HRT nam je odgovorio zašto danas neće prenositi otvorenje vukovarskog vodotornja!

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

“Što se tiče prijenosa uživo moramo napomenuti da je onemogućeno postavljanje vlastitih tehničkih kapaciteta za prijenos zbog epidemiološke situacije” – poručili su s HRT-a u odgovoru na upit Narod.hr-a zašto neće uživo prenositi otvorenje vodotornja u Vukovaru.

> HRT neće prenositi otvorenje vukovarskog vodotornja – je li to zato što ondje na vlasti nije HDZ?

Vukovarski vodotoranj, simbol otpora velikosrpskom agresoru i hrvatskog zajedništva u Domovinskom ratu, koji je adaptiran za primanje posjetitelja, bit će otvoren danas u 17:30 sati, a snimka otvaranja će biti na Z1 televiziji u 20:00 sati. Otvaranje će se moći pratiti na službenoj Facebook stranici gradonačelnika Ivana Penave, na službenoj stranici Grada Vukovara i na stranici Vukovarskog vodotornja, no ne i na Hrvatskoj radioteleviziji.

HRT-u smo se stoga obratili s upitom, postavljajući sljedeća pitanja:

1. Zašto HRT ne prenosi otvorenje?
2. Smatra li HRT da ovaj događaj nije dovoljno značajan i vrijedan medijske pažnje državne radiotelevizije?
3. Leži li razlog neprenošenja ovog događaja u tome što u Vukovaru na vlasti nije stranka koja je na vlasti na državnoj razini – HDZ?

Odgovor koji nam je pristigao prenosimo u cijelosti:

“Zahvaljujemo na Vašem upitu.

Obnovi vodotornja u Vukovaru HRT daje iznimnu važnost i događaj se najavljuje već nekoliko dana kroz program HRT-a .

Na sam dan otvorenja vodotornja HRT posebnu minutažu u svom programu posvećuje tom događaju, a posebno u središnjoj Informativnoj emisiji Dnevniku HTV-a s velikom reportažom o vodotornju, simbolu otpora Vukovara nad velikosrpskom agresijom te javljanjem uživo u središnji Dnevnik s mjesta događaja.

Što se tiče prijenosa uživo moramo napomenuti da je onemogućeno postavljanje vlastitih tehničkih kapaciteta za prijenos zbog epidemiološke situacije.”, tako su opravdali iz HRT-a svoj program koji ne uključuje i prijenos otvaranja.

Što je javna televizija i zašto se plaća pristojba?

Javni RTV servisi su danas u Europi potrebnije više nego ikada kao jamci slobodnog formiranja javnog mišljenja u svim važnim dijelovima društva, jer ne moraju voditi brigu o interesima dioničara, već pružiti uslugu svima u društvu. Sve vlade i države moraju imati dovoljno povjerenja same u sebe, kao i u zrelost svojih demokracija, kako bi izgradili samostalan javni RTV servis u službi svojih građana, koji ima mehanizme kontrole i ispravljanja pogrešaka, ali i slobodu i odgovornost kako bi radio objektivno, korektno i nepristrano.

HRT kao javni servis ima obvezu “ispunjavati jasan i točan zahtjev: biti televizija ili radio za sve, odnosno za svakog građanina zemlje u kojoj djeluju. Svojim programima obraćaju se svim građanima bez obzira na godine, obrazovanje ili kupovnu moć. Za razliku od komercijalnih radijskih i televizijskih postaja, koje legitimno moraju živjeti od komercijalnih prihoda i prema tome program prilagođavaju određenom dijelu publike koji zanima oglašivače, javni radiotelevizijski servis namijenjen je svekolikoj javnosti, koja je i financira i kontrolira”, što je naznačeno i na službenim stranicama HRT-a.

Prema Zakonu o HRT-u:

čl. 5, čl. 6, čl. 7, javni mediji dužni su medijski izvještavati o svim relevantnim događajima u Hrvatskoj:
čl. 5: “HRT u svojim programima mora zadovoljiti interese javnosti na državnoj (…) razini.”
čl. 6, (1): “U ostvarivanju programa, HRT je dužan: – promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju”
čl. 7, (1): “HRT je dužan: – trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr