HKV podržava prosvjed u Vukovaru: ‘Neprocesuiranjem zločinaca hrvatske su vlasti odgovorne za nepoštivanje vlastitih zakona’

Foto: snimka zaslona

“Hrvatsko kulturno vijeće daje punu potporu organizatorima i sudionicima prosvjednog skupa u Vukovaru 13. listopada 2018. godine. Razlog i povod prosvjedu jest činjenica, svima jasna, da Hrvatska u stvarnosti ne funkcionira kao pravna država. Mnoštvo je dokaza za to, posebno nakon 2000. godine. Najnoviji slučaj s inicijativom gradonačelnika grada Vukovara kojom se ukazuje na nefunkcioniranja pravne države ni u kojem slučaju nije primarno stvar politike, još manje politikantstva, kako poručuju neki predstavnici iz vrhova hrvatske aktualne vlasti, nego je to primarno pravno kao i civilizacijsko pitanje humanog odnosa prema žrtvama. Inicijativa vukovarskoga gradonačelnika u svojoj srži zato nema politički karakter nego je u prvom redu, i jedino, zahtjev za poštivanjem normi međunarodnog prava i običaja kao i pravnih normi vlastite države”, poručuju iz HKV-A.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

“U ovim su pitanjima svi oblici vlasti – zakonodavna, sudbena i izvršna vlast, najblaže rečeno, svjesno ili nesvjesno, zakazali. Zločinci u Vukovaru, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, ne samo da nisu procesuirani nego oni često uživaju veća prava od svojih žrtava, kao i nezaslužene povlastice; žrtve su ponižene i trajno diskriminirane zbog nemara hrvatskih državnih institucija. Na takvim temeljima suživot zločinaca i njihovih žrtava nije moguć, nego je on moguć jedino na temeljima istine i pravde onda kada se riješe svi slučajevi zločina.

Na osnovi trenutačnoga stanja, poruka hrvatskih državnih institucija svima, a posebno onima koji su se borili za samostalnost Hrvatske, posve je jasna: u Hrvatskoj postoji diskriminacija zločina i zločinaca, i to na nacionalnoj i ideološkoj osnovi: jedni su zločinci amnestirani, a druge se po hitnom postupku procesuira. Zahvaljujući isključivo nečinjenju onih koji bi u Hrvatskoj morali biti odgovorni, obitelji i rodbina mnogih žrtava nisu ostvarili čak ni proklamirano i od svih dosadašnjih hrvatskih vlada deklarativno prihvaćeno pravo na dostojan pokop zemnih ostataka svojih pokojnika. Zahtjevi u tom smislu zato se nikako ne mogu nazvati politiziranjem.

Neprocesuiranjem zločinaca hrvatske su vlasti odgovorne za nepoštivanje vlastitih zakona, međunarodnih pravnih akata te za diskriminaciju svojih građana. Ako hrvatske institucije nisu u stanju pružiti pravnu sigurnost svojim građanima u pitanju ratnih zločina ni 27 godina nakon što su ti zločini izvršeni, postavlja se pitanje kakvu pravnu sigurnost one uopće mogu ponuditi. Apeliramo stoga da institucije države u najkraćem mogućem roku (postoje pravne norme o trajanju procesa) procesuiraju sve zločine, posebice one počinjene u Vukovaru kao simbolu najvećih stradanja tijekom agresije na Republiku Hrvatsku”, zaključili su.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr