Hrvatska daje stipendije progonjenim kršćanima; evo iskustva mladog Pakistanca koji studira kod nas

kršćanima
Foto: Fah

Zahvaljujući amandmanu na državni proračun za 2021. godinu koji je predložila nezavisna zastupnica iz redova vladajuće većine Marijana Petir, osigurana su sredstva u visini od 1,5 milijuna kuna temeljem kojih je Vlada Republike Hrvatske donijela program stipendiranja mladih kršćanskih studenata iz zemalja u razvoju, odnosno iz zemalja Afrike, Azije i Bliskog Istoka. Ovaj višegodišnji program uključivao je dolazak studenata u Hrvatsku, učenje hrvatskog jezika, te studiranje na nekom od studijskih programa hrvatskih sveučilišta. Kako navodi zastupnica Petir ova inicijativa nije pokrenuta kako bi se kršćanima pomoglo jer su kršćani, nego zbog činjenice da su kršćani najnapadanija vjerska zajednica na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrožen svaki sedmi kršćanin

Zastupnica je dodala i kako je malo poznato da je u razdoblju od 2017. do 2019. godine u opasnosti bilo oko 300 milijuna kršćana u svijetu, odnosno ugrožen je bio svaki sedmi kršćanin.

>Zabrinjavajuć trend: Progon kršćana dodatno porastao u posljednje dvije godine

Stipendija kojom je u Hrvatsku na studij za sada došlo deset studenata obuhvaćala je upravo prostor zemalja u kojima je život i egzistencija kršćana trenutno najugroženija.

Program stipendiranja ne predstavlja samo jasan i nedvosmislen hrvatski vanjskopolitički stav o važnosti poštivanja ljudskog prava na slobodu vjeroispovijedi već i zauzimanje za cijeli spektar ljudskih prava koja su kršćanima povrijeđena u spomenutim zemljama zbog njihove vjeroispovijedi od prava na slobodno obrazovanje pa sve do prava na život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Mozambik: Vatrenim oružjem ubijena redovnica podrijetlom iz Venecije

Hrvatska stipendija: lučonoša ljudskih prava

Jedna od najvažnijih i najnaglašenijih odredbi Natječaja prema propozicijama kojega su se studenti prijavljivali za sudjelovanje u ovom programu odredba je o obveznom povratku studenata u matične zemlje.

Već i sam čin omogućavanja studiranja studentima kojima se ta mogućnost osporava ili onemogućava vrlo je plemenit i altruističan, no nužnost povratka diplomiranih studenata tek u pravom smislu ozbiljuje kinesku poslovicu: “Dajte čovjeku ribu; Nahranili ste ga za jedan dan. Naučite čovjeka da lovi ribu; Nahranili ste ga za cijeli život.”

>EP o progonu manjina: Kršćani su najprogonjenija skupina

Diplomirani studenti sa stečenim znanjima i kompetencijama, za matične zemlje vjerojatno natprosječnim mogućnostima privređivanja i stvaranja, moći će biti ne samo pronositelji vrijednosti ljudskih prava, vjerskih i drugih sloboda već će zasigurno biti i veliko ohrabrenje za lokalne kršćanske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugoročno se tako na širokom prostoru zemalja u razvoju mogu steći ne samo ambasadori Hrvatske, nego i ambasadori zapadnih vrijednosti tj. vrijednosti slobode, jednakosti, ravnopravnosti i nužnosti poštovanja dostojanstva svake ljudske osobe.

Stipendija najugroženijim kršćanima

Savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Ivan Picukarić na okruglom stolu „Progonjeni i zaboravljeni“ posvećenom vjerskim slobodama, koji je također organizirala zastupnica Petir, istaknuo je da je ovaj program pohvaljen od strane Europske komisije.

Premda je veliko postignuće da u jednoj ovakvoj diplomatskoj inicijativi Hrvatska prednjači, nadamo se da će program po ovome modelu početi provoditi i druge zemlje EU kao i sama Europska unija kako bi se djelatnije i sveobuhvatnije ostvarile dobrobiti ovoga programa. Širenje ovoga programa također bi bio i pokazatelj da Europska unije nije tek parcijalno zauzeta za međunarodno propagiranje svojih vrijednosti već i da je spremna na sustavnije ispravno adresirano djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipendija progonjenim kršćanima usmjerena na stjecanje kompetencija

Iako bi činjenica da se u programu radi o stipendiranju tek desetero studenata, kao i o činjenici da se radi o nužnosti učenja hrvatskoga jezika mogla potaknuti skeptičan stav o ovome pitanju, podatak da je deset studenata stipendista odabrano među 6 500 prijavljenih.

Studenti su odabrani temeljem motivacijskih pisama i prethodnim postignuća, a povjerenstvo za odabir zasigurno je u obzir uzimalo i stupanj ugroženosti kršćana u zemljama iz kojih su dolazili zainteresirani studenti.

Propozicije stipendije postavljene su vrlo precizno i od stipendista očekuju rezultate, predanost i angažman. U program stipendiranja uključen je i jednogodišnji tečaj hrvatskog jezika, a budući da su studenti uglavnom nastavu dužni slušati na hrvatskom, učenje jezika zasigurno ne predstavlja samo formalnost.

Također, stipendisti imaju obvezu tijekom jedne stipendirane akademske godine ostvariti minimalno 55 ECTS bodova. Akademske godina u pravilu ima 60 ECTS bodova, odnosno u praksi bi to značilo da stipendisti, bez obzira na propozicije fakulteta na kojem se obrazuju u sljedeću godinu stipendiranja mogu prenijeti vjerojatno samo jedan manji ispit. Ako navedeni broj ECTS bodova ne ostvare, studenti gube pravo na financiranje u sljedećoj akademskoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni aktualni programi razmjene i putovanja studenata zapostavljaju akademsku komponentu, pa se ovaj program ističe i prema osnovi koja stjecanje kompetencija smješta u srž programa budući da joj je ista i smisao.

>CitizenGO pružio podršku Päivi Räsänen kojoj se sudi zbog kršćanskog nauka o homoseksualnosti

Ostvarenje sna za Amana iz Pakistana

O važnosti i odjeku ovog programa stipendiranja svjedoči i iskustvo Amana Shakeela, studenta stipendista iz Pakistana koji je o kršenju vjerskih sloboda u Pakistanu i vlastitom iskustvu progovorio na spomenutom okruglom stolu o vjerskim slobodama.

Aman je iznio potresno svjedočanstvo o vjerski motiviranim ubojstvima kao i o sustavnoj diskriminaciji koja se provodi prilikom zapošljavanja pa su kršćani često prisiljeni privređivati najlošije plaćenim poslovima zbog čega njihovoj djeci školovanje počesto biva onemogućeno.

Služeći se nakon samo šest mjeseci od dolaska u Hrvatsku gotovo pa tečnim hrvatskim jezikom Aman je zaključio: „Kršćanski roditelji nemaju dovoljno sredstava za obrazovanje svoje djece. Prema jednom izvještaju, studenti manjina ne bivaju primljeni na fakultete zbog loše diskriminacije i onda zbog nedostatka obrazovanja nemaju drugu mogućnost nego uzdržavati svoje obitelji u siromaštvu. Moj otac je taksist i nema dovoljno sredstava da plati moje visoko obrazovanje. Bio mi je san studirati u inozemstvu u ovom dobrom okruženju s dobrim ljudima, a ova stipendija mi je to omogućila. Ova stipendija je za mene bila životna prilika. Jako sam zahvalan hrvatskoj Vladi što mi je pružila ovu priliku“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.