Nepovlačenje kandidature Vesne Pusić: pobjeda SDP-a i HNS-a i sramota HDZ-a i Mosta

Foto: Fah

Iako se HDZ oštro protivio kandidaturi Vesne Pusić dok je bio u oporbi, šef HDZ-a tvrdio da se Vesna Pusić zapravo sama kandidirala te time kompromitirala postupak i osramotila Hrvatsku, a HDZ-ov Miro Kovač najavljivao da bi nova Vlada mogla bi biti prisiljena na povlačenje podrške, Vlada HDZ-a i Mosta sada je procijenila da nema smisla opstruirati njezinu kandidaturu. Zašto nema smisla povući kandidaturu lošeg kandidata čije djelovanje u UN-u će škoditi Republici Hrvatskoj, a potencijalno i zemljama članicama UN-a – hrvatska javnost nije čula.

Zašto nema smisla povući kandidaturu lošeg kandidata povezanog sa financijskim pogodovanjem javnim novcem članu svoje obitelji – nismo čuli.

Zašto nema smisla povući kandidaturu loše kandidatkinje poznate po vrijeđanju i ponižavanju silovanih žena – hrvatska javnost nije čula.

Vesna Pusić četiri je godine zloupotrebljavala svoj politički položaj za promicanje osobnih ciljeva, suprotnih interesima hrvatskih građana – i sada je taj loš rad nagrađen od strane nove vlasti koja tvrdi kako su joj najvažnije sposobnosti i rezultati.

“Kada je već kandidatkinja, nećemo raditi cirkus i skandale, nego će Vesna Pusić imati potrebnu tehničku podršku Vlade. Moramo se ponašati civilizirano” rekao je za Večernji list izvor „ blizak“ Tomislavu Karamarku, prvom potpredsjedniku Vlade. „Izvor“ iz Vlade objasnio je Ivi Puljić Šego, novinarki koja obično prenosi stavove vodstva HDZ-a – gotovo beziznimno hvaleći i opravdavajući upravo one koji su suprotni vrijednostima i mišljenju većine članastva ove stranke. Tako je Puljić Šego ovu neprincipjelnu odluku vodstva HDZ-a objasnila tumačeći kako „nikoga u Ujedinjenim narodima ne zanimaju domaće prilike u Hrvatskoj, odnosno je li Vesna Pusić kandidatkinja bivše ili sadašnje Vlade te u kojim je ona okolnostima kandidirana. Ona je hrvatska kandidatkinja i u Vladi su procijenili da se ne može na kocku stavljati kredibilitet države i opstrukcijom Vesne Pusić dezavuirati državu“. U tekstu se, naravno, ne navodi niti jedan argument zašto bi kratka obavijest UN-u kako Hrvatska povlači svoju kandidatkinju gospođu Pusić predstavljala „stavljanje na kocku kredibiliteta i dezavuiranje države“. Za Hrvatsku, a i sve zemlje članice UN-a bilo bi bolje da Hrvatska uopće nema kandidata nego da ima lošeg kandidata kao što je Vesna Pusić.

Tako je premijer Tihomir Orešković izjavio u srijedu kako Vesna Pusić uživa potporu Vlade kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a te da je neće opstruirati.

Glasnogovornik HDZ-a Gordan Jandroković polovicom prošle godine komentirao je kandidaturu Vesne Pusić, istaknuvši da “HDZ smatra kako je njezina kandidatura za glavnu tajnicu UN-a u prvom redu u funkciji unutarnje politike. Njezin dosadašnji rad, političko iskustvo i politički rezultati nisu dovoljni da bi se kandidirala na tako važnu i prestižnu poziciju. Ne očekujemo da će u tome biti polučeni bilo kakvi rezultati i od toga Hrvatska neće imati nikakve koristi.”

Iako je Jandroković očito uvjeren da Hrvatska ne će imati koristi od Vesne Pusić kao tajnice UN-a, pojavili su se glasovi koji sugeriraju da bi HDZ mogao imati koristi. Budući da se Most u dosadašnjem dijelu svog političkog djelovanja pokazao kao vrlo tvrd orah, dosta se špekuliralo da bi nakon izbora u HNS-u HDZ mogao Most zamijeniti HNS-om, pa se ovo pitanje počelo promatrati i u vidu političke trgovine.

U ime obitelji: Što će Vlada i predsjednica učiniti da spriječe štetu koju Vesna Pusić nanosi Hrvatskoj?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji prošli je tjedan zatražila od hrvatske predsjednice, predsjednika i potpredsjednika Hrvatske Vlade da javno iznesu svoj stav o kandidaturi Vesne Pusić, te što će poduzeti kako bi ograničili štetu koju gđa Pusić nastavlja nanositi Hrvatskoj.

Budući da je jedan od ključnih preduvjeta dobrog obnašanja dužnosti glavne tajnice UN-a poštivanje, razumijevanje i uvažavanje različitosti mišljenja, pogotovo u vidu nalaženja rješenja različitih razmimoilaženja i napetosti u međunarodnim odnosima, poštivanje deklaracija koje donose odgovarajuća tijela, te poštivanje demokratskih načela, smatramo da navedeni argumenti dovoljno jasno govore kako gospođa Pusić ne udovoljava tim standardima, te da nije kandidat koji može obnašati tu važnu funkciju na potrebnoj razini, navela je udruga U ime obitelji u svojem priopćenju.

Vesna Pusić proglasila je Domovinski rat sukobom dvaju nacionalizama

Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES) prije dva dana uputilo je pismo Ban Ki-moonu, najodgovornijem čovjeku koji vodi cijeli postupak.

“Utješno je to što je nedavno izjavio da će postaviti visoke etičke standarde i to je baš ono što mi hoćemo i što mi radimo”, izjavio je Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta.

Zdravko Tomac, član Izvršnog odbora HNES-a, poručuje da ne može hrvatski kandidat za tako visoko mjesto biti osoba koja je Domovinski rat proglasila sukobom dvaju nacionalizama, hrvatskog i srpskog.

U svojem priopćenju HNES je osporio kandidaturu Vesne Pusić za tajnicu UN-a iz sljedećih razloga:

1. Ne postoji valjan prijedog kandidature; bivša Vlada je najprije podnijela prijedlog 2. listopada 2015, koji je od tajništva UN kao preuranjen odbijen, drugi je prijedlog podnesen 2. siječnja 2016 od Vlade koja je bila samo tehnička i nije imala pravo donositi odluke koje bi obvezivale buduću Vladu,
2. Kandidatura za Vesnu Pusić podnesena je bez podrške Predsjednice Republika Hrvatske, dakle, „prijedlog nema konsezualnu podršku svih“, kako je izjavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović,
3. Vesnu Pusić etički je osudilo Hrvatsko nacionalno etičko sudište za veleizdaju hrvatskih nacionalnih interesa (objavljeno u knjizi HNES: HRVATSKE VELEIZDAJE, 2015, dispoziv etičke osude Vesne Pusić dio je ovog Priopćenja za javnost),
4. Vesna Pusić nije podobna za najvišu funkciju UN, jer nema rezultate, nema ugled, nema sjaj svjetske liderice: što nije dobro u njezinoj djelatnosti na nacionalnom, još manje može biti na svjetskom planu,
5. O našim ocjenama Vesne Pusić obavijestili smo Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN, koji je nedavno izjavio“da će tražiti najviše etičke standarde za izbor glavnog tajnika“, što očito nije slučaj Vesne Pusić;
6. pismo smo poslali i svim stalnim članicama Vijeća sigurnosti i predsjedniku Glavne skupštine UN,
7. Od Predsjednice Republike Hrvatske, premijera i potpredsjednika Vlade RH i Hrvatskog Sabora, molimo i tražimo da razmotre ovaj slučaj i uskrate izrijekom svaku podršku kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN.

Unatoč svim tim argumentima, zahtjevima i prijašnjim stavovima HDZ-a Vesna Pusić u srijedu je u New Yorku dva sata odgovarala na pitanja članica svjetske organizacije, u sklopu izbora za nasljednika Ban Ki-moona kojemu mandat istječe krajem 2016.

Odluka o tome tko je novi glavni tajnik ili tajnica znat će se do kraja godine, najvjerojatnije već na jesen.

O Vesni Pusić možete više pročitati OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah