Iako Plenković čvrsto stoji iza Pupovca, to nije dovoljno za njegove Novosti: ‘Potreban je daleko veći trud od ovoga koji ulažu Plenković i njegovi’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Više od jednom dnevno napadani su Srbi u Hrvatskoj u 2018. godini, prenosi podatke iz Biltena Srpskog narodnog vijeća hrvatski portal Novosti”, piše srbijanski Standard, prenoseći članak iz Novosti od petka.

U Novostima Srpskog narodnog vijeća (SNV), koje se financiraju iz hrvatskog državnog proračuna u visini od oko 400.000 eura godišnje i koji redovito objavljuju članke i naslovnice koji su primjer izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom narodu, navodi se da je “u Hrvatskoj je od 2014. do 2018. bilo točno 1376 verbalnih i fizičkih napada na građane srpske nacionalnosti, a samo u prošloj godini dogodio se 381, dakle više od jednog dnevno”.

Kontroverzan SNV Bulletin periodično je izdanje SNV-a kojeg objavljuju pod naslovom “Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima”, i to za svaku pojedinačnu godinu. Taj je bilten za primjerice 2017. analizirala ugledna doktorica filozofije i bioetičarka Marija Selak te je upozorila da je riječ o dokumentu u kojem postoje “problematične teze jer se u isti koš trpa govor mržnje prema Srbima i neke druge izjave za koje smatram da tu ne pripadaju, primjerice kritika Jugoslavije, a time se uzima Srbe kao štit da bi se slale neke šire političke poruke“.

Nedavno izabrani novi predsjednik SNV-a, Boris Milošević, saborski je zastupnik gdje predstavlja srpsku manjinu te je član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i član Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo.

Njihov član Savjeta Milorad Pupovac izabran je za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iako on osobno podržava lik i djelo Josipa Broza Tita, pod čijim totalitarnim režimom su masovno kršena ljudska prava, što priznaju i Rezolucija Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina iz 2006. i Deklaracija Hrvatskog sabora. Zastupnik Pupovac proveo je na čelu SNV-a posljednje 22 godine. Osim što je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, Pupovac je u mandatu Vlade Andreja Plenkovića postao članom saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i članom saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Dopredsjednica Srpskog narodnog vijeća je Dragana Jeckov, također saborska zastupnica koja obnaša dužnost članice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i članice Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije te članice Odbora za poljoprivredu.

> Premijer na liniji SNV-a: Ustraje u optužbama protiv Škalamere

> Marcel Holjevac: Pupovčev popis narodnih neprijatelja – što je sljedeće, traka oko ruke za “srbofobe”?

> (VIDEO) Marija Selak: ‘Pupovac je javna osoba i zbog političkog angažmana može biti kritiziran, ne može se to dovoditi u kontekst nasilja prema Srbima’

> Marcel Holjevac: Dužnosnici Srbije i Pupovac u navodnim “osudama” izjednačavaju Šešeljevo divljanje i doček Vučića u Hrvatskoj!

> (VIDEO) Pupovac u napadu na Narod odlučuje: ‘Malo prije smo imali posla s kolektivom Borg, sada imamo posla s kolektivom Narod odlučuje’

> Milorad Pupovac – štovatelj Tita izabran za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Milorad Pupovac – tko tebe limunom ti njega državnim aparatom

“Ako se to, kako je kazao premijer Andrej Plenković, može nazvati ‘izoliranim incidentima’, može se samo pretpostaviti kako bi izgledalo da su oni masovni, navodi ovaj medij i podsjeća da su zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) prošlog tjedna na izvanrednoj konferenciji za novinare naveli 13 primjera verbalnih i fizičkih napada na građane srpske nacionalnosti zabilježenih samo u posljednjih nekoliko mjeseci”, piše Standard.

“Umjesto nedvosmislene osude tih napada, mnogi su se političari okomili na one koji na napade upozoravaju, prije svega na Milorada Pupovca, pišu Novosti uz napomenu da su među njima na primjer bili Milan Kujundžić, Miro Kovač, Miroslav Škoro, Tomislav Karamarko, Ruža Tomašić, Davor Bernardić….”, prenosi Standard.

“U pravu je Milorad Pupovac kada kaže da se napadi ne događaju slučajno i da je u Hrvatskoj stvorena društvena klima u kojoj je sasvim normalno psovati ‘srpsku majku’. U pravu je i kada kaže da je nakon normalizacije 2000-ih, s dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, došlo do radikalizacije odnosa prema najvećoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj“, navodi se dalje.

Karamarko je, ukazuje se, dobar dio svoje ekipe izvukao iz najdubljeg mraka. „Setite se samo Ivana Tepeša, lika koji je kao potpredsjednik Hrvatskog sabora marširao zajedno s hiljadama crnokošuljaša centrom Zagreba tražeći ostavku Mirjane Rakić s mjesta predsjednice Veća za elektronske medije jer se usudila na dva dana da oduzme koncesiju Z1 televiziji na kojoj je emitirana emisija Marka Juriča s nedvosmislenim govorom mržnje“, prenosi Standard Novosti.

“Ističe se da zli duhovi koji su tada pušteni iz boce još haraju ovom državom za što, bez sumnje, dobar dio krivice snosi i premijer Andrej Plenković sa svojom administracijom i nejasnom, mlakom politikom gašenja požara koji svaki čas izbijaju na drugom mjestu. Najbolji primjer za to je, ukazuju, već zaboravljeno Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću koje praktično nije ništa zaključilo, ali je zato relativizacijom ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’ omogućilo njegovo vraćanje u javni život.”, piše Standard ne navodeći da je i Milorad Pupovac dio Plenkovićeve vlasti.

“Način na koji Plenković rješava probleme ilustrira i ona čuvena spomen-ploča poginulim HOS-ovcima koju su pripadnici te neoustaške jedinice postavili na kuću u Jasenovcu u kojoj je za vrijeme Drugog svjetskog rata stolovao ustaški zapovjednik Maks Luburić. Umjesto da se ta sramota zauvijek ukloni, (Plenkovićeva) vlada je ploču premjestila desetak kilometara dalje, u park kraj Novske, i uz to postavila danonoćnu policijsku stražu“, navode Novosti a prenosi Standard.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

“Da bi se, ukazuju, tekovine takve politike suzbile potreban je daleko veći trud od ovoga koji ulažu Plenković i njegovi, s tim da je pitanje koliko su uistinu voljni da riješe taj problem. Posebno kad se uzme u obzir da je donedavni politički tajnik HDZ, formalno glavni ideolog te stranke, bio notorni Lovro Kuščević, kojem su mediji iskopali fotografiju ustaškog poglavnika Ante Pavelića na slici u vili koju iznajmljuje turistima u svom Nedelišću na Braču. Prošlotjedni napadi na građane srpske nacionalnosti u Uzdolju, Đevrskama, Viškovu i Valbandonu ipak su bili previše da bi se i oni mogli gurnuti pod tepih, kao što se to radilo do sada, pišu Novosti i posebno ukazuju na onaj u Uzdolju koji je imao sve elemente akcije fašističkih batinaša koji su uletjeli u kafić naoružani letvama, šipkama i mačetama i u nekoliko minuta pretukli sve koje su mogli, uključujući i jednog maloljetnika”, prenosi Standard.

“Maloljetnik je, preciziraju, završio s osam šavova na glavi, dok je jedna Francuskinja sa djecom, koja se zatekla u kafiću, zauvijek traumatizirana. Na spomenutoj konferenciji za novinare, članovi SDSS-a su jasno upozorili na to što se događa i da je krajnje vrijeme da nasilje prestane jer je ovakva situacija neodrživa. Međutim, umjesto razgovora i pokušaja da se stanje smiri dočekala ih je mlaka reakcija s druge strane, pa čak i optužbe za podizanje tenzija i izazivanje društvene polarizacije. S druge strane, predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović učinila je sve da se ne izjašnjava o ovoj temi, ali su je novinari ipak zaskočili pa je tek, kako se navodi, promrmljala da osuđuje svako nasilje, ali da će sačekati policijski izvješće da donese konačni stav”, zaključuje Standard prenoseći SNV-ove Novosti.

Plenković i Sanader omogućili u Hrvatskoj val rehabilitacije četničke ideologije

Podsjetimo također, zahvaljujući Miloradu Pupovcu u Hrvatskoj je “pokrenut pravi val rehabilitacije četničke ideologije pod krinkom antifašizma, čega je proslava četničkoga ustanka u Srbu najsramotnija demonstracija”, ističe Ivica Marijačić u Hrvatskom tjedniku.

> Ravnateljica OŠ Bobota: ‘Sramim se što su doveli djecu u Srb i koristili ih u političke svrhe’

> Msgr. Bogović: Država se treba prekriti sramom što se u Srbu proslavlja okrutan zločin nad Hrvatima!

> Dr. Begonja: Koji četnici su sudjelovali u ‘ustanku’ 1941. i kako se 1990. ponovilo već viđeno?

> SOA objavila javno izvješće: Upozorava na jačanje četničkog pokreta među mladima

Sigurnosno-obavještajna agencija u Republici Hrvatskoj u svojim Javnim izvješćima više je puta upozoravala na simpatiziranje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike, među nekim pripadnicima srpske nacionalne manjine, a koja dovodi do narušavanja sigurnosne situacije na lokalnom nivou.

U izvješću za 2018. godinu upozorava se: “Društva država jugoistočnog susjedstva i dalje su opterećena vjerskim i nacionalnim ekstremizmima. U susjedstvu su i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma i negiranja teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske, poput ekstremističkih poruka na javnim i sportskim priredbama, javnih okupljanja velikosrpskih ekstremista i uništavanja hrvatskih državnih simbola.”

Izvor: narod.hr/standard.rs