U Hrvatskoj osuđeni pedofili ne idu u zatvor nego na “guljenje krumpira”?

Foto: Thinkstock

Muškarac (69), inače iz poznate koprivničke obitelji, pravomoćnom presudom Općinskog suda osuđen je na godinu dana zatvora zbog bludničenja nad dvije desetogodišnje djevojčice. Međutim, osuđeni pedofil neće ni sata provesti iza rešetaka! Općinski sud mu je zatvor zamijenio radom za opće dobro pa će kaznu odraditi u jednoj od ustanova koju mu odredi Sektor za probaciju Ministarstva pravosuđa, izvješavali su hrvatski mediji prije par dana.

Ovakva praksa, slanja osuđenih pedofila na rad za opće dobro umjesto u zatvor, u Hrvatskoj je više pravilo nego izuzetak. Potvrđuje to čak 26 takvih slučajeva presuda za pedofiliju u prošloj godini.

A osobito je to bolno jer se radi o djeci, najranjivijoj skupini osoba, koja su bila izložena pohoti i perverziji odraslih što nosi duboke i često cijeloživotne traume na njima.

Prema podacima koje su, putem Ministarstva pravosuđa, dostavili probacijski uredi – ustanove za organiziranje rada za opće dobro sukladno pravomoćnim sudskim presudama – tijekom 2016. na rad za opće dobro upućeno je ukupno 26 osoba pravomoćno osuđenih za različita kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, 21 osoba osuđena za kaznena djela protiv spolne slobode (odraslih osoba) te 32 osobe osuđene za kaznena djela protiv braka, piše jutarnji.hr

„S  aspekta osobe koja je u proteklih 30 godina radila s više od 1500 djece žrtava seksualnog zlostavljanja, smatram ovakvu praksu sramotnom. Sramotnom i krajnje nepravednom prema djeci, kojoj je za oporavak najbitnije priznanje njihova traumatskog iskustva i jasno ukazivanje da je krivnja isključivo na počinitelju. Kažnjavanje radom za opće dobro jasna je poruka da i nisu napravili baš neki osobiti zločin. Pred djetetom stoji dug i težak oporavak, učenje kako živjeti s tim što mu se dogodilo, kako se nositi s posljedicama, kasnije u svojim emotivnim vezama i, još kasnije, sa svojom djecom. A što stoji pred njim? Kuhanje kave i guljenje krumpira? Sramotno“, rekla je dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece, koja pruža pomoć zlostavljanoj djeci.

Sve ove kazne rada za opće dobro, naravno, u okviru su zakona. Suci koji su ovim osuđenicima izrečene kazne zatvora zamijenili radom za opće dobro nisu postupili protuzakonito: aktualni Kazneni zakon kaže kako sud može radom za opće dobro zamijeniti svaku novčanu kaznu u iznosu do 360 dnevnih dohodaka ili bilo koju kaznu zatvora u trajanju do jedne godine.

Zbog toga jest i veliki broj presuda pedofilima do jedne godine zatvora ( a ni dana više) koji se onda zamijeni radom za opće dobro, jer svaka veća zatvorska kazna se ne može zamijeniti radom za opće dobro.

Sve je po zakonu, pedofili osuđeni, ali ostaju na slobodi “guliti krumpire”!

Prema dostavljenim podacima, zatvorske kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece zamjenjivane su za rad za opće dobro diljem Hrvatske – najviše u Zagrebu (9 slučajeva), Osijeku (5), Puli (4), Varaždinu (3), po dva slučaja zabilježena su u Splitu i Požegi te jedan u Sisku. Najveći broj ovih osuđenika rad za opće dobro izvršavao je u domovima za starije i nemoćne te tijelima lokalne samouprave (po 23 posto), zatim u zdravstvenim ustanovama (19 posto), humanitarnim organizacijama (13 posto), komunalnim poduzećima (7 posto), a 15 posto osuđenika za ovu vrstu kaznenih djela još nije započeo s izvršavanjem rada za opće dobro.

Za kraj još jedan šokantan podatak: među onima koji su prošle godine odrađivali kaznu za radom za opće dobro nalaze se i dva osuđenika za djelo pedofilije za koje je minimalna kazna zatvora tri godine!

Radi se o kvalificiranim oblicima propisanih kaznenih djela, poput seksualnog odnosa s djetetom mlađim od 15 godina, iskorištavanja djeteta za pornografiju ili podvođenja djeteta, čije je počinjenje za posljedicu imalo teške tjelesne ozljede djeteta ili trudnoću, u kojima je sudjelovalo više počinitelja ili su počinjena od strane bliske osobe. Za ta kaznena djela propisana je kazna od tri do 15 godina zatvora, iz čega proizlazi da ovim osuđenicima ni minimalna kazna ne bi mogla biti zamijenjena radom za opće dobro – osim ako im sudovi nisu izrekli kazne i manje od minimalnih.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.