HNS za što skoriju ratifikaciju Istanbulske konvencije – dokumenta koji pod krinkom zaštite žena nameće rodnu ideologiju

Foto: Thinkstock

HNS se u utorak zauzeo za što skoriju ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru jer smatra da će se na taj način državu obvezati da poduzme mjere za sprječavanje nasilja u obitelji, zaštitu žrtava i procesuiranje počinitelja.

U priopćenju ističu da će oni ratifikaciju svakako podržati te sramotnim ocijenio što su neki hrvatski eurozastupnici bili protiv ratifikacije te konvencije u Europskom parlamentu.

Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Kako su glasali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu o ratifikaciji Istanbulske konvencije?

Eurozastupnici su prošloga tjedna usvojili izvješće kojime pozdravljaju pristupanje Europske unije Istanbulskoj konvenciji. Od hrvatskih zastupnika suzdržana je bila Ivana Maletić iz HDZ-a, a protiv su glasali Ivica Tolić (HDZ) te dvoje zastupnika s HDZ-ove izborne koalicijske liste za Europski parlament Marijana Petir, koja je izabrana ispred HSS-a, ali je u međuvremenu isključena iz te stranke i Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke.

O tome hoće li Konvenciju prihvatiti pojedine države članice odlučuju parlamenti samih država.

Kako Istanbulska konvencija uz zaštitu žena “šverca” nametanje rodne ideologije

U HNS-u ocjenjuju “sramotnim da su neki hrvatski zastupnici bili protiv ratifikacije Konvencije u Europskom parlamentu, s obzirom da i hrvatski Ustav nedvosmisleno i vrlo jasno štiti ljudska prava i temeljne slobode”.

Poručuju da kao liberalna stranka nikada neće odustati od borbe za ženska, a time i za prava svakog čovjeka u društvu te napredak i razvoj samog društva.

Uvjereni su da će u Hrvatskoj prevladati razum i da postoji politička volja da se “ovako važan dokument ratificira i u Hrvatskom saboru te postane obvezujući pravni dokument koji će uvelike unaprijediti kvalitetnu života brojnih naših sugrađanki/a koji trpe nasilje”.

S prijedlogom ratifikacije Istanbulske konvencije Vlada je formalno krenula još u srpnju, kada je njezin tekst upućen u javnu raspravu.

Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Podsjetimo, Udruga U ime obitelji traži najveću moguću zaštitu žena i članova obitelji od svakog oblika nasilja, kao i implementaciju najboljih standarda i mehanizama zaštite i sprečavanja nasilja nad ženama i u obitelji. Istanbulska konvencija sadrži mnoge pozitivne odredbe od kojih većina već postoji u hrvatskom zakonodavstvu, međutim sastavni dio Konvencije je i “rodna teorija” za koju UiO smatra da se ni na koji način ne bi smjela nametati ili provoditi u Hrvatskoj, pa tako ni putem međunarodne konvencije.

Dr. Željka Markić: Istanbulska konvencija ide ruku pod ruku s Jokić-Divjak indoktriniranom reformom hrvatskog odgoja i obrazovanja

U ime obitelji zato zagovara implementaciju pozitivnih odredbi Konvencije, ali bez njene ratifikacije. O nekoliko činjenica o Istanbulskoj konvenciji i “rodnoj teoriji” za koje UiO smatra da je važno uzeti u obzir u raspravi o ratifikaciji Konvencije možete pročitati OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž