Hasanbegović: Tomašević mi može biti glavni komunalni redar, a Troskot računovođa

zlatko hasanbegović
Foto: snimka zaslona

Tko su kandidati na lokalnim izborima? Jesu li velike stranke odredile svoje predstavnike koji idu u bitku za Zagreb? Što će prvo napraviti osvoje li vlast u glavnome gradu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tim temama u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili su HDZ-ov kndidat Davor Filipović, Zlatko Hasanbegović (Domovinski pokret), Joško Klisović (SDP), Ivica Lovrić (Stranka rada i solidarnosti) i Zvonimir Troskot, Mostov kandidat.

Upitan je li Plenkovićev igrač s klupe koji će spasiti stvar, Davor Filipović (HDZ) slikovito odgovorio da će on biti igrač s klupe koji će pobijediti u ovoj političkoj utakmici te dovesti do radikalnog zaokreta u upravljanju gradskim financijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Puno puta se u sportu moglo vidjeti da trener igrača uvede u zadnjoj minuti košarkaške utakmice i da on tricom riješi utakmicu i postane stožerni igrač, to je ono što će se dogoditi u ovoj političkoj utakmici koja je pred nama, rekao je Filipović.

Što se tiče suradnje nakon izbora, Filipović vjeruje da će HDZ biti u poziciji da diktira tempo. Poručuje da će o suradnji razgovarati sa svima koji budu htjeli dobro gradu.

– Vidjet ćemo tko bude imao najbolje projekte na korist naših sugrađana, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Tomašević (Možemo) komentirao je izjavu Peđe Grbina koji je rekao da je neiskusan.

– Očito sam bio dovoljno iskusan za kandidata za gradonačelnika u prosincu, kratko je poručio.

Poručio je da se ne želi baviti prošlošću u koju, kako je rekao, spada i Bandić. Tomašević kaže da se želi fokusirati na budućnost, a u tom kontekstu rekao je da država treba više sredstava osigurati za obnovu grada nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovih 240 milijuna kuna za obnovu privatnih zgrada je smiješno. To je dovoljno za 24.000 objekata, nije dovoljno ni za projektnu dokumentaciju, rekao je Tomašević dodajući da građanima treba pružiti i pravnu pomoć, te iskoristiti ovo za cjelovitu zelenu energetsku obnovu.

– Potres trebamo iskoristiti za urbani razvoj grada, smatra.

Suradnja SDP-a i Možemo

Joško Klisović (SDP) je rekao kako je Tomaševića odluka da neće surađivati sa SDP-om ubrzala reformske procese u toj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kod nas klijentelizam više ne stanuje. Raskidamo sve moguće sveze koje su bile sa strankom Milana Bandića. Krećemo jednim novim zdravim putem. Kad ste u svojoj kući u stanju raščistiti stvari, bit ćete u stanju raščistiti i u Zagrebu, rekao je Klisović dodajući da u Tomaševiću ne vidi ljutog protivnika.

Kazao je kako vjeruje da će SDP i Možemo imati većinu u Gradskoj skupštini te da se veseli zajedničkoj suradnji. Iako nije službeno potvrđen kao kandidat SDP-a za gradonačelnika, što bi se trebalo dogoditi idući tjedan, Klisović je istaknuo kako ima ambiciju i vjeruje da će dobiti podršku stranke.

Ivica Lovrić (Stranka rada i solidarnosti) rekao je da su ključni aduti Milana Bandića uspješno upravljanje gradom zadnjih 20 godina.

– To je ono što će privući birače da ga izaberu i sedmi put, rekao je.

Bandić instrument u rukama duboke države

Zlatko Hasanbegović (Domovinski pokret) rekao je da imaju nekolicinu ozbiljnih kandidata koji mogu preuzeti upravljanje Zagrebom. Rekao je da će se on sam izjasniti kad stranka donese konačnu odluku.

– Zar mislite da ne bi bio dobar i legitiman kandidat, pitao je. Kazao je da će se i u ovoj kampanji kandidati nadmetati floskulama i programima koji su slični kao jajetu.

– Ključni temelj svakoga programa su ljudi, autentični pojedini. Grad Zagreb nije samo dom građana grada Zagreba već i hrvatska narodna metropola. Osoba koja želi biti gradonačelnik Zagreba mora biti osoba jasnog nacionalnog i političkog integriteta, gradonačelnik Zagreba nije komunalni redar, već simbolička figura sa snažnim političkim i moralnim autoritetom, rekao je.

– Zagreb ima mnoštvo stručnjaka, službenika i svi su oni zarobljenici jednog paralelnog sustava, onog što se već klišeizirano zove duboka država, iza koje su različiti privatni interesi, kojih je Bandić instrument.

– Mislim da birači to znaju, a u konačnici sve ima svoj rok trajanja, kazao je Hasanbegović dodajući da je Bandić nominalno čedo SDP-a te da je isključivo zbog HDZ-ovih ruku u poziciji moći.

Zvonimir Troskot (Most) je rekao da će Filipović biti krinka zakulisne igre koalicije koja se događa zadnjih nekoliko izbora.

– Irelevantno je koliko će osvojiti, to su politički glineni golubovi. Gurnuti su u vatru samo da bi bili krinka HDZ-a, da je njihov pravi gradonačelnik Bandić, ustvrdio je.

Pljuštale optužbe

Kad postane gradonačelnik, Troskot je rekao da će sasjeći supermane kakvi su postojali dosad kako bi smanjili prireze, izgradili prometnice, obnovili škole i izgradili poduzetničke zone.

– Imamo školu Juraj Kaštelan gdje je gospodin Lovrić potencijalni ubojica 600 male djece, ta škola se već trebala srušiti, rekao je.

– Nakon što ste prijetili HOS-ovcima da biste ih eliminirali, opet pričate o ubojstvima. Što se tiče gornjogradske gimnazije, za nju još ništa nije potrošeno, u tijeku je javni natječaj za radove. Ponude će biti otvorene ovih dana, a cijenu obnove određuje javno nadmetanje, ne ja, niti vi. Što se tiče OŠ Jure Kaštelana, znate da iznosite neistine, radi se u zgradi koja nije stradala u potresu. Mi već dugo tamo planiramo izgradnju većeg dijela zamjenske građevine radi prelaska na rad u jednoj smjeni. Javno nadmetanje za radove bit će objavljeno idući tjedan, odgovorio je Lovrić.

Trskot je rekao Filipoviću da kaže koliko je to iznosio prirez u 2017. i u narednim godinama s obzirom da je on sam rekao da će ga smanjiti.

– Pročitajte malo prije nego krenete vrijeđati ljude.

– Ne možete biti gradonačelnik i mucati, odgovorio mu je Troskot.

– Prestanite vrijeđati i nemojte biti nervozni, rekao je Filipović.

– Dobro je dok ne počne pucati, ubacio se Lovrić.

Filipović se potom osvrnuo na izjavu Lovrića kako je Bandić godinama uspješno upravljao gradom.

– Rekao je da su građani krivi za potres, da školarci ruke peru lugom jer nema sapuna. Spominjali ste i Vladu, spomenut ću ja više upravljanje, u obilasku škole u Gornjem Vrapču, crijep pada sa škole koja 30 godina nije obnovljena. Što se tiče Hasanbegovića, ja ne znam ispred koje stranke je on ovdje došao. Moram spomenuti i kolegu Tomaševića, spominjao je zelenu obnovu, ali i ključnu stvar – razvijanje transparenata. Ja iznimno poštujem Tomaševića, ali kad pogledate njegov životopis, on vrišti od aktivizma, ne postoji gradnja protiv koje on nije prosvjedovao, rekao je Filipović.

– Kad ja postanem gradonačelnik svi oni koji rade dobro dobit će priliku napredovati, dodao je.

Tomašević je rekao da se osjeća kao da je u paralelnom svemiru.

– Hasanbegović dijeli lekcije HDZ-u i SDP-u zbog suradnje s Bandićem kao da nije bio dio većine s Bandićem u Skupštini. Filipović dijeli lekcije Bandićevim pročelnicima kao da nije dizao ruku za to, rekao je.

– Što se tiče javne nabave, to je smiješno. Jedna trećina javnih nabava u Zagrebu i Holdingu, javi se samo jedno poduzeće jer se zna tko će dobiti posao. To je stvar koju ću promijeniti, da vrijede jednaka pravila za sve i da se svi mogu javiti, tek tada će biti konkurentne cijene, rekao je Tomašević.

Klisović je rekao da je u 30 minuta čuo puno buke, a malo konstruktivnih prijedloga.

– Temeljni prijepor je imamo li dobro ili loše upravljanje Zagrebom. Zagreb je najzapuštenija europska prijestolnica. Zagreb ima devet mostova od kojih je osam opasno za promet. Zagreb nema centar za gospodarenje otpadom, je li to moguće uz sve fondove EU. SDP ima za sve ove stvari projekte. Zagreb treba dobro upravljanje. Ne treba gradonačelnika koji će skakutati od ulice do ulice, Zagreb treba gradonačelnika koji će sustavno riješiti sve rupe, mostove. Demokrat treba povjerenje građana i sustavno rješenje problema, rekao je.

Partnerstvo s građanima

Klisović kaže da nudi partnerstvo gradonačelnika s građanima u vođenju Zagreba.

– Uvjerit ćemo ih svojim rezultatima i predanim radom, raskrstit ćemo s klijentelizmom, rekao je Klisović i dodao da HDZ ima najjaču klijentelističku mrežu što nije rješenje za Zagreb.

– Pamćenje traje kraće od mjesec dana. Ključna točka u kojoj se jasno vidjelo tko je oporba, a tko dio Bandićeve močvare je bio proračun 2018. godine. Tada sam rekao i gospodinu Tomaševiću: “Dobro, želimo li nove izbore nemojmo prihvatiti proračun”, no pola oporbenih zastupnika pretvorili su se u Bandićeve žetončiće. Pola kluba SDP-a, kojeg su birači birali se sada nalazi u Klubu gospodina Bandića. Pola liste gospođe Švaljek, sada čini dio presložene liste gospodina Bandića i HDz-a. Da ste željeli, prihvatili bi moj prijedlog, sada bi bilo drugačije. Zagrebu trebaju autentične političke ličnosti s moralnim autoritetom. Nemam ništa protiv da mi Tomašević bude glavni komunalni redar, a Troskot glavni računovođa i knjigovođa ukoliko budem u poziciji moći. Vrlo rado ću ponuditi poziciju gospodinu Tomaševiću da kao istaknuti stručnjak za ekologiju i takozvani održivi razvoj, samo ne znam na kojem prirodoslovnom, matemtičkom fakultetu. Neću imati ništa protiv takvih stručnjaka koji su kao nevladini aktivisti, logično, bili u različitim parapolitičkim tijelima HDZ-a i SDP-a i to kao ravnatelj nečega što je prtenciozno nazvao Institut za političku ekologiju, pa nemojte me nasmijavati , istaknuo je Hasanbegović.

– Ja bih se kao gradonačelnik bavio potresom jer je tužno da gospoda toliko dugo nisu napravili ništa. Pregledao bih zgrade u resoru Lovrića i pregledao sve zgrade koje su opasne za našu djecu. Naša stranka se zove Most pa ćemo sagraditi i taj jarunski most, kazao je Troskot.

Tomašević je kazao koji bi bili njihovi prvi potezi ako pobijede na izborima:

– Prvo ćemo se pozabaviti otpadom i srediti nered, zatvoriti Jakuševac i sanirati ilegalna odlagališta. Zatim, proširiti tramvajske mreže što su i drugi obećavali pa ništa. A reformirat ćemo i Zagrebački holding jer moramo imati kontrolu nad financijama, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.