Hrvatska obiteljska tvrtka širi se na zapad: ‘Duh i korporativna kultura u Tokiću apsolutno su jedinstveni’

Foto: Narod.hr; fotomontaža: Narod.hr

U proteklih 12 godina, otkako sam upoznao Iliju Tokića, Tokić grupa je narasla više od 20 puta u smislu prometa u prodaji. Bilo je fascinantno promatrati taj sjajan razvoj i priču o uspjehu. Vidio sam zaista mnoštvo kompanija u našem biznisu diljem svijeta, ali duh i korporativna kultura u Tokiću apsolutno su jedinstveni“, kazao je Roland Dilmetz, kao novi člana Nadzornog odbora Tokić grupe nedavno u razgovoru za poslovni.hr.

“Kao počasni senator u Saveznom gospodarskom senatu, njemačkoj Udruzi malih i srednjih poduzeća, pratim i kretanja u drugim industrijama te stoga mogu raditi usporedbe koje sežu izvan granica jedne struke i otvoreno kažem da bi tvrtka s ovakvim načinom poslovanja bez poteškoća mogla ostvarivati velike uspjehe i u ‘posloženoj Njemačkoj’, kakvo ovdje u Hrvatskoj često doživljavaju našu zemlju”, istaknuo je Dilmetz.

> Braća Tokić: od male trgovine do najvećeg lanca auto-dijelova u Hrvatskoj

> Tvrtka Tokić: više od 1000 zaposlenika u 25 godina obiteljskog poduzetništva

> Tvrtka Tokić na otvorenju nove poslovnice predala donaciju za Hod za život, obitelj i Hrvatsku

> 25 stipendija za studente Zagrebačkog sveučilišta povodom 25 godina tvrtke Tokić

Dilmetz je stručnjak koji je već 40 godina vezan uz trgovinu autodijelovima u Njemačkoj, Europi i čitavom svijetu, a godinama je bio čelnik i najvećeg globalnog udruženja distributera rezervnih dijelova ATR.

“Veliko mi je zadovoljstvo što od početka ove godine mogu doprinijeti tim raznolikim iskustvom u Nadzornom odboru Tokić grupe. Ta je grupacija na najboljem putu postati regionalno pozicioniranom kompanijom izvan granica Hrvatske. Jedan od predstojećih izazova bit će dovesti Grupu u situaciju da bude nezaobilazan i pouzdan pružatelj usluga za svoje kupce, poslovne partnere i dobavljače, ne ‘samo’ u Hrvatskoj, već i u zemljama okruženja te naposljetku, ali ništa manje važno, moderan i povjerenja vrijedan poslodavac svom izvrsnom timu, poručio je Dilmetz.

Tržište rezervnih dijelova za automobile samo u Hrvatskoj vrijedno je više od milijarde kuna, a procjene kažu da će zbog krize, ali sve dužeg vijeka automobila i dalje rasti. Lider na tom tržištu je Tokić grupa s lanjskim prihodom od 525 milijuna kuna koja, nakon domaćeg, sve propulzivnije nastupa i na regionalnom terenu.

Tokić d.o.o. u stopostotnom vlasništvu obitelji Tokić vodeći je trgovac dijelova i popratne opreme s više od 230 najpoznatijih svjetskih proizvođača za sve vrste osobnih i lakih teretnih automobila.

Preuzimanje slovenskog Bartoga

Krajem lipnja slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja AVK odobrila je koncentraciju hrvatske tvrtke za prodaju autodijelova “Tokić” i slovenskog “Bartoga”, priopćili su tada iz Tokića.

Koncentracija je u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, te na nju nema prigovora, iznijela je Agencija u mišljenju.

Tokić, prodajni lanac i distributer autodijelova, iskazao je početkom godine interes za preuzimanje jednog od vodećih slovenskih trgovaca autodijelova i guma “Bartog”, što je, ključni korak u širenju na zapadno tržište.

Kapitalnim povezivanjem s Bartogom, Tokić ispunjava plan o jačanju prisutnosti na slovenskom tržištu, s ciljem da jedan od vodećih slovenskih trgovačkih lanaca guma i autodijelova nastavi djelovati pod postojećim brendom.

Bartog na slovenskom tržištu kontinuirano posluje više od 30 godina s izvrsnom kreditnom ocjenom, zapošljava više od 250 djelatnika i posluje na 37 lokacija, sa sjedištem u Trebnju.

Tokić, koji ove godine obilježava 30 godina djelovanja, jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki na području zastupanja i prodaje automobilskih dijelova.

Nakon spajanja s Bartogom, udružena bi kompanija mogla biti ozbiljan konkurent grupi GMT za poziciju najvećeg trgovca automobilskim dijelovima u cijeloj regiji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/poslovni.hr