Broj ubijenih kršćana u 2020. porastao za 60 posto, Kina prva u zatvaranju crkava

kršćani
Foto: Getty Images

Prema Globalnom indeksu progona kršćana, koji obuhvaća podatke za 2020. godinu, broj ubijenih kršćana zbog njihove vjere porastao s 2.983 na 4.761, što je porast od 60%. “U svijetu je dnevno ubijeno 13 kršćana zbog svoje vjere”, izjavio je jedan od čelnika protestantske udruge Portes Ouvertes (Otvorena Vrata) koja 66 godina pomaže u zemljama gdje su kršćani proganjani, prenosi francuski Le Figaro.

Uz užasan rekord, u Nigeriji, gdje je ubijeno 3.520 kršćana u jednoj godini. Ovu zemlju muče islamisti Boko Harama i radikalizacija Fulana, uglavnom muslimanskih nomada. “91% ubijenih kršćana bilo je na afričkom kontinentu 2020. godine”, rekli su iz udruge. Upravo “porast džihadističkih skupina u subsaharskoj Africi” objašnjava ovaj nagli porast kršćana ubijenih 2020. godine, jer su ti pokreti “iskoristili mjere poduzete u borbi protiv epidemije koronavirusa da prošire svoja područja djelovanja”.

>Petir: Kršćane proganjaju kao malo kad u povijesti

Ako su crkve, još jedan statistički element koji udruga bilježi, bile manje ciljane u 2020. godini, krećući se s 9.488 na 4.488 napadnutih crkava, to je zbog činjenice da je 2019. godina po tom pitanju dosegla vrhunac, izravnim uništenjem, administrativnim zatvaranjem ili ukidanjem križeva.

Kina prednjači u zatvaranju crkvi

Nagrada za napade na crkve ove godine pripada Kini. Indeks nabraja 3.088 ciljanih crkava u ovoj zemlji u 2020. u odnosu na 5.576 u 2019. Što se tiče ovih napada, oni se kreću “od obveze uklanjanja križeva do potpunog uništenja. Gotovo 18. 000 crkava bilo je meta u posljednjih sedam godina u Kini”.

Konačno, indeks kršćana koji su zatvoreni zbog svoje vjere: pao je s 4.811 u 2019. na 4.277 u 2020. godini. Udruga zaključuje: “Više od 340 milijuna kršćana teško je progonjeno ili diskriminirano zbog svoje vjere u 50 zemalja.

Organizacija dodaje da – na temelju vrlo preciznih kriterija koji su uspostavljeni prije više od deset godina – je “protukršćansko nasilje poraslo za 10% u odnosu na 2019.”

Sofisticirani alat

Ova organizacija je razvila statistički alat zasnovan na učinkovitom praćenju progona. Brojke se dopunjuju sustavom analitičkih kriterija koji utvrđuju, ovisno o zemlji, kršenja slobode kršćana u njihovom privatnom, obiteljskom, društvenom, civilnom i crkvenom životu. Jednom identificirane, te se činjenice tijekom mjeseci pažljivo klasificiraju u dvije široke kategorije: vidljiviji progon, fizički ili materijalni i često brutalni te manje vidljiv, ali podmukao progon putem odbacivanja, diskretnog ugnjetavanja, uskraćivanjem prava i isključenjima.

Organizacija tako osuđuje “upotrebu zakona o bogohuljenju u Pakistanu radi kojeg su kršćani nesrazmjerne žrtve”, i navodi primjer Somalije, gdje su kršćani, prozvani “Križarima”, te optuženi za “širenje virusa” pandemije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Le Figaro