Hrvatska radikalna desnica – novi Goldsteinov kolegij?

Foto: Fah, silabus, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Hrvatska radikalna desnica (1989.-2019.)” naslov je prijedloga novog izbornog kolegija na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji bi se trebao odobriti na sjednica Vijeća fakulteta u srijedu, doznaje Narod.hr.

Njime će se studentima jednopredmetnog diplomskog studija povijesti pojasniti kako je “pravaštvo kao politička desnica nužno vezano uz ideološki radikalizam”.

Nositelj je kolegija Ivo Goldstein, a vodit će ga uz znanstvenog suradnika Velimira Veselinovića, odnosno, Veselinović će biti izvođač predmeta.

> Klasić i Goldstein na N1 izbjegli ‘neugodna pitanja’ o seksualnom uznemiravanju na FFZG-u

> Šutnja kod Stankovića: Zataškava li se na ovaj način seksualno uznemiravanje na FFZG?

Zadatak je kolegija predstaviti analizu teorije desnog radikalizma i populizma za očekivanih 40 studenata.

Prema ishodima navedenim u programu, kolegij će studente “osposobiti za razumijevanje problematike političkoga organiziranja na desnoj strani političkoga spektra u nacionalnom i širem europskom kontekstu”. Uz to, moći će “upoznati ideologiju desnog radikalizma u Hrvatskoj, analizirati politiku povijesti hrvatske desnice te njezinu ulogu u oblikovanju nacionalnog identiteta”.

Ustašonostalgija?

Kolegij predstavlja ideološku konceptualizaciju politike desnoga spektra, a poglavito desnoga radikalizma. Nakon uvodnog pojmovnog dijela, kolegij će sadržajno obuhvatiti analizu politike povijesti Hrvatske demokratske zajednice te pravaškog pokreta. Pravaštvu, kao izričaju desnog radikalizma i populizma daje se posebna pozornost analizom politike HSP-a pod Paragom i Đapićem te ostalih pravaških stranaka. Sadržaj kolegija obuhvaća i analizu “ustašonostalgije” kojoj, prema opisu predmeta, pripada i obilježavanje bleiburške tragedije.

Goldstein i Veselinović

Ivo Goldstein hrvatski je povjesničar i uz svoje srpske kolege potpisnik notorne Deklaracije o zajedničkom jeziku, kao i deklaracije “Obranimo povijest” koja između ostaloga relativizira ulogu srbijanskog vodstva u Domovinskom ratu. Iako je 1988. u Beogradu doktorirao na bizantologiji, već se dugo bavi suvremenijim temama poput historiografskog revizionizma. Jasan u izraženim ljevičarskim stajalištima, Goldstein je poznat po svojim medijskim istupima, o čemu smo više puta pisali.

>Ivo Goldstein zloupotrebljava poziciju profesora: Svim studentima i nastavnicima poslao e-mail kojim huška na Ninu Raspudića

>Goldstein, Jakovina, Klasić… sa srpskim povjesničarima u projektu „Povjesničari protiv revizionizma“ potpisali deklaraciju „Obranimo povijest“

>Goldstein: ‘Tito nije bio jugonacionalist, a Tuđman je uspostavio klijentelizam u Hrvatskoj’

Velimir Veselinović u ožujku je ove godine održao nastupno predavanje na HKS-u s temom “Izborne kampanje HSP-a od 1992. do 2011. godine”. Bibliografija mu se gotovo isključivo bavi pravaškim pokretom i Hrvatskom strankom prava kroz prizmu spomenutog desnog radikalizma i populizma. (“Hrvatska stranka prava u suvremenoj Hrvatskoj od 1990. do 2011.”; “Pravaštvo u hrvatskome političkom životu 1995.”; “Desni radikalizam i nacionalni populizam Hrvatske stranke prava 1990.-2015.” i dr.)

“Bleiburška komemoracija proizvod radikalne desnice”

Studenti će sadržaj kolegija proučavati na temelju literature o desetotravanjskim komemoracijama nakon 1990.-ih (Pavlaković 2008.) i promatranju obilježavanja bleiburške tragedije kao proizvoda radikalno desne ideologije (Pavlaković 2009.). Obvezna i preporučena literatura tematizira i komparaciju radikalno desnih stranaka u Zapadnoj i Istočnoj Europi (Obućina 2009.), kao i odnos Franje Tuđmana i pravaša (Veselinović 2016.).

Goldstein izlaže pod simbolima lijevog totalitarizma

> Benčić (Možemo) na tribini ‘antifašista’ najavljenoj uz petokraku pod kojom je izvršena i agresija na Hrvatsku

> Na društvenim mrežama šale na račun Sandre Benčić – zapela u 1945.

Podsjetimo, u dane neposredno nakon pravomoćne presude Ratku Mladiću, bivšem generalu JNA, koji je pod znakom crvene petokrake zvijezde činio pokolje po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od kojih su najpoznatiji oni u Škabrnji i Srebrenici, iz pozivnice s istom tom crvenom petokrakom zvijezdom uz povjesničare s FFZG-a Hrvoja Klasića i Ivu Goldsteina, na tribini povodom obljetnice početka Drugog svjetskog rata, sudjelovat će i Sandra Benčić, jedna od najbližih suradnica novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića iz radikalno lijeve političke platforme Možemo.

Podsjetimo, crvena petokraka zvijezda simbol je totalitarnog komunističkog sustava koji je za sobom ostavio nebrojene nevine ljudske žrtve. Samo u Jugoslaviji, s diktaturom Josipa Broza Tita povezuje se smrt više stotina tisuća ljudi. O poslijeratnim egzekucijama svjedoče nebrojene neobilježene masovne grobnice koje u posljednje vrijeme sve više otkrivaju. Režim se za čitavo vrijeme komunističke Jugoslavije surovo obračunavao sa svim institucijama i pojedincima koji bi mogli na bilo koji način smetati novoutemeljenoj vlasti, a logori na Golom otoku i na otoku Sv. Grgur, u kojem su zatvorenici trpjeli najveća poniženja i mučenja, još su neki od simbola Titove vladavine.

Pod komunističkim simbolom crvene petokrake zvijezde izvršena je i agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu 1991.-1995. Pod tim je znakom razaran Vukovar i gradovi i sela diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, mučeni su i ubijani civili i zarobljeni vojnici, vršene torture u logorima…

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.