HZJZ: ‘Zabrinjava podatak o velikim količinama energetskih pića koje pije znatan udio maloljetnika’

energetska pića
epa06983872 Energy drinks at a supermarket in London, Britain, 30 August 2018. According to reports, British government is considering to ban high caffeine energy drinks for anybody under 18 years of age over health concerns. EPA/ANDY RAIN

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) prošlog je tjedna održao okrugli stol o energetskim pićima i maloljetnicima. Prvi put su prikazani podaci o konzumaciji energetskih pića među učenicima u Hrvatskoj u 2022. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2022. godini energetska pića rijetko ili češće pije 31,6% učenika i 23,1% učenica u dobi od 11 godina, 48,9% učenika i 48,8% učenica u dobi od 13 godina i 63,4% učenika i 60% učenica u dobi od 15 godina. U odnosu na 2018. godinu zabilježeno je:

– smanjenje kod dječaka u sve tri dobne skupine

– kod djevojčica smanjenje samo u dobi od 15 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– smanjila se razlika između dječaka i djevojčica pa su s 13 godina izjednačeni.

U 2022. godini svakodnevno pije energetska pića 5,9% učenika i 2,3% učenica u dobi od 11 godina, 4% učenika i 3,8% učenica u dobi od 13 godina i 6,4% učenika i 3,9% učenica u dobi od 15 godina. U odnosu na 2018. zabilježen je:

– porast kod djevojčica u sve tri dobne skupine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– porast kod dječaka u dobi od 11 i 15 godina.

U 2022. godini rijetko ili češće pije energetska pića s alkoholom 12,6% učenika i 6,9% učenica u dobi od 11 godina, 15,8% učenika i 18,4% učenica u dobi od 13 godina i 37,2% učenika i 34,5% učenica u dobi od 15 godina. U odnosu na 2018. zabilježen je:

– porast kod djevojčica u sve tri dobne skupine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– porast kod dječaka u dobi od 11 i 15 godina.

Zdravstveni rizici

Iz HZJZ-a navode da su neki podaci zabrinjavajući. “Zabrinjava podatak o velikim količinama energetskih pića koje pije znatan udio maloljetnika: 1-2% učenica i 2-4% učenika u posljednjoj prilici su popili tri i više limenki energetskog pića

(750 ml i više).”

HZJZ navodi da je u 2022. u odnosu na 2018. zabilježeno blago smanjenje povremene konzumacije, ali je porasla rizična konzumacija, odnosno svakodnevna konzumacija energetskih pića i konzumacija energetskih pića s alkoholom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energetska pića su, uz vodu u boci, najbrže rastući proizvod u industriji pića. Od 2013. godine, prodaja energetskih napitaka svake godineraste zaoko 5postotnih bodova, a u 2020. godine ukupna vrijednost globalnog tržišta dosegla je 61 milijardu američkih dolara.

S porastom popularnosti javila se i zabrinutost zbog štetnih učinaka konzumacije energetskih pića.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) objavila je 2011. godine svoju preporuku da djeca i adolescenti ne bi trebali konzumirati energetska pića, a 2013. godine Američko liječničko udruženje (AMA) dalo potporu zabrane reklamiranja energetskih napitaka mlađima od 18 godina kao “mjeru zdravog razuma koju možemo poduzeti kako bismo zaštitili zdravlje američke djece”.

Zdravstveni rizici povezani s konzumacijom energetskih napitaka prvenstveno su povezani s njihovim sadržajem kofeina. Predoziranje kofeinom može povećati broj otkucaja srca (ponekad do palpitacije) i krvni tlak, dovesti do mučnina i povraćanja, uzrokovati izraženu hipokalcemiju, metaboličku acidozu, konvulzije, poremetiti obrasce spavanja ili uzrokovati nemir, tjeskobu ili uznemirenost, a u nekim slučajevima čak i dovesti do smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.