HVIDRA traži očitovanje institucija: ‘Beljakovi istupi destruktivni su govori mržnje protiv hrvatskih branitelja, žrtava Domovinskog rata, ali i Bleiburga’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Najoštrije osuđujemo Beljakove destruktivne govore mržnje i objave na društvenim mrežama usmjerene protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“, ističe se u priopćenju udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) kojim su u nedjelju najoštrije osudili javne istupe predsjednika HSS-a, saborskog zastupnika Kreše Beljaka, ocijenivši da su njegovi “destruktivni govori mržnje i objave na društvenim mrežama”, usmjereni protiv hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša u priopćenju su naveli kako Beljak blati hrvatske branitelje izjavom s nedavnog političkog skupa u Kalniku.

Traže i očitovanje nadležnih institucija.

“Osuđujemo i ovim putem tražimo očitovanje nadležnih institucija na izjavu imenovanog kojom je izjednačio partizanske zločine u Bleiburgu s VRO akcijom Oluja, kojom je prekršio Ustav RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu te nastavljajući svoj ljevičarski ekstremizam i govor mržnje, izjavio žaljenje što zloglasna tajna policija UDBA nije pobila dovoljan broj hrvatskih emigranata i članova njihovih obitelji”, podsjećaju.

> Ratni vojni invalidi: ‘Zabrinjava nas podrška Beljaku nakon njegovih vrijeđanja hrvatskih branitelja, obitelji poginulih i opravdavanja Udbaških ubojstava’

> HSS Vladislavci: ‘Zbog Beljaka 32 člana istupaju iz stranke’

> Ministarstvo branitelja: ‘Beljak grubo vrijeđa čast i ugled hrvatskih branitelja’

> (VIDEO) Nakon Beljakovog odobravanja udbaških ubojstva: HSS na najnižoj granici popularnosti – 1,3 posto!

> Svi članovi HSS-a Drenje dali neopozivu ostavku i traže Beljakovu ostavku: ‘Ubija demokraciju u stranci’

> HSS-ov Pankretić: ‘Beljaku sam rekao da ne može biti ljeviji od Tita!’

> Petir za Narod.hr: ‘Metode koje se provode u HSS-u čini mi se da niti Staljin niti Tito ne bi mogli osmisliti’

Priopćenje HVIDR-e prenosimo u cijelosti:

Povodom zadnjih javnih istupa Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, saborskog zastupnika i gradonačelnika grada Samobora, ovim putem najoštrije osuđujemo njegove destruktivne govore mržnje i objave na društvenim mrežama usmjerene protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Imenovanom je očito postalo normalno raditi na blaćenju ugleda i časti hrvatskih branitelja pa je tako na zadnjem političkom skupu u Kalniku, izjavio, kako je, tadašnji predsjednik Vlade Zoran Milanović, ‘trpio više od dvije godine šator tamo neke šačice pijanaca u Savskoj’, nastavljajući s uvredama izjavom da ‘nema hrvatskog generala koji nije multimilijunaš’.

Sramotno je i žalosno takvo ponašanje jednog saborskog zastupnika u javnom prostoru koji neskrivenim govorom mržnje iskazuje svoje ekstremne stavove nazivajući ‘šačicom pijanaca’ najteže hrvatske ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji, koji su demokratskim metodama pokušavali riješiti svoje dugogodišnje probleme i regulirati zakonska prava te upozoriti hrvatsku javnost na narušene vrijednosti Domovinskog rata, nakon višemjesečnog ignoriranja njihovih zahtjeva od strane tadašnje Vlade i nadležnog ministarstva.

Radi zaštite vrijednosti Domovinskog rata, kao i ustavne zaštite prava stradalnika DR-a, regulirane čl. 58. st. 3. Ustava RH, ovim putem tražimo očitovanje od nadležnih institucija te smatramo potpuno neprihvatljivim ovakvo vrijeđanje i izrugivanje nad žrtvom hrvatskih branitelja, posebice iz pijeteta prema obitelji pokojne 100 postotne HRVI Nevenke Topalušić, čija je smrt obilježila razdoblje mirnog prosvjeda ispred nadležnog Ministarstva.

Također osuđujemo stigmatiziranje hrvatskih generala koje je imenovani nazvao ‘multimilijunašima’, kojom izjavom je iskazao netrpeljivost prema ratnim zapovjednicima koji su časno zaslužili svoje činove u oslobodilačkom Domovinskom ratu i predvodili hrvatske branitelje u borbi protiv velikosrpskog agresora.

Osuđujemo i ovim putem tražimo očitovanje nadležnih institucija na izjavu imenovanog kojom je izjednačio partizanske zločine u Bleiburgu s VRO akcijom Oluja, kojom je prekršio Ustav RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu te nastavljajući svoj ljevičarski ekstremizam i govor mržnje, izjavio žaljenje što zloglasna tajna policija UDBA nije pobila dovoljan broj hrvatskih emigranata i članova njihovih obitelji, a njegova mlaka isprika ni u kojem slučaju ne može biti dovoljna, budući da je počinio napad i na civilizacijske tekovine moderne Europe koja je svojim aktima, kao i zadnjom rezolucijom Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. jasno osudila i izjednačila zločine totalitarnih komunističkih i nacističkih režima, zaključuje se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr