Hebrang: Ćirilici nije mjesto u Vukovaru jer je ona tamo simbol smrti, ubijanja, razaranja i silovanja

Foto: narod.hr

“Ignorirati, kritizirati i ne uvažavati odluku Ustavnog suda je nešto što ne priliči niti jednom političaru, no kada je odluku Ustavnog suda kritizirao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je iz redova HDZ-a, napali su ga iz svih topova režimski mediji. Kada je istu tu odluku vrijeđao i omalovažavao Milorad Pupovac, onda su to prenijeli bez teške kritike kao što je bilo u slučaju Penava”, komentirao je Andrija Hebrang za narod.hr izjavu predstavnika SDSS-a koji, kako kažu, hoće ćirilicu u cijelom Vukovaru, o Ovčari mogu pregovarati.

“Dok se medijski prostor ne normalizira, do tada će nam biti ovakva država. To znači da Hrvatska prestane biti jedina država Europe, a i šire u svijetu, koja nema niti jedan dnevni list desne političke orijentacije”, istaknuo je Hebrang te dodao da na taj način režimski mediji u Hrvatskoj kroje povijest Hrvatske već par desetljeća.

Hebrang smatra da će sve, dok čitatelji nemaju objektivnu informaciju, biti “ovakva medijska scena koja će od Milorada Pupovca raditi heroja kada kritizira Ustavni sud dok će Penava, zato što je HDZ-ovac dobiti po prstima.”

“Sve se svodi na demokratizaciju medija, koja kod nas nažalost nije niti počela”, mišljenja je Hebrang.

Dodaje kako “nakon ratova treba proučiti koliko je vremena proteklo da se uvedu dvojezični ili dvopismeni natpisi.”

Kao primjer naveo je Francusku i Njemačku, koje su bile u ratu, a na svoja su pogranična područja uvele dvojezične natpise tek nakon 50 godina, s naglaskom kako se Njemačka ispričala, platila ratnu odštetu i kaznila svoje agresore.

“U Vukovaru nije bilo isprike, Srbi nisu kaznili svoje agresore, nisu platili ratnu odštetu i nije prošlo 50 godina”, istaknuo je Hebrang za narod.hr te dodao da su to samo neki od razloga zašto ćirilici još dugo vremena apsolutno nije mjesto u Vukovaru.

Kao jedan od razloga naveo je i “falsificiran broj birača u Vukovaru te istaknuo da broj Srba nije toliki koliki se prikazuje.”

“Ćirilici nije mjesto u Vukovaru jer je ćirilica tamo simbol smrti, ubijanja, razaranja i silovanja”, pojasnio je Hebrang te dodao kako to “nije mržnja prema jednom narodu, nego otvorena rana.”

“Uvođenje ćirilice tu ranu produbljuje i svi oni koji su granatirani s granatama na kojima piše ćirilicom i svi koji su silovani pod zapovijedima napisanim ćirilicom, svi oni imaju pravo izbjeći stres i nove posttraumatske stresne sindrome”, naglasio je Hebrang.

Hebrang je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi “Zločini nad civilima u srpskoj agresiji” dokazao kako je omjer ubijenih civila u srpskoj agresiji takav da dokazuje da su Srbi napravili apsolutan genocid.

Naveo je podatak kako su od 8000 ubijenih civila, evindentiranih imenom i prezimenom, 47 posto bili stariji od 60 godina, 45 posto bile su žene, a pet posto djeca.

“Topovske cijevi Srbi su uperili u civilne objekte kao primarne ciljeve, a to je jedan razlog da se pristupi reviziji te agresije koja ima obilježje genocida što se kod nas uporno zataškava i pokušava preskočiti”, rekao je Hebrang, zakljušivši kako kako su to sve razlozi da se raspava o ćirilici baci u drugi plan, dok se ne riješe primarni problemi oko srpske agresije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr