Hod za život: ‘U subotu ćemo hodajući zajedno slaviti život, obitelj i Hrvatsku!’

Narod.hr

O prvom nacionalnom Hodu za život koji se ovu subotu, 21.svibnja održava u Zagrebu ragzvorali smo s Hajdi Begović, članicom organizacijskog odbora građanske inicijative Hod za život. Sudionici Hoda za život okupit će se u 10 sati u subotu na Trgu kralja Tomislava te će oko 11 svi zajedno krenuti prema Trgu bana Jelačića gdje je organiziran kratki, jednosatni program za djecu i odrasle.

Hajdi Begović je poduzetnica, majka 3 djece. Sa suprugom i djecom vratila se iz Austrije u Hrvatsku prije 10 godina, jer su suprug i ona „željeli podizati svoju djecu u Hrvatskoj“. Članica je Molitvene zajednice Srce Isusovo koja već 4 godine svaki utorak na Kamenitim vratima u Zagrebu organizira molitvu krunice u kojoj sudjeluje više 700 ljudi, uglavnom mladih. Njezina je zajednica i organizator koncerata na Kamenitim vratima te su ove godine za to nagrađeni prestižnom glazbenom nagradom – Porinom.

Kako je došlo do ideje o pokretanju Hoda za život i koje udruge stoje iza nje?

Hod za život održava se već godinama u brojnim zemljama – SAD-u, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj prošli je tjedan bio u Italiji, prije nekoliko tjedana u Čileu. Raduje nas što se i Hrvatska pridružuje zemljama koje slave život. U Hodu koji se održava pod geslom „Za život, obitelj i Hrvatsku“ sudjelovat će mladi, obitelji s djecom, djedovi i bake, svi oni koji žele izraziti svoju podršku životu i budućnosti Hrvatske.

Organizator Hoda za život je građanska inicijativa koju čine brojne građanske udruge, pokreti i zajednice kao što su SKAC, U ime obitelji, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda, kao i obitelji i pojedinci. Mi ne samo da ćemo svi zajedno hodati u ovu subotu, već smo se tijekom priprema bolje upoznali, povezali i sigurna sam da je ovo tek prvi u nizu zajedničkih projekata. Naš rad i pripreme za Hod molitvom i klanjanjem podupiru mnogi ljudi i brojne zajednice. I Hrvatski su biskupi također pozvali na molitvu za plodove prvog nacionalnog Hoda za život.

Koja je temeljna poruka koju želite poslati svojom akcijom i kako se ona uklapa u trenutačne rasprave po pitanju abortusa u Hrvatskoj?

Glavna poruka građanske inicijative „Hod za život“ jest da je život prekrasan, dragocijen, i neponovljiv od samog začeća pa sve do prirodne smrti. Hodom za život izražavamo poštovanje i ljubav prema životu svakog čovjeka – jer život svakog od nas započeo je začećem, spajanjem spajanjem jajne stanice majke i spermija oca. Kod začeća je određen naš spol, visina, boja kose i očiju, muzikalnost, smisao za sport… nasljedne bolesti koje ćemo možda razviti u dvadesetim ili tridesetim godinama svog života. Moje je srce, na primjer, počelo kucati samo tri tjedna nakon začeća, prije nego je mojoj majci izostala mjesečnica, prije nego što je ona uopće znala da je trudna. Hodom za život želimo i s drugim ljudima podijeliti sve ove znanstvene istine o životu svakog čovjeka i vidjeti kako kao društvo možemo pomoći svakoj ženi u prihvaćanju i brizi o njezinom sinu ili kćeri. U Hrvatskoj zadnjih 30 godina postoji stalni trend smanjenja broja pobačaja, prošle ih je godine bilo oko 3,000, što Hrvatsku svrstava među zemlje sa najnižom stopom pobačaja u Europi. To pokazuje da sve više žena ( i muškaraca koji ih u tome podupiru) zauzima bezrezervni stav poštivanja života. Taj trend ne čudi. Hrvatska pokazuje u usporedbi sa drugim zemljama Europe izuzetno visoku međugeneracijsku solidarnost, brinući se u vrlo visokom postotku unutar obitelji o starim ljudima, očevima i majkama, djedovima i bakama. Taj krug života koji se najvećim dijelom odvija u našim obiteljima država treba podupirati konkretnim, društvenim i ekonomskim mjerama.

Na nedavnoj tiskovnoj konferenciji ukazali ste na ekonomski čimbenik kao jedan od važnih koji utječe na žene koje rade pobačaj. Imate li uvid u neku statistiku i o drugim čimbenicima i koji od njih najviše utječu na takve odluke žena?

Prema istraživanjima čak 75 posto žena koje su imale pobačaj za to navode dva razloga – ekonomske razloge i pritisak okoline. Kad tome dodamo da jedan dio majki i očeva misli da je nerođeno dijete u 2. Ili 3. mjesecu trudnoće tek „hrpa stanica“ te činjenicu da žena nema obavezu proći kroz savjetovanje koje ima za cilj otvoriti joj razne alternative pobačaju – onda je jasno da veliki dio žena odluku o pobačaju donosi u suženom prostoru slobode. Prema nedavno objavljenom istraživanju 20% žena zbog odlaska na porodiljni izgubi radno mjesto, a 30% ih se nakon rodiljnog dopusta vrati na nižu plaću. Kad sve to zbrojite – jasno je da postoje mnogi načini da se ženi pomogne da se brine o svom djetetu i tijekom devet mjeseci dok ga nosi pod svojim srcem i nakon rođenja. Isto tako, mi želimo mijenjati odnos društva prema roditeljstvu. Djeca su, naravno, navjeća vrijednost za svoje roditelje, ali su isto tako i objektivna, ako hoćete, ekonomska vrijednost za cijelo društvo i narod. Djeca koju mlade obitelji danas podižu sutra će zarađivati naše mirovine. Zato je država dužna podupirati sve obitelji, osobito mlade – olakšati im subvencioniranje kamata za kredite kupovinu prvog stana, ženama osigurati fleksibilno radno vrijeme, punu plaću tijekom rodiljnog i roditeljskog dopusta, participirati u troškovima čuvanja djece…neke države plaćaju naknadu djedovima i bakama… ima puno odličnih modela i mi želimo da Hrvatska počne investirati u obitelj, djecu, našu budućnost…

Smatrate da bi promjena odnosa prema majčinstvu osigurala i bolje usklađivanje poslovnog i obiteljskog života?

Naravno! Istraživanje pokazuje da žene kad izađu iz generativne dobi, kad više ne mogu imati djecu, u prosjeku žale da nisu imale još jedno dijete. Postoje brojni razlozi i svaka je žena, svaki bračni par, svijet za sebe, ali sigurno je da je ženama teže uskladiti djecu, obitelj i posao nego muškarcu. Tako se na primjer u mnogim tvrtkama sa ženama sklapaju ugovori na „određeno“ vrijeme koje traje i do tri godine pa ukoliko zaposlenica u međuvremenu zatrudni, taj se ugovor nikad ne produlji, odnosno zaposlenica nikada ne dobije priliku sklopiti ugovor na „neodređeno“ vrijeme. U nekim tvrtkama, žene ne dobiju zasluženu promociju na višu poziciju zbog toga što su išle na rodiljni dopust, a po povratku im se više ne pruži prilika za napredovanje u poslu. Takva politika zapošljavanja i općenito diskriminacija žena koje žele imati djecu u odnosu na muškarce i žene koje ne žele imati djecu – dovodi do toga da žene koje žele imati djecu moraju birati između ostvarenja u braku i majčinstvu ili ostvarenja u karijeri. Hodom za život svraćamo pozornost javnosti i na sve te probleme s kojima se žene susreću , probleme koji su rješivi ako postoji politička volja da ih se rješava. Evo, zato pozivam sve koji mogu sa nam se pridruže u ovu subotu u 10 sati na Trgu kralja Tomislava i da zajedno hodamo do Trga bana Jelačića podupirući život, žene, obitelj i Hrvatsku.

Planira li vaša inicijativa i neke daljnje akcije u borbi za život u hrvatskom društvu?

Naravno, planiramo organizirati Hod za život svake godine. Isto tako, udruge i zajednice koje su uključene u organizaciju već su na razne načine aktivne u društvu na promicanju života, odgoja djecei mladih, obitelji, demokracije, vjerskih prava, prava žena, djece ljudskih prava.. svega onoga što se tiče svake osobe, svake obitelji, a onda i cijele Hrvatske. Hod za život ujedino je sve nas koji volim život i obitelj, koji Hodom za život javno iskazujemo radost što živimo upravo u Hrvatskoj u kojoj želimo podizati obitelj i odgajati djecu. Sigurna sam da će broj građana koji će s nama javno zastupati ove vrijednosti iz dana u dan rasti te da ćemo u javnom prostoru i medijima dobivati onaj prostor koji nam i pripada.

Naposlijetku, što oni koji dođu na Hod za život tamo mogu očekivati?

Mogu očekivati puno divnih ljudi, puno djece, puno balona, zastavica, naši mladi pripremaju zastave .. Bit će puno pjevanja, pa malo hodanja, pa puno pjevanja… Obećano nam je sunčano vrijeme. Skupit ćemo se na Trgu kralja Tomislava oko 10 sati, zatim ćemo krenuti oko 11 prema Trgu bana Jelačića, hodajući po kolniku, sa zapadne strane jednog od najljepših zagrebačkih parkova. Naši će redari brinuti za red i pružanje informacija, policija će regulirati promet, a na Trgu će biti zanimljiv program za velike i male. Teško mogu zamisliti bolje provedeno subotnje prijepodne. A sve one koji se žele i ubuduće aktivnije angažirati i uključiti u naše aktivnosti mogu nam se prijaviti preko obrasca na našoj stranici www.hodzazivot.hr koja će biti aktivna preko cijele godine ili preko FB. Imamo puno posla preko cijele godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr