HZZO: Na Osnovnu listu uvršteni lijekovi za kronični hepatitis C i rak prostate

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je u petak odluku o uvrštavanju šest novih lijekova na Osnovnu listu lijekova i to tri lijeka nove generacije za liječenje kroničnog hepatitisa C te tri lijeka za karcinom prostate. Za liječenje hepatitisa tako su uvršteni lijekovi sofosbuvir, dasabuvir i ombitasvir+paritaprevir+ritonavir, te je proširena indikacija za primjenu lijeka simeprevir koji se već nalazi na listi i za liječenje prethodno neliječenih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema epidemiološkoj procjeni, nove lijekove za liječenje hepatitisa C, vrlo visoke 90-postotne učinkovitosti, do kraja bi godine trebalo dobiti 130 pacijenata, a HZZO će, prema novom ugovoru, lijek prozvođačima plaćati terapiju po terapijskom ishodu, što znači da će plaćati troškove liječenja za one oboljele kod kojih se postigne izlječenje. Proizvođači lijekova preuzimaju troškove neuspješnih liječenja.

Ministar Siniša Varga izjavio je na konferenciji za novinare kako se radi o presedanu jer je po prvi puta HZZO s farmaceutskim tvrtkama dogovorio da se novi lijekovi za hepatitis C više neće plaćati po isporuci i primjeni nego po izliječenju bolesnika. HZZO planira na godišnjoj razini za nove skupe lijekove za hepatitis izdvojiti 50 milijuna kuna, a za rak prostate 27 milijuna kuna. Za liječenje karcinoma prostate u Osnovnu listu lijekova stavljena su tri nova lijeka – kabazitaksel, enzalutamid i abirateron koji će značajno doprinijeti uspjehu liječenja, poboljšanju kvalitete života bolesnika i produženju života, kažu u HZZO-u.

Sa 85 milijuna kuna Upravno vijeće HZZO-a odlučilo je platiti dodatni rad bolnicama koje su u prvoj polovici godine premašile ugovorene limite. Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec navela je kako se radi o 20-ak bolnica, te kao posebno uspješne istaknula bolnice riječke regije. Time su bolnice koje su dobro radile ostvarile dodatna sredstava što će, kažu u HZZO-u, zasigurno potaknuti bolnice da izvršavaju zdravstvenu zaštitu u što većem obimu i time je učine dostupnijom pacijentima, te da stalno rade na skraćenju lista čekanja. Riječ je o bolnicama KBC Rijeka, KBC Split, Klinika za ortopediju Lovran, Klinika Magdalena, OB Pula, OB Varaždin, OB Zadar, OB Bjelovar, OB Čakovec, OB Koprivnica, OB Požega, OB Sisak, OB Virovitica OB Zabok i bolnica hrvatskih veterana, OB Našice, Lječilište Bizovačke toplice, Lječilište Topusko, Specijalna bolnica Biokovka, Specijalna bolnica Daruvarske toplice, Specijalna bolnica Lipik, Specijalna bolnica Naftalan, Specijalna bolnica Stubičke toplice, Specijalna bolnica Thalassotherapia Crikvenica, Dječja bolnica Srebrnjak, Specijalna bolnica Duga Resa, Specijalna bolnica Goljak, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb-hospicij, Psihijatrijska bolnica Popovača, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, Psihijatrijska bolnica Ugljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravno vijeće HZZO-a također je odlučilo da se sa po milijun kuna mjesečno povećaju proračuni Klinici za infektvine bolesti “Fran Mihaljević”, za provođenje posebnih postupaka u liječenju bolesnika oboljelih HIV-a i najsloženijih oblika zaraznih bolesti, kao i Klinici za dječje bolesti iz Klaićeve, za liječenje djece i poboljšanje uvjeta smještaja. HZZO poziva domove zdravlja i koncesionarske ordinacije primarne zdravstvene zaštite da iskažu interes za dobivanje novčanih sredstva u svrhu opremanja ordinacija iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

To pravo mogu ostvariti liječnici i 36 domova zdravlja iz 15 županija u ukupnom iznosu od 18,5 milijuna kuna. Prijave za iskazivanje interesa su moguće putem web aplikacije koja se nalazi na internet stranici HZZO-a i Ministarstva zdravlja do 17. kolovoza, a to će biti smjernica HZZO-u za raspisivanje natječaja koji će se provesti putem objedinjene javne nabave. Bespovratni iznosi za koncesionare kreću se od 40 do 450.000 kuna, a za domove zdravlja od 500.000 kuna do 4 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Gianfranco Puccio/flickr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.