(FOTO) I u Dubravi kolona vjernika za sv. Leopolda

Nakon zagrebačke katedrale tijelo svetog Leopolda Mandića u sljedeća će tri dana biti izloženo u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi kako bi brojni vjernici mogli dodirnuti njegov sarkofag.

Sv. Leopold bio je velik ispovjednik pa će građanima cijelo vrijeme na raspolaganju biti svećenici koji će ih ispovijedati, a svečanu svetu misu u 19 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić. Nakon toga bit će i molitveno bdijenje koje će trajati do ponoći, a crkva se tijekom noći neće zatvarati kako se ne bi stvarale gužve poput onih u katedrali.

Danas prvu jutarnju misu predvodio je fra Tomislav Glavnik iz župe na Svetome Duhu. Vjernici župa Remetskog dekanata sudjelovali su u 9 sati na misnome slavlju koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Misno slavlje u 11 sati predvodi fra Jozo Zovko, OFM. Svečanu misu u 19 sati predvodi dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za posvećeni život i družbe apostolskog života. Nakon mise, do ponoći je molitveno bdjenje koje predvodi fra Mijo Šarčević, OFMCap, a pjesmom će bdjenje pratiti sestre Husar i Palić.

Crkva u Dubravi ime je dobila prema svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću, svecu koji je rođen 1866. u Herceg Novom. Kažu da su na dan njegove smrti ljudi odmah tražili da ga se proglasi svecem. 16. listopada 1983. papa Ivan Pavao II. Leopolda je proglasio svetim. Papa Franjo ga je uz sv. Pija proglasio zaštitnikom Godine milosrđa.

Poruka svetog Leopolda kojoj je on posvetio cijeli svoj život je jedinstvo. U svojoj želji da pomiri Istok i Zapad on je i danas zagovornik toleracije – tako da je upravo tolerancija najsnažnija ideja koja stiže ovih dana među vjernike.

Povodom dolaska relikvija Sv. Leopolda Mandića u Zagreb, od 15. do 17. travnja od 06 do 24 sata, privremeno se zatvara desni prometni trak u Aveniji Gojka Šuška od okretišta tramvaja do Ulice R. Kolaka u oba smjera (po procjeni Policije).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Župa Remete, fb