Hrvatska liječnička komora: ‘Nedopustivi su napadi na ginekologe, a priziv savjesti je pravna stečevina EU-a i dio hrvatskog zakonodavstva’

Hrvatska liječnička komora
Foto: Hina, FaH, Wikimedia, fotomontaža: Narod.hr

“Hrvatska liječnička komora smatra nedopustivim napade na ginekologe i etiketiranje cijele ginekološke struke, a što se zadnjih dana pojavljuje u medijima i javnosti. HLK je također zabrinuta izjavom gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da je ‘neprihvatljivo da svi liječnici na Svetom Duhu imaju priziv savjesti'” – stoji u priopćenju Hrvatske liječničke komore (HLK), koje je objavljeno u srijedu na njihovim internetskim stranicama. Oni su se osvrnuli na slučaj trudnice Mirele Čavajde i pritiske koje ovih dana trpi liječnička struka od nekih političara lijevog spektra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovom slučaju ne radi se o prizivu savjesti”

Priopćenje HLK prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska liječnička komora izražava žaljenje i suosjećanje zbog iznimno teške situacije u kojoj su se našli gđa Čavajda i njezina obitelj. HLK smatra da se u ovom slučaju ne radi o prizivu savjesti. Hrvatska liječnička komora odbija neargumentirane napade na priziv savjesti u medicini i protivi se pokušajima njegovog ukidanja. Institut priziva savjesti je pravna stečevina Europske unije, dio hrvatskog zakonodavstva, a jamče ga i mnogi međunarodni pravni dokumenti. HLK ističe da ovaj pravni institut liječnicima omogućava da zadrže svoj osobni integritet.

> Tomašević prijeti liječnicima i sestrama: ‘Njihov priziv savjesti može se riješiti na razne načine’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tomašević priznao: Dr. Matijević dolazi na Sv. Duh da bi se tamo izvodili pobačaji

Povelja Europske unije o temeljnim pravima, pravno obvezujuća za sve članice, garantira svakom pojedincu pravo na prigovor savjesti, sukladno s nacionalnim zakonodavstvima. Nadalje, pravo na slobodu savjesti iz kojeg sam institut priziva savjesti proizlazi, zajamčeno je i Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. HLK ističe kako je Parlamentarna skupština Vijeća Europe Rezolucijom 1763 iz 2010. godine utvrdila pravo na priziv savjesti u medicini.

“Regulirano Ustavom RH”

HLK napominje da u hrvatskom zakonodavstvu pak, pravo na slobodu savjesti regulirano je Ustavom RH, dok je samo pravo na priziv savjesti liječnika regulirano konkretno odredbama Zakona o liječništvu te Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska liječnička komora smatra nedopustivim napade na ginekologe i etiketiranje cijele ginekološke struke, a što se zadnjih dana pojavljuje u medijima i javnosti. HLK je također zabrinut izjavom gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da je „neprihvatljivo da svi liječnici na Svetom Duhu imaju priziv savjesti“.

„Izražavanjem stava o „neprihvatljivosti“ priziva savjesti svih ginekologa na Svetom Duhu, gradonačelnik Tomašević, kao predstavnik vlasnika bolnice, radi na liječnike veliki pritisak, bila mu to namjera ili ne. Ginekolozi i medicinske sestre u ovoj bolnici su zbog toga očekivano uznemireni. Ispadaju tako u javnosti prozvani, etiketirani ili „krivci“ zbog nečeg. A zbog čega to? Samo zbog toga što su odlučili koristiti zakonski dozvoljen institut“, ističe predsjednik HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić.

Pogrešno interpretiranje

Priziv savjesti liječnika često se u javnosti pogrešno prikazuje kao prepreka za ostvarivanje zakonskog prava na pobačaj ili prekid trudnoće. Zakonsko pravo žene na pobačaj na zahtjev i prekid trudnoće te pravo liječnika na priziv savjesti ne bi trebali isključivati jedno drugo. Zdravstvene ustanove trebaju pronaći uvjete ostvarenja oba prava. Ako nemaju zaposlenih ginekologa koji obavljaju takve postupke, to mogu učiniti ugovorom s drugom ustanovom ili ugovorom s drugim liječnicima. U Hrvatskoj se, prema podacima HZJZ-a, pobačaj na zahtjev može obaviti u 28 zdravstvenih ustanova, što govori da institut priziva savjesti određenog broja liječnika ne sprječava dostupnost ovog zakonskog prava žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.