Ivana Maletić (HDZ): Bolje je da Hrvatska ne ratificira Istanbulsku konvenciju

Foto: Ivana Maletić

Eurozastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu, Ivana Maletić, na glasovanju o Istanbulskoj konvenciji koja nameće rodnu ideologiju pod krinkom sprječavanja nasilja nad ženama, ostala je suzdržana.

Kako su glasali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu o ratifikaciji Istanbulske konvencije?

Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Podsjetimo, od 11 hrvatskih eurozastupnika, troje je bilo protiv ratifikacije konvencije, sedmero za, a samo Ivana Maletić ostala je suzdržana. Od njezinih kolega iz HDZ-a, Ivica Tolić je bio protiv, a Dubravka Šuica i Željana Zovko za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Mislim da je bolje da Hrvatska ne ide u ratifikaciju tog dokumenta. U svojem zakonodavstvu imamo dobro reguliranu prevenciju nasilja nad ženama, no kao i u mnogim drugim područjima problem je u primjeni zakona”, uvjerena je Maletić, piše u tiskanom izdanju Večernjeg lista. Napominje i da se u HDZ-u nije raspravljalo o Konvenciji, odnosno da ta točka nikad nije stavljena na dnevni red Predsjedništva stranke.

“O tome ćemo morati razgovarati”, kaže Maletić, a njezin stav dijele i neki drugi HDZ-ovci, čak i dio saborskih zastupnika, koji će u konačnici u tom dokumentu odlučivati u Saboru.

“Osobno ću biti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Budite uvjereni da nisam jedini, a koliki će to broj biti, vidjet ćemo kad i ako prijedlog ratifikacije dođe do Sabora”, kazao je jedan od HDZ-ovih zastupnika za Večernji list, koji je ujedno u vodstvu stranke. Uvjeren je, međutim, kako će Vlada uvidjeti da ne treba ići u ratifikaciju te da sporni dokument na kraju neće doći ni do Sabora.

Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

Maletić upozorava na definiciju roda koji po Konvenciji označava “društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce”.

“Tu svatko okreće vodu na svoj mlin, Vijeće Europe kaže da ne želi nametati novi svjetonazor, ali vidimo da je Crkva u većini država, pa i Vatikan, upozorila da određene definicije ulaze u svjetonazor, pogotovo kad se govori o utjecaju Konvencije na obrazovanje i način na koji će se prezentirati u javnosti”, kaže Maletić.

Tko su HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko koje su u Europskom parlamentu glasovale za Istanbulsku konvenciju?

“Dodatan jezičac predstavlja rezolucija kojom je Europski parlament pozvao na ratifikaciju Konvencije jer se tamo govori i o, primjerice, pobačaju kao pravu žene da odlučuje o svojem tijelu, što je razotkrivanje prave namjere Konvencije”, kazala je Ivana Maletić, napominjući da “ne dovodi u pitanje pravo na pobačaj, ali da bi žene trebale biti svjesne težine odluke koje donose”.

Evo kako HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica tumači svoje glasovanje ‘za’ Istanbulsku konvenciju!

Dodaje da joj je u toj poplavi različitih argumenata potrebno više vremena da procjeni stvarne namjere Konvencije.

Podsjetimo, hrvatski su se građani na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala Konvencija izjasnili PROTIV ratifikacije – usred ljeta bilo je više od 300 komentara na portalu e-savjetovanja, od kojih je 4/5 protiv.

Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Udruga U ime obitelji traži najveću moguću zaštitu žena i članova obitelji od svakog oblika nasilja, kao i implementaciju najboljih standarda i mehanizama zaštite i sprečavanja nasilja nad ženama i u obitelji. Istanbulska konvencija sadrži mnoge pozitivne odredbe od kojih većina već postoji u hrvatskom zakonodavstvu, međutim sastavni dio Konvencije je i “rodna teorija” za koju UiO smatra da se ni na koji način ne bi smjela nametati ili provoditi u Hrvatskoj, pa tako ni putem međunarodne konvencije.

U ime obitelji zato zagovara implementaciju pozitivnih odredbi Konvencije, ali bez njene ratifikacije. O nekoliko činjenica o Istanbulskoj konvenciji i “rodnoj teoriji” za koje UiO smatra da je važno uzeti u obzir u raspravi o ratifikaciji Konvencije možete pročitati OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr