HURO: Grad Zagreb upitnicima unosi dodatni nemir kod roditelja odgojitelja

roditeljima
Ana Marija Berbić Lacko, foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ kuzo

“Ovih dana počela je dolaziti pošta od strane grada Zagreba s upitnicima u kojima se od korisnika traže razni privatni podaci koji nemaju veze s aktualnim važećim uvjetima za korištenje prava na mjeru roditelj odgojitelj. Time se unosi dodatni nemir kod korisnika mjere i to nakon što je grad bez provedene neovisne stručne analize i bez razgovora na koje smo pozivali, naprasno i protuzakonito ukinuo mjeru, odnosno drastično umanjio naknadu. Radi svega navedenoga, HURO je predao i zahtjev na Visoki upravni sud za ocjenu zakonitosti tako donesene Odluke”, ističe se u priopćenju Hrvatske udruga roditelja odgojitelja (HURO), kojeg potpisuje predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hrvatska udruga roditelja odgojitelja odbila nevjerojatan prijedlog Tomaševićeve zamjenice

> U ime obitelji i udruga roditelja odgojitelja: Očekujemo od ministra Malenice inspekcijski nadzor u Gradu Zagrebu

> Berbić Lacko (HURO): ‘Roditelji odgojitelji, ne izlazite iz mjere, podnijet ćemo tužbu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priopćenje HURO prenosimo u cijelosti:

“Željeli bismo vas obavijestiti kako je na adrese naših članova ovih dana počela dolaziti pošta od strane grada Zagreba s upitnicima u kojima se od korisnika traže razni privatni podaci koji nemaju veze s aktualnim važećim uvjetima za korištenje prava na mjeru roditelj odgojitelj. Time se unosi dodatni nemir kod korisnika mjere i to nakon što je grad bez provedene neovisne stručne analize i bez razgovora na koje smo pozivali, naprasno i protuzakonito ukinuo mjeru, odnosno drastično umanjio naknadu.

Radi svega navedenoga, HURO je predao i zahtjev na Visoki upravni sud za ocjenu zakonitosti tako donesene Odluke.

Grad i resorni gradski ured imali su prilike i vremena podatke prikupiti i napraviti analize koje nisu napravili, te se usprkos tome odlučilo na donošenje sporne Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se očekuje da će korisnici, čiji glas je cijelo vrijeme negiran, te čije prijedloge je grad odbio, biti na raspolaganju za tzv. “dobrovoljno” popunjavanje upitnika te dijeljenje podataka. Ako je grad planirao donositi kompenzacijske mjere, onda je trebao prije izmjene Odluke provesti ovu analizu kako bi se meritorno mogli ocijeniti učinci ovakve odluke. Da je to učinio, ovako štetna Odluka o izmjenama se sigurno ne bi donosila. Kao što smo već prije rekli, ponovit ćemo, s gradskom upravom možemo razgovarati onog trenutka kada se donesena sporna Odluka poništi u Skupštini”, zaključuje HURO u priopćenju.

Grad Zagreb o upitnicima

Nastavno na interes medija za anketne upitnike koji su poslani roditeljima-odgojiteljima, Grad Zagreb navodi da su upitnici u potpunosti anonimni.

“Barkod koji se nalazi na njima služi isključivo za kuvertiranje, odnosno daje naredbu da ubaci dva lista u kuvertu na stroju. Uputa koju je Grad Zagreb dao korisnicima je da slobodno izrežu barkod i vrate popunjeni upitnik bez njega ukoliko imaju ikakve sumnje oko anonimnosti. Nikakvi osobni podaci nisu vezani za taj kod”, priopćili su iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.