Hrvatska zatražila da se uključi u istragu: U kampanji prikupljeno 90.000 eura za nastavak potrage za nestalom posadom Bourbon Rhodea

Foto: Bourbon Offshore, facebook; fotomontaža: Narod.hr

Hrvatska je zatražila da se uključi u istragu o tome zašto je potonuo brod Bourbon Rhode, kojim je zapovijedao Dino Miškić. Dvadeset dana od havarije, sudbina sedmorice od ukupno 14 članova posade još je nepoznata.

“Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) će zadužiti predstavnika nadležnog tijela u Republici Hrvatskoj, odnosno Agenciju za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda Bourbon Rhode”, priopćili su iz Ministarstva prenosi Večernji list. .

Na žalost, satelitske snimke Atlantskog oceana koji se pregledava do sada nisu pokazale nikakve rezultate, no Hrvatska ne odustaje od njih te i dalje ima angažirane satelite.

> Jedan od trojice spašenih pomoraca otkrio kada je posljednji put vidio hrvatskog kapetana: ‘Znam zašto je Bourbon Rhode potonuo’

> Transkript poruka hrvatskog kapetana prije havarije: ‘Valovi su visoki 10 metara, nemoguće je lansirati splavi’

> (VIDEO) Kum nestalog šibenskog kapetana: ‘S brodom je uvijek bilo problema, Bourbon je škrta firma i nisu ga popravljali’

Prikupljeno 90 tisuća eura u svrhu nastavka potrage za posadom Bourbon Rhodea

U Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue objavljeno je kako je završila kampanja „Help us Find Bourbon Rhode Crew“ kojom se prikupljao novac za za nastavak potrage, prenosi HRT.

“Get Funding kampanja imala je unaprijed definirani rok trajanja od 7 dana, kampanja je završena sinoć te više nije moguće vršiti uplate putem iste. Želimo zahvaliti svima koji su se kampanji odazvali, a riječ je o sveukupno 3632 pojedinačne uplate, te o ukupnom iznosu donacija od 90.398,00 eura. Po dovršetku spomenute kampanje, obitelj Miškić više ne prikuplja nikakva sredstva.”

U međuvremenu, uz podršku i u suradnji s institucijama i ljudima od struke, tijekom proteklih dana ispitane su sve mogućnosti za organizaciju privatne potrage na Atlantiku. Međutim, zbog velike udaljenosti lokacije same havarije od kopna, privatnu potragu avionima ili brodovima nije moguće organizirati prikupljenim iznosom sredstava. Obitelj Miškić nastavlja komunikaciju s hrvatskim institucijama, kako bi se s njima u suradnji ipak pronašlo rješenje i način da se sredstva iskoriste u željenu svrhu. Snagu i nadu za dalje pruža spoznaja da se nastavlja satelitsko snimanje koje je omogućila EMSA kao i aktivni monitoring brodova.

“Grupa Bourbon Rhode Rescue će i dalje objavljivati nove, relevantne i provjerene informacije o potrazi.Ograđujemo se od svih novoosnovanih grupa na Facebooku u kojima se spominje havarija broda Bourbon Rhode u bilo kojem kontekstu, i naglašavamo kako one ni na koji način ne predstavljaju niti obitelji Miškić niti administratore ove grupe. Još jednom molimo za razumijevanje, suosjećanje i obazrivost prema obitelji Miškić koja proživljava najteže dane.”, objavili su.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT/Večernji list