Hrvatski veleposlanik odbio srbijansku notu zbog blokade granice

Foto: Fah

Hrvatski veleposlanik u Srbiji odbio je u četvrtak primiti srbijansku prosvjednu notu zbog blokade granice sa Srbijom jer Hrvatska smatra srbijansku ocjenu da se mjere mogu usporediti samo s mjerama iz doba Nezavisne Države Hrvatske uvredljivima i neprihvatljivima, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji odbio je primiti prosvjednu notu upućenu od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije budući Republika Hrvatska kvalifikacije navedene u noti ‘o diskriminatorskom karakteru mjera koje se mogu usporediti samo s mjerama poduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske’ smatra krajnje uvredljivima, neprimjerenima i neprihvatljivima za komunikaciju sa susjednom zemljom”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u četvrtak prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu zbog zabrane ulaska u Hrvatsku građanima s putovnicama i registarskim oznakama Srbije rekavši da ovakve mjere “poglavito fizičko odvajanje nositelja putnih isprava Republike Srbije od drugih putnika, nisu zabilježene u civiliziranom svijetu”.

“Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se usporediti samo s mjerama poduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske”, navelo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatska vlada zatvorila je granični prijelaz Bajakovo za kamionski i putnički promet iz Srbije rekavši da time želi izvršiti pritisak na srbijansku vladu da migrante koji u desetcima tisuća ulaze u Hrvatsku šalje i na granični prijelaz Horgoš u Mađarsku dok je Srbija uzvratila zabranom ulaska hrvatske robe na svoje ozemlje.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova reklo je u priopćenju kako se problemi velikog pritiska migrantskog vala koji osjećaju i Hrvatska i Srbija trebaju rješavati “u duhu dobrosusjedskih odnosa i europske solidarnosti te konstruktivnom suradnjom oko dolaska i prijema izbjeglica na hrvatsko-srpskoj granici”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah