Mozambik: Vatrenim oružjem ubijena redovnica podrijetlom iz Venecije

kršćani
Foto: Getty Images

Neidentificirana naoružana skupina ubila je u utorak 6. rujna s. Mariju De Coppi i zapalila kombonijansku misiju u Chipeneu u Mozambiku, izvještava Vatican News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Institucionalizirani progon: Više od 340 milijuna progonjenih kršćana u protekloj godini

Zapaljeni su župni objekti, dom i novootvorena informatička soba. Dvojica svećenika „fidei donum“, vlč. Lorenzo Barro i vlč. Loris Vignandel te dvije redovnice uspjeli su pobjeći. Preminula je s. Maria De Coppi (84), koja je u zemlji boravila od 1963. godine. Redovnica venecijanskog podrijetla ubijena je iz vatrenog oružja.

„Molimo za vječni počinak naše sestre“, stoji u brzojavu sućuti koji potpisuje generalna tajnica kombonijanskih misionara s. Enza Carini. „Sigurno će zagovarati narod Mozambika i za mir u toj zemlji koju je toliko voljela.“

Maria De Coppi, kombonijanska misionarka, rođena je 1939. u Santa Lucia di Piave u talijanskoj pokrajini Treviso. Prvi je put stigla u Mozambik dok je zemlja još bila portugalska kolonija. Nakon što je dobila državljanstvo, s. Maria postala je dio te zemlje i tog naroda, neprestano služeći u raznim misijama u provinciji Nampula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Progon kršćana u Afganistanu: Talibani idu od vrata do vrata, otimaju djevojčice i pogubljuju kršćane na licu mjesta
> Broj ubijenih kršćana u 2020. porastao za 60 posto, Kina prva u zatvaranju crkava

Kako javlja venecijanski tjednik L’Azione.it, koji ju je intervjuirao u Italiji 2021., posljednje dvije godine u Mozambiku bile su vrlo teške zbog rata na sjeveru oko zemljišnih resursa, zbog ciklona i dugotrajne suše. Redovnica je govorila o krajnjem siromaštvu i obiteljima u bijegu. „Trudim se biti bliska ljudima, prije svega slušajući što mi govore. Unatoč materijalnoj neimaštini, slušanje drugih ipak je veliki dar, to je prepoznavanje njihova dostojanstva“, rekla je s. Maria, izvještava Vatican News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.