Hrvatski državljanin s kruzera nije pozitivan na koronavirus

Foto: fah

Prvi od petero Hrvata zatočenih na kruzeru Diamond Princess u japanskoj luci Yokohami, 29-godišnjak koji je na kruzeru radio kao električar, danas se preko Ljubljane vratio u Hrvatsku. Iz preventivnih razloga smješten je u jučer osnovanu karantenu u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, nema simptome zaraze koronavirusom i osjeća se dobro. Testom je utvrđeno da nije pozitivan na koronavirus.

“Na kruzeru je ostalo još četvero hrvatskih državljana, članova posade, koji bi, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, trebali biti u Hrvatskoj kroz par dana”, rekao je ministar Vili Beroš za Podnevni dnevnik HRT-a.

Smješten je u karantenu koja je osnovana jučerašnjom odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zašto je u karanteni, a ne u izolaciji, za Podnevni dnevnik HRT-a objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Jučer je ekspertni tim kriznog stožera Ministarstva zdravstva, s obzirom na specifične epidemiološke karakteristike na spomenutom kruzeru odlučio da se prema tim hrvatskim građanima odnosimo na jedan drugačiji, primjereniji način. Stoga je jučer osnovana selektivna karantena za takve slučajeve, rekao je.

Ministar je pojasnio i kako je hrvatski građanin, zahvaljujući međunarodnoj akciji, doletio na područje Europe tijekom noći.

– Prvo u Berlin, potom u Maribor. U Mariboru ga je dočekala naša ekipa odnosno sanitetski prijevoz s posebno educiranim timom, koji ga je preveo do Klinike za infektivne bolesti, gdje se nalazi u posebnoj karanteni, izolaciji. Prema današnjem shvaćanju, izolacija će trajati 14 dana. On je potpuno zdrav, ne pokazuje znakove bolesti. Već je testiran, te će se prema njemu postupati s adekvatnom pažnjom. On je apsolutno suglasan sa svim mjerama i mislim da je to najbolje i za njega i za njegove bližnje i za sve hrvatske građane, rekao je.

Na kruzeru je ostalo još četvero hrvatskih državljana, oni su, kazao je ministar Beroš, još uvijek tamo sukladno odlukama japanskih zdravstvenih vlasti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr