Hrvatska udruga radničkih sindikata podržala Orepićevu kritiku Ustavnom sudu – Građanski odbor za ljudska prava upozorava da takvi komentari predstavljaju narušavanje trodiobe vlasti

Foto: fah

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) u petak je izrazila podršku istupu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je u intervjuu za tjednik Globus proglasio sastav Ustavnog suda najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, dok je Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) ocijenio da je ta kritika opravdana, ali je upozorio da, izrečena od ministra policije, posebno predstavlja narušavanje trodiobe vlasti.

“Ustavni sud zaslužio je sve kritike koje je ministar Orepić izrekao. Takve kritike mogu iznijeti novinari, aktivisti nevladinih organizacija, nezadovoljni građani, svi osim dužnosnika izvršne vlasti. O radu sudova ministar policije u demokratskoj zemlji javno ne smije ni ‘zucnuti’. Ovako, koliko god kritika bila opravdana, izrečena od ministra policije, predstavlja narušavanje trodiobe vlasti koja je u temelju moderne demokracije”, navodi GOLJP u priopćenju.

Šteta što Orepić nije bio tako odlučan i argumentiran u slučaju postavljanja ploče u Jasenovcu

Šteta što, dodaju, ministar Orepić nije bio tako odlučan i argumentiran u jednom drugom slučaju “gdje bi promptna reakcija ministra policije, koju bi slijedila akcija policije, bila i te kako primjerena; u slučaju sramotnog skrnavljenja uspomene na žrtve Jasenovca postavljanjem ploče sa službenim ustaškim pozdravom, “Za dom spremni”, u Jasenovcu”.

“Ni za osudu koju nije smio izreći ni za osudu koju je morao izreći, ministru Orepiću ne bi trebale nikakve “konzultacije s akademskom zajednicom”; tek elementarno poznavanje vrijednosti moderne demokracije”, poručuje GOLJP u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zoran Pusić.

HURS: Kritike na Orepićev račun dokaz su da je kritiku usmjerio na pravu adresu

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) u priopćenju je iskazala punu podršku Orepićevom nedavnom istupu u kojemu je Ustavni sud i njegov aktualni sastav označili najvećom prijetnjom sigurnosti države,

Podsjećaju da odavno upozoravaju na “nedopustivi način izbora ustavnih sudaca koji vrednuje poslušnost istih političkim strankama”.

Navode i da su se više puta uvjerili da je tome tako, podsjećajući da njihovi zahtjevi za ocjenu ustavnosti valutne klauzule i Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata godinama čekaju pravorijek suda.

“Ponukani ovim razlogom, još smo 2010. tražili da se Ustavni sud ukine, svjesni da će politika nastojati održati ‘status quo’ u načinu izbora sudaca. Sve ono što se naknadno događalo, dalo nam je, nažalost, za pravo, te Vam ovim putem poručujemo da nismo iznenađeni kritikama koje su uslijedile nakon Vašeg hrabrog istupa. One su, zapravo, najbolji dokaz da ste svoju kritiku usmjerili na pravu adresu”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednika HURS-a Ozren Matijašević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina