okviru takvog kolegija“, zaključno je poručio Hasanbegović.

> Dr. sc. Vukelić o novom Goldsteinovom kolegiju: ‘To je politička zloporaba’

> Hrvatska radikalna desnica – novi Goldsteinov kolegij?

> Prostački ispadi na tribini najavljenoj uz petokraku: Benčić otišla, Goldstein psovao…

> Dr. sc. Ante Birin o tužbi Ive Goldsteina: ‘Sudskim putem pokušava zastrašiti mene i druge neistomišljenike’

Podsjetimo, “Hrvatska radikalna desnica (1989.-2019.)” naslov je novog izbornog kolegija na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, o čemu je prvi pisao Narod.hr.

Njime će se studentima jednopredmetnog diplomskog studija povijesti pojasniti kako je “pravaštvo kao politička desnica nužno vezano uz ideološki radikalizam”.

Nositelj je kolegija Ivo Goldstein, a vodit će ga uz znanstvenog suradnika Velimira Veselinovića, odnosno, Veselinović će biti izvođač predmeta.

Uz HSP, teme će biti i “Politika povijesti HDZ-a”, zatim “Ustašonostalgija: kultura sjećanja”, obilježavanje 10. travnja, Bleiburg, kao i “Od normalne patologije do patološke normale: Domoljubna koalicija HDZ-a, dokument dijaloga, revizionizam”.

Domoljubnu je koaliciju, podsjetimo, okupio bivši čelnik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Već na izborima za Europski parlament 2014., HDZ je nastupio u savezu s većinom stranaka koje su kasnije činile Domoljubnu koaliciju, HSP Ante Starčević, HSS, Hrast, BUZ, HDS, a godinu dana kasnije im se, kada je službeno utemeljena Domoljubna koalicija, priključio i HSLS.

Goldstein o kolegiju

Ivo Goldstein za Novi list kaže da je bilo na Vijeću fakulteta disonantnih tonova, nije sve prošlo skroz glatko, ali novi izborni kolegij ipak je potvrđen velikom većinom glasova i od 1. listopada će studenti Odsjeka za povijest moći učiti o “djelovanju hrvatske radikalne desnice kroz tridesetak godina”.

> Klasić i Goldstein na N1 izbjegli ‘neugodna pitanja’ o seksualnom uznemiravanju na FFZG-u

> Hasanbegović: Zašto znamo za prof. Roksandića, a ne znamo imena ostalih prijavljenih za uznemiravanje?

> Peternel: Hoće li se objaviti imena dvojice profesora FFZG-a koji su uznemiravali studentice?

> Selak Raspudić o uznemiravanju na FFZG: Javna je tajna da postoje još dva profesora

“Prigovaralo nam se da na fakultetu ne tematiziramo novije razdoblje hrvatske povijesti, pa smo onda imali izborni kolegij Domovinski rat, a sada ćemo i jedan o hrvatskoj radikalnoj desnici. Kolega Veselinović je politolog, ali koristi se historiografskim metodama, radi kvalitetno, napisao je o ovome već dvije knjige i niz članak, pa će on biti predavač. Ne treba tu ništa mistificirati”, ustvrdio je Goldstein.

Njega ne zabrinjavaju eventualne primjedbe s desnice zašto nema kolegija i o hrvatskoj radikalnoj ljevici.

“Besmisleno mi je o tome uopće raspravljati”, zaključuje Goldstein, koji se prije desetak dana, na tribini koju je organizirao Savez antifašističkih boraca Hrvatske, verbalno sukobio s Antom Prkačinom, saborskim zastupnikom Domovinskog pokreta. Goldstein se nastavio sukobljavati s gostima tribine koji imaju drukčije mišljenje, pa je pred vratima dvorane, doslovce nasrnuo na jednog starijeg Zagrepčanina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novi list