Hoće li prijedlog Zakona o porijeklu imovine urediti neprijavljene vikendice s bazenom i luksuzne automobile?

Foto; Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Ministar uprave Lovro Kušćević 11 godina krši Zakon i svoju kuću s bazenom koju iznajmljuje turistima nije upisao u katastar.

Pogledajte Kuščevićevu kuću koju iznajmljuje turistima, a 11 godina je nije upisao u katastar

(VIDEO) Ministar Tolušić prijavio 10 puta veću površinu kuće s okućnicom nego prije: ‘Nepreciznosti su sada ispravljene’

USKOK istražuje slučaj luksuznog Mercedesa iz dvorišta ministrice Žalac

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nije u imovinskoj kartici prijavio ‘roštilji od 120 kvadrata’, a ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac novi luksuzni automobil ispred kuće koji su snimili novinari.

Vikendica ministra državne imovine Gorana Marića četiri je puta vrjednija od onog što piše u imovinskoj kartici. Kuća u Remetama nije bila prikazana u imovinskoj kartici, dok je postojala na kupopordajnom ugovoru. I sve to istražuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali predmet istrage nije porijeklo sve te imovine.

Kuščevićeva luksuzna vila koju dnevno iznajmljuje za više od 2 tisuće kuna u katastru se vodi kao pašnjak, prenosi RTL.

“To sam pročitao u medijima i zaista sam to propustio i dao sam danas zahtjev da se upiše u katastar”, rekao je ministar Lovro Kuščević kao i da mu nije neugodno zbog propusta.

Na pitanje zašto već nije upisano, odgovorio je: ”Pa tko će vodit računa. Bogu hvala imam toliko nekretnina pa tko će to sve pratiti.”

U nešto manje od dvije godine Porezna je otvorila 45 predmeta provjere, a u 12 slučajeva je utvrđen nerazmjer imovine i prihoda i to u vrijednosti većoj od 18 milijuna kuna.

Prijedlog zakona o porijeklu imovine

Prijedlogom zakona o porijeklu imovine kojeg predlaže HSS, Porezna bi imala ovlasti odmah naplatiti razliku imovine i prihoda.

“Ukoliko utvrdi da je netko stekao nezakonito imovinu, razliku na tu razliku između prihoda i imovine bi se razrezalo rješenjem između 60 do 70 posto da plati”, kaže Davor Vlaović, saborski zastupnik HSS.

Tu su inicijativu podržali SDP-ovci, dok je HDZ protiv tog Zakona.

“Ako donosimo ili predložimo takav zakonski prijedlog onda on mora biti usklađen s poreznim zakonom RH, počevši od Ustava i Kaznenog zakona i tako dalje”, objašnjava Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ.

“Predložio bih vam, da ukoliko, a zna se da će Vlada odbiti taj zakon da ozakonimo čuvenu Rojsovu tko je jamio jamio. Da to stavimo u Ustav i da Hrvatska konačno krene naprijed”, kaže Fred Matić, saborski zastupnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr